Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, kan ik als pechstudent die studievoucher niet nu al gebruiken?

Lieve Tosca, 

Ik ben een zogenaamde pechstudent en heb recht op een studievoucher. Voor de vakantie heb ik m’n diploma gehaald en nu het door corona lastig is een baan te vinden, wilde ik verder studeren met die studievoucher. Maar nu kom ik tot de conclusie dat ik die voucher pas over vijf jaar in kan zetten. Klopt dat? Of kan ik hem toch nu al gebruiken?

Lfs,
Geefvouchernu

Lieve Geefvouchernu,

Voor iedereen die niet weet wat een ‘pechstudent’ is: in collegejaar 2015-2016 werd de basisbeurs afgeschaft. Met het geld dat de overheid daarmee bespaarde, zou het onderwijs worden verbeterd. Omdat de toenmalige nieuwe studenten daar nog niet van zou profiteren, maar wél hun basisbeurs moest missen, kregen de studenten van de eerste vier lichtingen post-basisbeurs een studievoucher ter waarde van 2.000 euro.

De enige voorwaarde: ze mochten die voucher pas vijf tot tien jaar na afstuderen gebruiken voor extra scholing.

In april vroeg de Tweede Kamer aan minister Van Engelshoven of die vouchers niet alvast uitbetaald konden worden zodat pechstudenten het beloofde bedrag in een tweede studie konden steken of er hun studieschuld mee konden afbetalen. De Kamer hield voet bij stuk en het kabinet vroeg of er in de voorjaarsnota ruimte gemaakt kon worden. Dat kon wegens corona niet.

Wel zou de minister kijken of er iets mogelijk was rond Prinsjesdag, hoewel de kansen daarvoor ook minimaal leken. Om de studievouchers vroegtijdig uit te keren zou de minister 190 miljoen euro moeten vinden en ze gaf in juni aan dat er ‘al genoeg problemen met de begroting’ waren. ‘Ik denk dat u wel kunt raden welke kant het opgaat’, zei Van Engelshoven.

Ondertussen is Prinsjesdag voorbij (dat was gisteren) en is er niets gezegd over de pechstudenten. Er lijkt amper extra geld naar het onderwijs te gaan.

Rijksbegroting: geen boter bij de vis voor het onderwijs 

De hogeschool kan jou niet zomaar 2000 euro korting geven op je collegejaar, daar moet geld voor komen vanuit het ministerie. En dat komt waarschijnlijk pas na de verkiezingen. Dus hou een beetje in de gaten op wie je stemt tijdens de Tweede Kamer-verkiezingen in maart. Tegen die tijd zoeken wij wel even voor je uit wat welke partij wil qua onderwijs, dan kun je die informatie meenemen in het stemhokje.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 16 September 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, kan ik als pechstudent die studievoucher niet nu al gebruiken?

  1. Lieve Tosca! Kun je me iets uitleggen over die vouchers, want ik vind het een vaag verhaal, en de minister krijg ik maar niet aan de lijn. Kregen de studenten persoonlijk een daadwerkelijke voucher om bij een hoger-onderwijsinstelling in te leveren (met een soort “don’t open til Christmas”-clausule), of was deze voucher slechts een politieke belofte van 2000 euro aan het hoger onderwijs per student met voucher? In dat laatste geval, hoe kon de regering destijds garanderen dat over 5 tot 10 jaar het geld beschikbaar zou zijn, vooral als het dat in juni dit jaar ook niet was? 2000 euro voor 260.000 studenten is dit jaar toch evenveel als ieder ander jaar? Ennuh. Volgens mijn kalender is het *nu* al 5 jaar na schooljaar ’15-16…

  2. Hi Bart,

    Neemt ze niet op als je belt? Superbalen 😉

    Ik heb antwoord op je vragen: studenten die in de jaren 2015, 2016, 2017 en 2018 aan hun opleiding begonnen, hebben recht op een voucher die ze vijf tot tien jaar na hun afstuderen mogen inzetten voor een vervolgopleiding.
    Studenten die in 2015 zijn begonnen, studeren op z’n vroegst in 2019 af en kunnen dan van 2024 tot 2029 gebruik maken van hun voucher. Of ze die voucher fysiek krijgen, weet ik niet. Dat heb ik niet kunnen vinden.
    Maar ik kan me wel voorstellen dat ze het geld dat nodig is (190 miljoen, begrijp ik uit een eerder interview) niet even op de plank heeft liggen als ze voornemens was om pas per 2024 te beginnen met ‘uitbetalen’.

    Helpt dat?

    Grts Tosca

  3. Dank je Tosca. Het blijft een vaag verhaal, maar dat is niet jouw schuld. Ik ben al te lang uit de studentenloop ook, denk ik. Met mijn 34 levensjaren begrijp ik de wereld steeds minder. Cognitieve dissonantie is de nieuwe standaard voor mij. Een voucher (Frans leenwoord met uitspraak “voesjee”!) betreft in mijn ervaring een papiertje met een bepaalde waarde en eventuele voorwaarden voor inlevering. Als je die uitgeeft, moet dat toch al betaald zijn? Mijn moeder heeft mij altijd geleerd dat je geld alleen kan uitgeven als je het hebt. En nooit beloftes te doen, want die niet kunnen nakomen is de grootste schande die een mens (of land) kan treffen. Komende verkiezingen teken ik denk ik gewoon een extra hokje op het stembiljet met de naam van mijn moeder.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top