Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 januari 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, zal ik een corona-kat nemen?

Lieve Tosca, 

Door corona zit ik veel alleen thuis en met de kerstvakantie in aantocht lijkt het me leuk een huisdier te nemen. Vissen, hamsters en konijnen zijn vast fantastisch, maar ik wil graag een kat. M’n huisdierloze vrienden verklaren me voor gek omdat een huisdier volgens hen verschrikkelijk veel werk is, maar een kat zorgt wel een beetje voor zichzelf toch?

Lfs,
Kattenvrouwtje

Lief Kattenvrouwtje,

Een van mijn collega’s heeft pas een kitten en die wandelt af en toe tijdens vergaderingen door het beeld. Hartstikke leuk. Een andere collega overweegt nu ook een harige viervoeter aan zijn eenpersoonshuishouden toe te voegen. Deze coronaperiode is perfect om aan elkaar te wennen en lekker veel te knuffelen en spelen. Maar realiseer je dat een ‘corona-kat’ niet bestaat.

De gemiddelde huiskat wordt 14 jaar oud. Een kwart tikt zelfs de 16 aan. Ik mag hopen dat corona niet zo lang meer duurt. Als we straks weer ongelimiteerd naar de kroeg of op vakantie kunnen, moet jij nog steeds voor je kat zorgen. Een verantwoordelijkheid die op jouw schouders als wannabe kattenmoeder terecht komt. Want als je ervoor kiest een huisdier in huis te nemen, ben jij verantwoordelijk voor de gezondheid en het geluk van het dier.

Een kat kan prima voor zichzelf zorgen als jij overdag naar school of werk bent, maar denk er wel aan als je nu 24/7 thuis bent, om toch ook te oefenen met het beestje wat langer alleen laten. Hoe dan ook heeft een kat veel minder aandacht nodig dan een hond. Een nacht weg is vaak geen probleem maar er moet eigenlijk dagelijks vers eten en drinken komen en het is ook wel prettig als de kattenbak met enige regelmaat verschoond wordt.

Katten zijn best op zichzelf en slapen veel, maar ze willen ook aandacht. Een keer per dag spelen en kroelen is belangrijk, al is het maar om te checken of alles goed gaat met je harige huisvriend. En dat ‘goed gaan’ mag je best breed zien. Tijdens het spelen ontdek je of ze gelukkig en gezond zijn. Als ze snel buiten adem zijn, hijgen, miauwen, snel afvallen of niet meer willen spelen is er iets mis en moet je waarschijnlijk naar de dierenarts.

Toen ik jouw brief maandag in de Instagram-stories aan de Profielen-volgers voorlegde was een advies dat vaak terugkwam: begin maar vast met sparen want je moet ook de dierenarts betalen. Een kat kost volgens mijn internetbronnen gemiddeld 40 tot 50 euro per maand; dat geld gaat op aan eten, kattenbak-supplies, speelgoed, vlooienmiddel en een jaarlijks dierenartsbezoek. Extra ziektekosten komen hier nog bovenop. En dan hebben we het nog niet over de meubels die je kitten/kat als krabpaal gebruikt.

Goed Kattenvrouwtje, nu weet je geloof ik het meest belangrijke over het nemen van een kat. Ik zou je graag in overweging willen geven geen kitten uit een nestje te nemen, maar je huis open te stellen voor een asielkitten of asielkat of een herplaatser die je via Facebook of een ander platform aangeboden wordt. Deze katten zijn vaak al wat ouder, getraind in het gebruik van de kattenbak, aan mensen gewend en de vorige eigenaar kan je al iets over het karakter vertellen. Een hyperactieve buitenkat is misschien niet de beste keuze voor je studentenkamertje en het is dus fijn als je vooraf weet wat voor type je in huis haalt.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 9 December 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, zal ik een corona-kat nemen?

 1. Als de kat niet naar buiten kan, dan slaat de verveling toe. Dat heeft als gevolg dat de kat met jouw meubelen gaat spelen. Dagelijks een half uur a uur (!) spelen met de kat verhelpt dit.

 2. “maar een kat zorgt wel een beetje voor zichzelf toch?”

  Als ik deze opmerking verkeerd interpreteer moet je me dat vergeven, maar ik vind het een hele zorgelijke insteek en ik hoop oprecht dat je geen huisdier neemt als je er zo over denkt. Ongeacht of dit nou een kat, hond of papegaai zou zijn.

