Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Aantal studentkandidaten medezeggenschap iets in de min

Gepubliceerd: 23 November 2021 • Leestijd: 1 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal studentkandidaten voor de verschillende medezeggenschapsorganen op de HR is ten opzichte van vorig jaar iets gedaald. Voor de 10 zetels in de centrale raad (cmr) stelden zich in totaal 82 studenten kandidaat. In 2020 waren dat er 112.

poster voor de oc-verkeizingen
Wervingsposter in de lift op locatie Wijnhaven

Van de 10 huidige studentleden van de cmr stellen 5 zich herkiesbaar: Adil Yazar en Kevin Leentfaar (kiesdistrict Academieplein/Rochussenstraat), Robin Martijn (Blaak/Wijnhaven), Sinan Aslan (Museuempark) en Bijan Faghfouri (Kralingse Zoom).

Te weinig studentkandidaten voor verkiezingen bij 3 instituutsraden

In totaal hebben 99 studenten interesse getoond in een plek in de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) van hun eigen instituut. Er zijn 11 raden, bij drie ervan zijn eind deze maand geen verkiezingen nodig omdat het aantal kandidaten kleiner of gelijk is aan het aantal in te nemen zetels. Het gaat om de instituten IvG, ISO en RMI met respectievelijk 5, 3 en 2 kandidaten.

De interesse voor een plek in de opleidingscommissie – van de eigen opleiding – steeg iets, van in totaal 203 naar 209 kandidaten. Ook hier zijn op meerdere plekken geen verkiezingen nodig, bij 14 commissies omdat zich helemaal geen kandidaten hebben gemeld en in 27 gevallen omdat het aantal kandidaten kleiner of gelijk is aan het aantal zetels. Voor 24 commissies vinden er wel verkiezingen plaats.

Dit jaar wel kandidaten bij de RAC

Het ontbreken van kandidaten is niet nieuw. Vorig jaar was dat vooral het geval, toen met name bij de RAC. Daar gaat het nu beter met kandidaten bij vrijwel alle opleidingen. Vorig jaar werd besloten dat voor vacante zetels in oc’s ook leden benoemd mochten worden in plaats van gekozen.

De animo onder studenten om een rol te spelen in de medezeggenschap steeg een jaar geleden overigens flink, nadat de belangstelling eerder was gedaald. In 2019 waren er bijvoorbeeld slechts 46 studentkandidaten voor de cmr.

Niet op alle plekken verkiezingen voor medewerkers

Studentleden worden jaarlijks gekozen, medewerkers om het jaar. De medewerkers voor de cmr en de opleidingscommissies zijn (met uitzondering van verkiezingen vanwege vacante plekken) volgend jaar weer aan de beurt, de imr-leden en de kandidaten voor de diensten en kenniscentra dit jaar.

Voor het Inspraakorgaan Diensten (IoD) en het Inspraakorgaan Kenniscentra (IoK) meldden zich respectievelijk 4 en 3 kandidaten voor 3 en 2 vacante zetels. Er kan dus gekozen worden.

Geen verkiezingen voor medewerkerszetels bij 7 instituutsraden

In de raden van de onderwijsinstituten hebben de medewerkers 5 zetels. Bij 7 van de 11 instituten zijn er 5 of minder kandidaten en dus zijn verkiezingen daar niet nodig. Bij de HRBS, ISO, de RBS en de Willem de Kooning Academie is medezeggenschap iets populairder: respectievelijk 9, 6, 6 en 7 medewerkers stelden zich kandidaat. Enkelen van hen komen na de verkiezingen dus niet in de imr.

De verkiezingen vinden plaats van 30 november tot en met 2 december 12.00 uur. Alle studenten en stemgerechtigde medewerkers (niet overal vinden verkiezingen plaats) hebben daarover begin deze week een mail ontvangen van WebElect.

Tekst: Jos van Nierop
Foto: Edith van Gameren

 Wil je op donderdag (rond lunchtijd) het heetste nieuws van afgelopen week in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.
 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top