Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, moet ik accepteren dat de verwarming op kantoor zo hoog staat?

Lieve Tosca,

Op mijn werkplek is de verwarming uitgevallen en die kan pas in de voorjaarsvakantie worden gerepareerd. Ik vond die kou niet erg, maar m’n collega’s wel. Er wordt al weken met sjaals, mutsen en truien gerommeld want de 17 graden in ons kantoor vinden ze te koud. Vorige week werd er een straalkachel aangeschaft. Het is nu 24,5 graad op kantoor. Ik werk in een T-shirtje en het is in strijd met de goede zeden om nog meer uit te trekken. Hoe komen we tot een comfortabele temperatuur voor iedereen?

Liefs,
Kortemouwen

Lieve Kortemouwen,

Ik legde je brief maandagavond voor aan onze Instagramvolgers en een daarvan reageerde met de wijze woorden: ‘Kaart het eens aan bij je leidinggevende’. Dat dat met deze brief eigenlijk al gebeurde, kon onze volger niet weten: Kortemouwen werkt hier op de Profielen-redactie. En de leidinggevende, dat ben ik.

Na de blog ‘Een warm welkom in 2020’ van mijn collega Darice, weten we wel een beetje hoe de kaarten geschud zijn. Verwarming stuk, airco die in de zomer te koude lucht blaast (de poolwind) en stevige temperatuurwisselingen. Als ik ’s morgens op de redactie kom, is het vaak net geen 17 graden; na een dagje met de straalkachel kruipt de temperatuur richting de 25.

Iedereen vindt 17 graden te koud, bijna iedereen vindt 25 graden te warm en ondertussen gaat het kantoorklimaat min of meer zijn eigen gang. Nu is het aan mij om deze klimaatcrisis op te lossen, lekker dan.

Een rondje Googlen op de zoekterm ‘optimaal kantoorklimaat’ leert me dat alle temperaturen tussen de 15 en 25 graden ‘geoorloofd’ zijn. Mark Zuckerberg van Facebook laat de temperatuur op kantoor niet boven de 15 graden komen omdat mensen volgens hem in de kou lekker gefocust blijven.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat alles tussen de 20 en de 25 graden goed is. Een hogere temperatuur (tot 25 graden) zorgt voor een hogere productie en minder typfouten. Wanneer het kwik nog verder stijgt, krijgt men minder gedaan. Bij dertig graden neemt de productiviteit met tien procent af.

De werkgever heeft volgens de Arbowet de plicht te zorgen voor veilige werkomstandigheden en een temperatuur die je gezondheid niet schaadt; is dat wel het geval dan moet je beschermingsmiddelen krijgen of moet je werkduur beperkt worden. Specifieke temperaturen worden daarbij niet genoemd, maar ik denk dat er bij 17 graden en bij 25 graden nog geen sprake is van gevaarlijke werkomstandigheden.

Over een kleine vier weken is het voorjaarsvakantie en laten we hopen dat het de facilitaire dienst dan lukt om de verwarming weer aan de praat te krijgen. (Alle vertrouwen jongens!) Tot die tijd moet je helaas nog even geduld hebben met je collega’s én inderdaad je broek aanhouden. Een korte broek mag natuurlijk, hoewel dat misschien wel wat vreemde blikken oplevert tijdens het forenzen.

Als het je echt te heet wordt, kunnen de dames straalkachel de verwarming ook even uitzetten en/of een ijsthee voor je halen.

Lfs,
Tosca

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 29 January 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Lieve Tosca, moet ik accepteren dat de verwarming op kantoor zo hoog staat?

  1. Dit advies getuigt mijns inziens van weinig collegialiteit. In plaats van het adviseren om een korte broek te gaan dragen(wat op de meeste kantoren overigens niet mag), kun je ook afspraken maken over de maximale temperatuur in de ruimte. Mensen die het koud hebben kunnen dan een extra/dikkere trui aantrekken, terwijl de mensen die het nu warm hebben niet zonder shirt op kantoor kunnen gaan zitten.

    Het gebruiken van een straalkachel in deze situatie is uiteraard prima, maar deze kan bij het bereiken van de afgesproken temperatuur ook even worden uitgezet om te voorkomen dat het te warm wordt in de ruimte.

  2. Ik kan mij zo voorstellen dat je niet de hele dag met je collega’s hoeft af te stemmen. Hogeschool Rotterdam is groot. Elke studenten pc werkt ook voor medewerkers. Dus stem tijden af dat je er bent en ga lekker ergens anders zitten. Een ander punt:
    Een straalkachel maakt de lucht superdroog, dus dat kan wel je gezondheid schaden overigens. Daarnaast vraag ik me hardop af of een straalkachel wel mag. Er tegenaan lopen geeft brandwonden en de kans op brand neemt toe. Daarbovenop vreet zo’n ding enrom veel stroom (HR wilde toch duurzaam zijn?) Is dat ding wel goedgekeurd door FIT? Ik weet dat FIT hier op de RS toren elke niet goedgekeurde waterkoker direct invorderde…

  3. Er staat – i kid you not – ook een luchtbevochtiger op de redactie.

  4. Zou thuiswerken een optie zijn? Uit ervaring weet ik dat mensen die het snel koud hebben, altijd de doorslag geven in dit soort discussies. Die zelfde mensen komen wel in een dunne blouse naar het werk.
    Voor alle collega’s die weinig kleding dragen en wel zeuren dat het koud is: blijf van die knoppen af en trek een fatsoenlijke (warme) trui aan!
    Tot die tijd vind ik dat ‘Kortemouwen’ thuis kan werken, in een voor hem optimaal klimaat.

  5. De kachel een paar graden lager zetten scheelt weer CO2 uitstoot, zou ik zeggen. Niemand hoor ik klagen als het in de zomer 21 graden is, het lijkt me een ideale temperatuur voor een productieve werkomgeving. Als je collega’s dat nog te koud vinden, moeten ze maar een extra trui gaan dragen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top