Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 januari 2025

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kabinet: 20 euro boete voor te laat inschrijven tentamen

Gepubliceerd: 12 May 2021 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onderwijsinstellingen mogen hun studenten een boete van 20 euro opleggen als ze zich te laat inschrijven voor een tentamen. Dat staat in een voorstel van het kabinet waar iedereen op mag reageren. 

Zo’n tienduizend studenten per jaar missen de deadline voor inschrijving en willen toch nog tentamen doen. Van deze studenten mogen de onderwijsinstellingen een boete van twintig euro eisen.

In de praktijk gebeurt dit al jaren, maar het staat nu zwart op wit in een regeling die het kabinet online heeft gezet ter consultatie. Tot 8 juni kan iedereen er kritiek op leveren op de ‘Regeling andere bijdragen van studenten in het hoger onderwijs.’

Omstreden voorstel

Lang niet alle universiteiten en hogescholen leggen zulke tentamenboetes op. De Hogeschool Rotterdam besloot zes jaar geleden na een rondgang langs insituutsdirecteuren geen tentamenboetes omdat zij bang waren dat het studievertraging in de hand zou werken. Je leest er hier meer over:

Geen tentamenboete aan HR

Bij sommige andere instellingen zijn studenten automatisch ingeschreven voor de tentamens van de vakken die ze volgen. Het maakt de tentamenboetes (‘bijdragen’) omstreden.

Maar andere instellingen willen graag weten hoeveel studenten er komen opdagen voor het tentamen. Dat is handig voor de planning. Het alternatief voor de boete zou zijn deze studenten geen tentamen mogen doen en studievertraging oplopen. De boete van 20 euro is een compromis met de studentenorganisaties ISO en LSVb. De bijbehorende wet is eind vorig jaar aangenomen door de Eerste en Tweede Kamer.

Studiereizen

In de regeling staan nog meer eigen bijdragen genoemd. Een excursie naar Egypte voor de opleiding Egyptologie komt voor rekening van de student, staat ter illustratie in de toelichting. Ook bijvoorbeeld de etenswaren voor een voedingspracticum moeten studenten zelf betalen.

Opleidingen moeten weliswaar een kosteloos alternatief aanbieden als studenten die excursies of practica niet kunnen (of willen) betalen, maar in het geval van zo’n reis naar Egypte is dat misschien niet mogelijk en dan hoeft het ook niet.

Sportdagen en workshops

Verder mag een onderwijsinstelling geld vragen voor schrijfworkshops of netwerkworkshops die buiten de opleiding om worden aangeboden. Die horen immers niet bij de opleiding waar de student collegegeld voor betaalt. Dat geldt ook voor pakweg de koffie en thee, de introductiedagen, gastsprekers, sportdagen enzovoorts.

Bepaalde bedragen worden in de regeling beperkt. De instellingen mogen hooguit een ‘kostendekkende’ bijdrage vragen voor toelatingstoetsen, het verstrekken van een ‘verklaring omtrent gedrag’ en sportmedisch advies bij de toelating tot sportopleidingen. Ook voor een vervangend getuigschrift, als het diploma verloren is gegaan, mogen de instellingen niet te veel geld eisen.

Buitenlandse student

Ook buitenlandse studenten worden met de regeling beschermd. Hun diploma moet vooraf worden bekeken: is hun vooropleiding goed genoeg om toegelaten te worden? Daarvoor mogen de instellingen hooguit 100 euro vragen.

De opleidingen mogen overigens geen kosten rekenen voor de toegang tot gebouwen, het volgen van bepaalde vakken enzovoorts. Daarvoor betalen studenten immers collegegeld en geeft de overheid bekostiging.

Tekst: HOP, Bas Belleman

Dit artikel wordt je aangeboden door Profielen, het nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam. Like what you see? Like ons dan op Facebook en blijf via je eigen tijdlijn op de hoogte van het laatste nieuws. Liever een nieuwsbrief? Meld je hier aan voor een wekelijkse update.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Kabinet: 20 euro boete voor te laat inschrijven tentamen

  1. Zo, verkiezingen zijn weer geweest en de interesse voor het hoger onderwijs kan weer de kast in. Ik lees hier over een pakket aan studentenpesterijtjes die de kloof tussen arm en rijk waarschijnlijk ook weer bloot zal leggen. Leuk dat het tijdens de verkiezingen ging over het terugbrengen van de stufi en dit de eerste maatregelen zijn…

  2. Demissionair kabinet is het nog steeds. Er komt niet veel terecht van ‘het afhandelen van lopende zaken’, waar een demissionair kabinet zich aan heeft te houden. Typerend voor deze club: gewoon doorgaan, ook al heeft ongekend onrecht ervoor gezorgd dat je naar huis bent gestuurd. Rutte zei het al gekscherend (maar niet heus): “We zijn al afgetreden, dus in feite hebben we meer macht”. Zum kotzen.

  3. @Madeleine, het feit dat het huidige kabinet praktisch kan blijven zitten dankzij de verkiezingsresultaten zal ook niet helpen. Zolang ze kennelijk nog steeds een mandaat van de kiezer krijgen is het logisch dat ze geen consequenties hoeven te accepteren.

    @Langstudeerboete, als ik dit goed lees is de keuze betreffende de boets “20 euro boete en je alsnog inschrijven” of “niet deel mogen nemen als je niet aangemeld bent voor de deadline”. Er is geen “alsnog deel mogen nemen na de inschrijvingsdeadline zonder boete” optie. Dat betekent dat deze regeling de student een optie geeft, niet een pesterijtje is.

    De rest van de opties is interessant om naast de huidige praktijk te leggen, ik kan me b.v. lastig voorstellen dat een instituut op dit moment reisjes naar Egypte vergoed. Het klinkt allemaal best slecht, maar in hoeverre wijkt het af van de bestaande mogelijkheden?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top