Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Tosca

Lieve Tosca, was studeren in corona-tijd wel de beste keuze?

Lieve Tosca,

Het collegejaar is pas net begonnen en nu twijfel ik al enorm aan m’n keuze. Vorig jaar heb ik mijn bachelor gehaald en eigenlijk wilde ik graag op wereldreis gaan, maar door corona kon dat niet. Omdat ik ook nog niet wil werken, heb ik me op het laatste moment ingeschreven voor een hbo-master. Maar al tijdens de introductie begon mijn twijfel. Het is nog steeds school, ik krijg nog steeds college via Teams en m’n klas lijkt me ook niet echt gezellig. Wat zou jij doen?

Lfs,
Meh

Lieve Meh,

Ik herken dit onbestemde gevoel aan het begin van de studie enorm. Toen ik lang geleden journalistiek ging studeren, had ik precies hetzelfde. Ik moest naar een introkamp waar ik alle lui maar raar vond en het eerste halfjaar van de studie, heb ik me bijna dagelijks afgevraagd what the f*ck ik op die hogeschool aan het doen was. Ik wilde journalist worden, maar de meeste vakken hadden daar voor mijn gevoel bijzonder weinig mee te maken.

Uiteindelijk vond ik het in het tweede jaar een soort van leuk worden, toen nam het aantal journalistieke vakken ook enorm toe, en na mijn afstuderen vond ik het jammer dat de opleiding klaar was.

Wat ik me toen niet realiseerde, is dat je tijdens je studie in een superbijzondere situatie zit. Tenzij je nog een studie gaat doen, krijg je waarschijnlijk nooit meer de kans om je zo lang en ongestoord in een onderwerp te verdiepen. Met docenten, medewerkers en medestudenten die altijd klaarstaan om je te helpen, iets te leren, met je te sparren, je advies te geven, geschikte literatuur met je te zoeken of je te troosten als het even niet gaat. Alles is erop gericht om jou op te leiden tot een professional en dat is heel gaaf.

Maar goed, dat is gelul achteraf. Jij zit nu op school en vindt er weinig aan. Mijn advies aan jou – gesteund door alle mensen die sinds maandag en dinsdag advies gaven in onze Instagram-story – is: geef die studie een kans, je hebt er niet voor niets voor gekozen. Duik erin, wees nieuwsgierig, probeer je fantastische oorspronkelijke plannen even te vergeten en ga aan de studie alsof je hem wilt halen.

De minister-president vertelde gisteren in een persconferentie dat COVID-19 nog wel even onder ons blijft en dat het waarschijnlijk nog een half jaar of langer duurt voordat het vaccineren kan beginnen. Tot die tijd staat de wereld op z’n kop. Of je nou wilt of niet. Een wereldreis is lastig, de werkloosheid loopt op en je mag minder naar school dan je zou willen.

En of die klasgenoten nou wel of niet gezellig zijn, zou er eigenlijk niet toe moeten doen. Jij moet die studie doen, dat diploma staat straks op jouw cv. Die andere lui hebben daar weinig mee te maken, hoewel het natuurlijk fijn is als je een beetje op elkaar kan leunen tijdens de studie. Misschien zitten ze er hetzelfde in als jij en vinden ze lastig om het online gezellig te maken omdat ze ook niet zeker weten of ze de juiste keuze hebben gemaakt. Gooi het in de groep en probeer het gezelliger te maken. De komende week wordt het nog best lekker weer, ga picknicken. Leer die lui kennen. Dan heb je straks een basis voor de winter als het afspreken misschien lastiger is dan nu.

En als je het over een paar maanden nog steeds meh vindt, kun je altijd nog stoppen.
Opgeven na week 1 vind ik persoonlijk nog veel meer meh.

Lees ook dit verhaal van onze blogger Serge. Misschien kan het perspectief van deze wijze man je ook helpen:

Wat het eerste jaar werkelijk is

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 2 September 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top