Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, ik wil niet naar school komen want ik ben bang m’n kwetsbare ouders te besmetten

Lieve Tosca, 

Binnenkort worden we weer op school verwacht om toetsen te maken, maar ik wil dat niet. Ik woon bij m’n ouders en die zijn kwetsbaar. Het is ons tot nu toe gelukt het coronavirus buiten de deur te houden. De vraag is of dat nog steeds lukt als ik met het ov naar school moet reizen en daar met klasgenoten in een afgesloten ruimte een toets maak. Wat als ik daar of onderweg iets oppik en m’n ouders besmet? Daar moet ik toch niet aan denken. Wat zijn mijn opties als ik niet naar school wil komen? 

Lfs, Huismus

Lieve Huismus,

Ik snap dat jij liever niet naar school gaat om toetsen te maken en daar sta ik niet alleen in. Maandagavond legde ik je vraag voor aan onze Instagram-volgers en in een pol liet tachtig procent van de stemmers weten dat ze thuis zouden blijven.

Het begrip is er dus, maar wat moet je doen? Als je niet naar school komt voor praktijkonderwijs en toetsen is er een kans dat je studievertraging oploopt. Ik legde je vraag in de meest recente aflevering van Corona TV voor aan collegevoorzitter Ron Bormans. Ook hij begrijpt dat jij en andere kwetsbare of mantelzorgende studenten liever nog niet naar school komen.‘Je bent van anderen afhankelijk, jij kan zorgvuldig zijn terwijl een ander dat niet is’, zei Bormans in het interview.

Hij legde ook uit dat er aan alle kanten gewerkt wordt om een tripje naar de Hogeschool Rotterdam zo veilig mogelijk te maken: ‘We gaan op slechts twintig procent van de normale bezetting open, dat betekent dat er een beperkt aantal mensen naar school komt. We proberen zo te roosteren dat mensen niet onnodig heen-en-weer hoeven te reizen. Daarnaast moeten we een beetje vertrouwen hebben in de zorgvuldigheid van de vervoersbedrijven.’

Er wordt dus veel gedaan om je reis naar de HR zo veilig mogelijk te maken, maar alsnog is dat misschien onvoldoende om jou een veilig gevoel te geven. Bormans raadt studenten die met een goede reden niet naar school kunnen of willen komen aan om contact op te nemen met hun slc’er, onderwijsmanager of decaan. Bormans: ‘Dat zou je normaal gesproken ook doen als er iets is waardoor je geen onderwijs kunt volgen. Doe dat nu ook. Ik garandeer niet dat we het probleem kunnen oplossen, maar ik vind wel dat we ons ontvankelijk moeten tonen voor die zorg.’

Contact opnemen met school dus Huismus, en hopen dat er manieren gevonden kunnen worden om de gezondheid van je ouders te bewaken terwijl jouw studievertraging beperkt blijft.

Stay safe!
Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 27 May 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, ik wil niet naar school komen want ik ben bang m’n kwetsbare ouders te besmetten

 1. Bij sommige opleidingen is het omgekeerde aan de hand. Toetsen zullen ook nu het fysiek kan, digitaal worden afgenomen. Hierover zijn ook de meningen verdeeld.
  Premier Rutte heeft jongeren opgeroepen om op te komen voor hun mening in het onderwijs, gemeente, etc. Geef daar gehoor aan en laat je horen. Neem contact op en laat weten wat je van een situatie vind.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top