  Je moet je realiseren dat deze dieren van jou afhankelijk zijn. Als jij even geen zin hebt om de kattenbak te verschonen of een rondje met de hond te lopen ‘s avonds, heeft je huisdier geen keuze. Deze is volledig overgeleverd aan jouw bereidheid om zo goed mogelijk voor dit beestje te zorgen. Een huisdier neem je alleen als jij dit dier een goed leven kan bieden, niet omdat je denkt dat het jouw leven leuker maakt.

 3. Ja, een gemiddelde kat slaapt 16 tot 20 uur per dag dus zal er geen last van hebben als jij een keer de hort op bent. Dit betekent echter niet dat ze het niet erg vinden om constant alleen te zijn. Ook ik raad je aan om je goed te orienteren voor je een kat aanschaft. Toen wij onze eerste kat uit het asiel haalde werd gezegd dat hij goed alleen kon zijn (dus geen andere kat nodig had). Dit klopte, zolang wij maar thuis waren… Nadat ik na de eerste twee weken weer ging werken vloog hij bij thuiskomst nog net niet door de voordeur heen. Binnen een maand hadden wij dus twee katten, katten blij, wij blij maar uiteraard niet voor iedereen (financieel) te doen. Indien je besluit om voor een raskat te gaan moet je je ook goed orienteren, een ragdoll bijvoorbeeld is absoluut niet geschikt om alleen te zijn, deze katten zijn zeer sociaal en vereenzamen snel (en alhoewel er mensen zijn die stellig beweren van niet, ze verharen toch echt!)

  Ik wens je veel succes met je besluit. Een huisdier is zeker leuk maar brengt, naast veel liefde, inderdaad ook veel verantwoording, kosten en rotzooi met zich mee en dat moet je goed beseffen.

 4. Een huisdier nemen is een verantwoordelijkheid, ongeacht in hoeverre zo’n beestje ‘voor zichzelf zorgt’. Het idee dat katten niet zo veel werk zijn komt denk ik doordat ze het meest met honden vergeleken worden en je een kat inderdaad niet vier keer per dag uit hoeft te laten. Ik denk dat daar het verschil in werk ook wel zo’n beetje stopt; een kat wil voedsel, een plek voor zijn/haar behoefte, aandacht… en liefst op eigen schema. Je woont gewoon met iemand samen.

  Je zal er ook rekening mee moeten houden dat als je een paar dagen of paar weken weg wilt dat je huisdier nog steeds dagelijks verzorging nodig heeft. Katten zijn ook sociale dieren in tegenstelling tot wat veel beweert wordt, als je opeens weg blijft zal je kat zich anders gaan gedragen, als je aandacht geeft aan anderen zal je kat zich jaloers gaan gedragen en aandacht proberen te trekken.

  Die katten die door Teams gesprekken heen banjeren doen dat omdat ze door hebben dat jij met iemand anders dan hen bezig bent. Een van mijn katten komt steevast aandacht vragen als ik een telefoongesprek voer, ik kan tegen mezelf praten of zingen en hij blijft liggen maar als ik bel, is hij er van overtuigd dat hij alles is wat ik nodig heb op dat moment :D.

  Daarnaast draagt zo’n beestje ook bij aan jouw huishoudelijke taak, ze verharen continu dus dat wordt vaker stofzuigen, je zal hun ligplekjes regelmatiger moeten schoonmaken, soms gaat er ook wel iets naast de bak of moeten ze overgeven wat je moet schoonmaken, ze springen op aanrecht of eettafels met pootjes waarmee ze dagelijks hun behoefte begraven dus ook dat soort plekken moet je beter schoonmaken. Als ze ziek worden zal je ook de tijd moeten vrijmaken om er mee naar de dierenarts te gaan.

  Je vrienden hebben dus best gelijk als ze zeggen dat het veel werk is, maar niet als ze beweren dat je gek bent. Een huisdier is een plezier, ik heb zelf twee katten en ik kan me mijn leven zonder hen amper voorstellen, helemaal in deze tijden. Een van hen ligt de hele dag naast me op het bureau te slapen en volgt me van kamer tot kamer, het is zo schattig (maar als ik weer meer naar kantoor ga, zal hij ook daar weer aan moeten wennen…). De ander komt regelmatig binnen gewandeld om even te kroelen.

  Als je echt er van overtuigd bent dat je een kat of ander huisdier wilt, laat je niet gekpraten door je vrienden, maar ben je dus wel bewust waar je voor kiest :-). Mocht je de beslissing maken, veel plezier met je toekomstige viervoeter!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top