Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, moet ik me zorgen maken over de komst van twee Chinese huisgenoten?

Lieve Tosca,

Ik woon in een internationaal studentenhuis waar regelmatig buitenlandse studenten komen wonen. Binnenkort komen er twee nieuwe Chinese studenten in de kamers die nu leegstaan. Dat zit me niet helemaal lekker nu dat coronavirus zo om zich heen grijpt en er besmette mensen overlijden. We delen straks onze douche en keuken, moet ik me zorgen maken om mijn gezondheid?

Lfs,
Mondkapje

Lief Mondkapje,

Wat gezellig dat je twee nieuwe Chinese huisgenoten krijgt. Toen ik in een Deens internationaal studentenhuis woonde, vond ik het fantastisch om de keuken te delen met mensen uit de hele wereld. Iedere vrijdag kookte een ander een gerecht uit zijn/haar moederland dat we dan gezamenlijk opaten. Een gewoonte die me een goedgevuld internationaal receptenboekje en veel interessante gesprekken heeft opgeleverd.

Ik hoop dat het jou en je huisgenoten lukt jullie nieuwe huisgenoten positief te ontvangen. Deze studenten vonden het waarschijnlijk voor de corona-uitbraak al spannend om een tijdje in Nederland te komen wonen en al het gedoe rondom het virus (inclusief alle niet racistisch bedoelde grapjes) zal het niet makkelijker maken. Ze kunnen nu dus wel wat Oerhollandse gezelligheid gebruiken.

Natuurlijk begrijp ik dat je je zorgen maakt om het coronavirus. Het is een besmettelijk virus waar sommige mensen dodelijk ziek van worden. Maar laten we eerlijk zijn: griep is ook geen pretje en bepaald niet ongevaarlijk (3000 sterfgevallen per winter is ‘weinig’) en maak je je daar zorgen over als je een snotterige huisgenoot in de keuken of badkamer treft?

Ik kan de gevolgen van een corona-epidemie slecht overzien, maar de overheid heeft de boel volgens mij aardig in de smiezen en de Nederlandse maatregelen zijn momenteel summier. Op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) lees ik dat er op luchthavens momenteel niet extra gecontroleerd wordt op het coronavirus. De verklaring: ‘Als op dit moment reizigers op Nederlandse luchthavens gecontroleerd worden op koorts, zullen vooral mensen met griep of een verkoudheid worden opgespoord.’

Daarnaast hoeven mensen die terugkeren uit China – omdat ze daar bijvoorbeeld hebben gewerkt – volgens het RIVM niet thuis te blijven: ‘Als zij geen gezondheidsklachten hebben, kunnen zij gewoon naar hun werk. Dit geldt ook voor kinderen op scholen en kindercentra. Als iemand in de eerste twee weken na terugkeer uit China echter gezondheidsklachten krijgt (koorts in combinatie met luchtwegklachten zoals hoesten) moet hij/zij thuisblijven en telefonisch contact opnemen met de huisarts.’

Ook de hogeschool krijgt signalen dat studenten, betrokken bij exchangeprogramma’s, bezorgd zijn of zij gezondheidsrisico’s lopen. De HR houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten en volgt het advies van de GGD en RIVM: die geven aan dat er geen inreisbeperking is ten aanzien van personen uit China. De groep die binnenkort arriveert, is afkomstig uit Shanghai en Beijing. Voor reizigers uit die regio’s hanteert de overheid geen quarantainemaatregelen. Voor hen gelden de richtlijnen die ook hierboven staan.

Het Centre of International Affairs (CoIA) wil de GGD Rotterdam betrekken bij een kennismakingsbijeenkomst voor exchangestudenten, zodat zij de juiste informatie over het coronavirus kunnen verstrekken en daarmee de bezorgdheid van studenten kunnen wegnemen. Misschien kun je die bezoeken en al je vragen stellen.

De kans dat je nieuwe huisgenoten het coronavirus meenemen is klein. Maar het kan geen kwaad en is ook gewoon behulpzaam om met je nieuwe huisgenoten te bespreken wat ze moeten doen als ze zich niet lekker voelen. Toen ik in Denemarken ging studeren, moest ik me bijvoorbeeld inschrijven bij een lokale huisarts. Misschien geldt dat voor hen ook en kun je erbij helpen.

Als je zo goed mogelijk wilt zorgen voor jouw gezondheid en die van je huisgenoten: het RIVM raadt aan om regelmatig je handen te wassen, papieren zakdoekjes te gebruiken als je je neus wilt snuiten en te hoesten en niezen aan de binnenkant van je elleboog. Zo voorkom je de verspreiding van virussen het beste.

Wees lief voor je nieuwe huisgenoten en ontvang ze zoals jij ontvangen zou willen worden in een buitenlands studentenhuis, dat kunnen ze vast waarderen.

Lfs,
Tosca

Op maandagavond vragen we onze Instagramvolgers in de stories hoe zij op de Lieve-Toscavraag van die week zouden reageren. Je ziet hun reacties op deze vraag terug als Instagramhoogtepunt

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl.
 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
Gepubliceerd: 12 February 2020 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, moet ik me zorgen maken over de komst van twee Chinese huisgenoten?

  1. “Aangezien de veiligheid van studenten en medewerkers voorop staat, heeft het College van Bestuur besloten dat uitreizen naar China in het kader van stage, studie, of werkbezoek per direct niet meer is toegestaan voor medewerkers en studenten van de hogeschool. Deze beperkende maatregel is in lijn met ons calamiteitenplan buitenlandreizen en geldt voorlopig voor onbepaalde tijd.
    Studenten of medewerkers die binnenkort voor studie, stage of werk naar China zouden afreizen, zullen door hun instituut, kenniscentrum of dienst nader worden geïnformeerd.”

  2. @Mohim Brood, heb je misschien het artikel niet gelezen? De kwestie van het coronavirus, welke ontstaan is in China, is een simpel feit en geen discriminatie.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top