Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 oktober 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, is het slim om in het bedrijf van m’n ouders te stappen?

Lieve Tosca,

Deze week haal ik (als het goed is) mijn diploma. Ik kan in het familiebedrijf aan de slag, sterker nog, mijn ouders willen heel graag dat ik bij hen kom werken. Met de coronacrisis en de mogelijk stijgende werkloosheid is dat misschien een goed idee. Toch weet ik het niet. Ik kan me met mijn diploma wel nuttig maken binnen het bedrijf, maar als ik deze vacature online tegen zou komen, zou ik niet solliciteren. Het is geen functie die écht bij mijn opleiding past. Wat is wijsheid?

Lfs,
Werkzoekende

Lieve Werkzoekende,

Sjonge, wat een lastige vraag. Van onze Instagram-volgers denkt 56 procent dat het slim is om bij je ouders in het bedrijf te gaan werken. Dat is slechts een krappe meerderheid en dat geeft wel aan hoe lastig het is om jou te vertellen wat wijsheid is in deze. Het kan zowel een goed als een slecht idee zijn om bij je ouders in het bedrijf te stappen.

Er zijn zoveel dingen die ik niet weet en die je keuze beïnvloeden: Zijn er een beetje vacatures in jouw vakgebied of zou je bijvoorbeeld bij je stagebedrijf aan de slag kunnen? Is het werk saai of ‘wel oké maar niet je droombaan’? En is er een manier waarop je bijvoorbeeld je eigen functie kunt creëren of mee kunt denken over de toekomst van het bedrijf? Dat zou de baan misschien een stuk interessanter kunnen maken.

En hoe is de relatie met je ouders? Als jullie goed over lastige zaken kunnen praten, is dat een absoluut pluspunt voor jullie toekomstige werkrelatie. Als de relatie nu al niet optimaal is, maar je er toch voor kiest bij je ouders te gaan werken, zou het in ieder geval fijn zijn als er een andere direct leidinggevende is die jou aanstuurt en waar je terechtkunt met vragen.

Het is denk ik geen slecht idee om deze zomer in het bedrijf van je ouders te stappen om te ontdekken of het past. Zie het als een vakantiebaan en spreek van tevoren duidelijk af dat jullie deze zomer gebruiken als proefperiode om te ontdekken of het werk en het bedrijf bij je passen en om te checken of het mogelijk is om een goede werkrelatie op te bouwen.

Na een paar maanden kunnen jullie evalueren. Misschien is het unaniem een doorslaand succes en heb je je roeping gevonden, supermooi! Op naar het dertigjarig jubileum bij ‘de baas’ en het bijbehorende gouden horloge. Misschien is het minder saai dan gedacht, maar wil je graag ergens anders meer werkervaring op doen. Ook prima. Of misschien is het helemaal niets voor jullie en is het voor het hele gezin beter als jij lekker ergens anders werkt.

Het is superlief dat ze jou deze kans binnen hun bedrijf gunnen, maar dit gaat alleen een succes worden als jij hun aanbod onder de juiste voorwaarden accepteert. Je kunt er ook voor kiezen om eerst op een andere plek werkervaring op te doen en daarna te overwegen bij je ouders in de zaak te gaan. Hun aanbod staat vast nog wel even.

Succes met afstuderen, ik hoop dat je slaagt.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 8 July 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, is het slim om in het bedrijf van m’n ouders te stappen?

 1. Hou er rekening mee dat als je met je familie gaat werken, het niet langer alleen je familie is maar ook je collega’s en/of werkgever. Die relaties moet je wel gescheiden kunnen houden. Er niets mis met werken in een familiebedrijf.

  Verder moet je denk ik gewoon zelf kiezen. Ga eens rustig na wat je mogelijkheden zijn voordat je een beslissing maakt, zijn er functies beschikbaar die beter bij je studie en voorkeur passen? Probeer de vraag niet te beantwoorden als “ja/nee” maar als “hier werken/daar werken”, dan kom je denk ik een stuk verder. Als blijkt dat er geen “daar werken” mogelijkheid is, heb je ook je antwoord.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top

%d bloggers like this: