Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, moet ik op Facebook in discussie met mijn corona-kritische tante?

Lieve Tosca, 

Op Facebook ben ik bevriend met mijn aangetrouwde tante. Ze deelt daar doorlopend berichten van Tisjeboy Jay, Robert Jensen en Wybren van Haga van Forum van Democratie (‘Kabinet vernietigt de Nederlandse horeca’) waaruit blijkt dat ze tegen de coronamaatregelen is. Mondkapjes zouden de gezondheid juist schaden en vaccins zijn niet te vertrouwen. Het meeste van wat ze deelt vind ik onzin en ik denk ook dat het slecht voor de volksgezondheid is als veel mensen denken en handelen zoals zij. Heeft het zin om met haar in discussie te gaan op Facebook?

Lfs, Gezondverstand

Lieve Gezondverstand,

Facebookdiscussies of discussies over wat mensen op Facebook posten, hebben vaak helemaal geen zin. Geloof me, ik heb het geprobeerd. Een van mijn oudere Facebookvrienden deelt regelmatig oproepjes van verdrietige baasjes die hun huisdier kwijt zijn. Na een klik op het bericht blijkt het dier vaak al dagen (soms maanden) weer thuis te zijn.

Na wel tien keer onder de berichten te hebben gepost dat ‘Bello’ al lang en breed thuis was, sprak ik hem er persoonlijk op aan. Ik ergerde me aan de manier waarop hij zich op Facebook gedroeg en dat bleek volledig wederzijds te zijn. Hij wil gewoon mensen helpen en vond het irritant dat ik ieder bericht dubbelcheckte. Ik vind het irritant dat hij niet even checkt wat-ie deelt voordat hij het deelt.

Iedereen maakt eigen afwegingen bij het posten op social media en is er echt goed of fout in deze? Ik kan me niet voorstellen dat je tante een evil genius is die er op uit is om de Nederlandse maatschappij te ontwrichten. Ze maakt zich zorgen en deelt die zorgen met haar online netwerk.

Het staat haar vrij iets van de coronamaatregelen te vinden en die mening op haar socials te delen. Er is immers best het een en ander te vinden van het huidige overheidsbeleid. En jij mag dan ook weer iets vinden van haar mening en de manier waarop ze daarover communiceert. De vraag is alleen hoeveel je precies opschiet met een Facebookdiscussie over een onderwerp waar jullie het zo over oneens zijn.

Discussies verharden snel wanneer ze alleen via het toetsenbord gevoerd worden en je de intonaties en gezichtsuitdrukkingen van je gesprekspartner niet hoort en ziet. Als je daadwerkelijk interesse hebt in wat je tante drijft, zou ik haar offline contacten. Misschien krijg je zo wat meer begrip voor waarom ze doet wat ze doet en kan je haar acties daardoor beter plaatsen en ze misschien met minder ergernis lezen.

Als je hier geen zin in hebt, kun je je tante ontvrienden of ontvolgen. Als je iemand ontvolgt, blijf je vrienden maar zie je niet meer wat hij/zij deelt. Een supermakkelijke manier om iemand ongemerkt te muten.

Je hebt uiteindelijk alleen invloed op de dingen die je zelf doet. Dus focus vooral op je eigen handelen en niet op dat van je tante. Dat bespaart je waarschijnlijk heel veel frustratie.

Succes!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Tekst: Tosca Sel
Fotografie: The Sugarcoated Company

 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 25 November 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, moet ik op Facebook in discussie met mijn corona-kritische tante?

 1. Na wel tien keer onder de berichten te hebben gepost dat ‘Bello’ al lang en breed thuis was, sprak ik hem er persoonlijk op aan. Ik ergerde me aan de manier waarop hij zich op Facebook gedroeg en dat bleek volledig wederzijds te zijn. Hij wil gewoon mensen helpen en vond het irritant dat ik ieder bericht dubbelcheckte. Ik vind het irritant dat hij niet even checkt wat-ie deelt voordat hij het deelt.

  Hilarisch!! Ik vraag me dan wel af hoe die vriend dan denkt dat hij mensen helpt door een verouderd bericht te delen.Geen goed argument. Maar op social media doen argumenten en feiten er minder toe.

  Ik zit al een hele tijd niet meer op facebook, maar je kunt toch groepen aanmaken met wie je dingen deelt? Het is toch niet altijd: deel altijd alles met iedereen? Je zou kunnen stellen aan je tante: ik vind de dingen die je deelt interessant, alleen ik ben echt corona moe. Is het voor jou mogelijk om Corona zaken niet met mij te delen? Je blijft dan uit de discussie: waar / niet waar. Maar hebt het alleen over wat je graag van haar wilt zien m.b.t. berichten.

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top