Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe krijg ik die voorjaarsvakantie vol?

Lieve Tosca, 

Volgende week is het voorjaarsvakantie en ik heb geen idee hoe ik al die dagen vol moet krijgen. De afgelopen week was er nog sneeuw- en ijspret en kwam ik nog buiten met m’n gezin, maar dat vertier is nu weggesmolten en alles is weer grijs en grauw. Als het aan m’n pubers ligt, gamen zij de hele dag op hun kamer. Dat vind ik nogal eentonig, ongezond en ongezellig! Wat kunnen we samen doen?

Lfs,
ToosInspiratieloos

Lieve ToosInspiratieloos,

Ik ben zelf al een tijdje geen puber meer en toen ik een puber was, verveelde ik me eigenlijk nooit. Met een doos kleurpotloden, een boek, de leesmap en een pasje van de videotheek (ja, oma vertelt) was ik heel tevreden. Maar goed: toen zat ik niet al elf maanden zo’n beetje ieder weekend en iedere vakantie verplicht thuis. En ging ik buiten de vakanties gewoon naar school, met alle bijbehorende reuring.

Ik kan me voorstellen dat jij wilt dat ze eens iets anders gaan doen dan gamen, maar wat willen zij eigenlijk? Na al die weken online onderwijs kan ik me voorstellen dat ze misschien helemaal geen zin hebben om ook maar iets te doen. Laat staan iets dat jij voor ze bedenkt. Dus overleg (en misschien een dwingend portie bemoeizorg want je kan toch niet de hele dag gamen?!) en plan desnoods iets om zelf te doen zodat je in ieder geval niet jouw hele vakantie doorbrengt als ober.

Omdat ik het lastig vind om in te schatten wat ouders en puberkinderen een beetje leuk kunnen doen samen, vroeg ik advies aan mijn collega’s en aan onze volgers op Instagram. Daar kwamen leuke dingen uit.

* Bestel een escaperoom (die kan je in spelvorm laten bezorgen, voor eenmalig gebruik) en probeer samen te ontsnappen. En als het buiten lekker weer is kan je buiten spelen met geocaching en Pokemon Go.

* Uitgekeken op bordspellen of puzzels? Laat je kinderen zelf een bordspel bedenken – bijvoorbeeld op basis van het overbekende ganzenbord – en probeer dat met z’n allen uit, verbeter het en speel versie 1.1 opnieuw, maak het daarna opnieuw beter of iets moeilijker, enzovoort. Of ga eropuit, een stad of de natuur in, organiseer een onderlinge fotowedstrijd en laat van de winnende foto(‘s) een puzzel maken.

* Samen gamen kan natuurlijk ook! Mario Kart werd op Instagram aangeraden als spel dat ook voor ouders leuk is. Als je zelf geen spelcomputer hebt waar dat op kan, kan je er misschien eentje lenen. Toen wij corona hadden, hebben we van spelcomputer geruild met vrienden, dat gaf ons allemaal eens wat anders te doen.

* Verzamel alle kookboeken in huis (of zoek recepten op het internet) en sla samen aan het koken en bakken. Misschien kunnen jullie een thema per dag (vegetarisch/veganistisch, alles met ei, eenpansgerechten, supergezond/junkfood) bedenken of een culinaire wereldreis maken? Samen plannen maken, koken en eten kan heel gezellig zijn. Of maak allemaal een eigen gerecht en verras elkaar.

* Maak plannen om de slaap-/studeerkamers te verbeteren. Vind op het internet nieuwe meubels voor weinig (Marktplaats en Facebook weggeefgroepen zijn top) en bestel online je verf of behang voor een fijne nieuwe kamer.

* Leg een moestuin aan, dat kan al op 1 m2. Op het internet staan volop handleidingen over wat je waar en wanneer moet zaaien en waarom. Als je je zaden nu bestelt, kan je in de zomer uit je eigen tuin of balkonbak eten.

* Hebben jullie allemaal vrij? Kijk of je een paar dagen van huis kunt ruilen met familie of vrienden elders in het land, of misschien zelfs in het buitenland. De change of scenery zorgt bij je pubers misschien ook voor een nieuwe impuls om erop uit te gaan.

* Spreek een gezamenlijke pyjamadag af. Deze dag hoeft er helemaal niets. Haal van te voren alles in huis of maak de dag ervoor – samen – speciale relax-hapjes. Dit crazy jaar heeft veel gevraagd van iedereen, vergeet dus vooral niet uit te rusten.

Dat zijn de tips die ik zo verzameld heb. Mocht je een aanvullende tip hebben, plaats hem dan in de reacties voor ToosInspiratieloos. Hoe meer, hoe beter.

Fijne vakantie!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 17 February 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe krijg ik die voorjaarsvakantie vol?

 1. Lees een boek of plan samen een schoonmaakactie van het huis of de tuin!

 2. Wat hebben ouders toch altijd met de vakantie vullen? Het is toch vakantie voor een reden? Als ik vakantie had wou ik gewoon een weekje lekker niks doen. Beetje uitslapen, op de bank hangen en weer terug naar bed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top