Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 december 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, zal ik me inschrijven voor het volgende collegejaar of een tussenjaar nemen? 

Lieve Tosca, 

Afgelopen weekend zat ik klaar om me in te schrijven voor het nieuwe collegejaar, maar iets hield me tegen: ik heb geen zin in een nieuw jaar online onderwijs. Ik kan me voor het beeldscherm lastig concentreren en ik vind er geen bal aan in het digitale klaslokaal. Nu overweeg ik een tussenjaar te nemen en m’n studie in collegejaar 2021-2022 – als COVID-19 misschien slechts een vage herinnering is – weer op te pakken. Is dat een slecht idee? 

Lfs,
Ikmisdecollegebanken

Lieve Ikmisdecollegebanken,

Als je nu je opleiding wilt pauzeren omdat je de afgelopen periode ruk vond, is dat je goed recht. Maar ik vrees dat je dan ook een denkfout maakt: sinds Nederland in lockdown ging en al het onderwijs gedwongen online plaats moest vinden, zijn nog geen twee weken hetzelfde geweest.

In maart dachten we nog dat we ‘even’ op slot moesten zodat daarna alles weer normaal zou worden, maar dat bleek veel langer te duren dan gedacht. Daarna volgden de persconferenties waarin de premier vertelde wat we weer mochten, elkaar op. Eerst moest al het onderwijs online, daarna ging de hogeschool open voor studenten en docenten die thuis niet uit de voeten konden, nu zijn er toetsen en diploma-uitreikingen in de panden en vanaf september wordt er ook weer lesgegeven.

Ik snap dat je niet uitkijkt naar een heel jaar college op de manier waarop het de afgelopen vier maanden ging, maar als ik een ding heb geleerd de afgelopen periode is het wel dat leven in een pandemie niet zo goed te plannen is. Ik heb geen glazen bol, maar de kans dat we in januari veel meer mogen dan nu, acht ik even groot als de kans dat we dan weer in een lockdown zitten.

De vraag die je de komende periode voor jezelf moet beantwoorden is denk ik: wil je in alle gevallen een tussenjaar? Wil je alleen een tussenjaar als de situatie blijft zoals-ie is? Wil je ook een tussenjaar als je meer en meer onderwijs op de hogeschool kunt volgen? Wil je ook een tussenjaar als Nederland in het najaar weer in lockdown gaat en je sowieso je huis amper uit mag? En wat als we in schooljaar ’21/’22 nog steeds in hetzelfde schuitje zitten?

Wat jouw antwoord ook is, het is in ieder geval goed om een plan te maken. Want een tussenjaar is een onderbreking van je studieperiode en je moet verdomd gemotiveerd zijn om na een jaar van vrijheid (en vaak goede inkomsten door meer werken) weer terug naar school te gaan.

Dus wat wil je van je tussenjaar? Wil je geld verdienen, ervaring opdoen in het werkveld waar je later gaat werken, iets nieuws leren, keihard ontspannen of iets heel anders? Als je een duidelijk afgekaderd plan hebt, is het makkelijker om je doel te behalen en na afronding weer terug naar school te gaan.

En als je geen plan hebt en over zes weken weer een beetje opgeladen bent van de ruk-periode die we achter ons hebben, is dat dan niet juist het moment om een tandje bij te schakelen en je studie af te maken zodat je – wanneer we uit deze coronabende zijn – met een diploma op zak kunt gaan reizen of solliciteren?

Ik zou denk ik voor de laatste optie kiezen, zelfs als het online studeren je zwaar valt, want je weet nu hoe het moet en waar je ondersteuning vindt als het nodig is. Sterker nog: dikke kans dat je vanaf september weer regelmatig naar school mag en hulp kunt vragen aan je docenten en klasgenoten. Klasgenoten die je misschien uit het oog verliest als zij doorgaan, en jij niet.

Nog steeds een voorkeur voor een tussenjaar? Maak een afspraak met je slc’er en/of decaan om de consequenties van deze keuze door te spreken.

Besloten toch door te gaan? Let op dat je je voor 1 september moet hebben ingeschreven voor het nieuwe collegejaar, anders loop je waarschijnlijk studievertraging op. Hier vind je de Hint-pagina (intranet, inloggen) met meer informatie over herinschrijven.

En voor wat het waard is: Zestig procent van onze Instagram-volgers zou als ze in jouw schoenen staan geen tussenjaar nemen.

Succes met kiezen.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op vrijdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 15 July 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top