Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 maart 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca kopje thee

Lieve Tosca, hoe zorg ik ervoor dat ons drugsgebruik tijdens deze lockdown niet uit de hand loopt? 

Lieve Tosca,

Doordat er bijna niks leuks of spannends te beleven is in deze tijd, merk ik dat mijn vrienden en ik in het weekend vaak naar drugs grijpen om ons toch te vermaken. Ik zie dat mijn schoolprestaties hieronder lijden doordat ik vaak pas woensdag mijn hersenen weer kan gebruiken. Ik wil ook liever niet elk weekend aan de drugs, maar als we ons vervelen komen de pillen en snuiverijtjes toch al snel op tafel. Hoe kan ik zorgen dat het niet elk weekend uit de hand loopt?

Lfs, Junkette

Lieve Junkette,

Goed dat je kritisch bezig bent met je eigen drugsconsumptie. Ieder weekend naar de getver gaan is een makkelijke escape uit de corona-pandemie, maar kan verstrekkende gevolgen hebben. Overmatig drank- en drugsgebruik kunnen je leven ontregelen dus matigheid kan geen kwaad. Helemaal geen drugs gebruiken is veruit het beste voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Volgens het drugsinfoteam is het niet slim om vaker dan een keer in de twee tot drie maanden xtc te gebruiken. Wanneer je xtc of mdma (het werkzame bestanddeel in xtc) gebruikt, komt het gelukshormoon serotonine vrij, waardoor je je gelukkig en energiek voelt. Als de drug is uitgewerkt, heb je een stevige deuk in je serotoninevoorraad geslagen. Vaak heb je daar een paar dagen last van. Gebruikers klagen over een ‘dinsdagdip’, de dag waarop ze zich slecht voelen en nergens zin in hebben.

Als je vaker xtc (of drugs die op eenzelfde manier werken) gebruikt, kan je last krijgen van somberheid en angst. Daarnaast doet de drugs minder voor je omdat je je serotoninevoorraadje hebt opgemaakt en er dus minder gelukshormoon is om op te trippen. Als je ieder weekend gebruikt, gooi je je eigen glazen in.

Goed, wat moet je dan?
Het is me niet helemaal duidelijk of jij drugs met je toegestane gast gebruikt, met je huisgenoten of dat je tijdens deze lockdown verschillende vrienden ziet. Wanneer je zelf niets wilt gebruiken, is dat vrij gemakkelijk te regelen: doe het niet. Gooi je restjes weg als je jezelf niet kunt beheersen en zorg dat je een interessant alternatief plan hebt zodat je niet alsnog uit verveling stomdronken wordt. Want dat is dus ook niet goed voor je.

Als je vaak gebruikt in groepsverband, is het slim om jouw vraag in de groep te bespreken zodat jullie samen een oplossing kunnen vinden. Heb je medestanders die ook weleens wat anders willen doen of ben jij de enige die problemen heeft met regelmatig gebruik?

Wanneer jij de enige bent, is het handig om andere vrienden te zoeken voor drugsvrije avonden. Als enige ‘bobben’ is een interessant sociologisch experiment en soms ook best grappig, maar een uitdaging. Beter breng je jezelf niet in deze verleiding.

En zorg dat er iets echt leuks te doen is. Als je behoefte hebt aan een feestje, maar je alleen een legpuzzel hebt liggen, is het lastig om je vingers uit de snoeppot te houden. Zorg dat je te druk bent om ook maar aan de snoeppot te denken. Organiseer een uitgebreid diner waarvoor iedereen een gang kookt, een pubquiz waarbij verschillende mensen verschillende vragenrondes bedenken, organiseer een wijnproeverij of een ultimate tournament met (behendigheids)spelletjes waarmee je steeds rondes verder kan komen.

Probeer je eigen kicks te organiseren zodat je niet afhankelijk bent van chemicaliën om een leuke avond te hebben. En vindingrijk zijn jullie vast wel, want het lukt jullie ook om illegale drugs te kopen. En als je dat kunt organiseren, dan moet een themafeestje ook geen probleem zijn.

Have fun, be safe.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 10 February 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, hoe zorg ik ervoor dat ons drugsgebruik tijdens deze lockdown niet uit de hand loopt? 

 1. Hoi Junkette, heel goed van jou dat je aan de bel trekt hierover! Drugsgebruik is helaas zeer moeilijk in de hand te houden en er zijn geen universeel toepasbare, sure-fire manieren bekend om wél drugs te gebruiken maar óók de controle erop te behouden. Gelukkig (?) heb je het specifiek over de weekends, zorg alsjeblieft dat het beperkt blijft tot de weekends. Het hek is pas echt van de dam als drugs voor jou een normale, dagelijkse manier worden om met de realiteit om te gaan. Ook hoop ik heel erg, dat wanneer de lockdown straks voorbij is, je drugsgebruik dat ook zal zijn. Helaas blijkt dat in de praktijk vaak moeilijk, want met elke keer dat je gebruikt, bouw je een gewoonte op die steeds moeilijker te doorbreken wordt. Elke volgende keer dat je gebruikt zal het moeilijker maken om het in de hand te blijven houden. Er is dus eigenlijk maar 1 manier: stop meteen. Ik kan je uit eerste hand vertellen dat middelenverslaving je leven kan verwoesten op manieren die je je nu nog niet eens kan voorstellen. Heel veel succes.

 2. Hoi Junkette, mijn advies is om goed te gaan kijken welk verlangen je probeert in te vullen met chemische hulpmiddelen. Je noemt zelf dat je op zoek bent naar “iets leuks en spannends”. Zie het als een creatieve challenge om naar alternatieven te zoeken en marchandeer niet te veel (ach, zo erg is het niet). Ik hoop dat het je lukt om jezelf goed bij te sturen en het lot van het vogeltje in het onderstaande filmpje te voorkomen!

  https://www.youtube.com/watch?v=sGGN3d9z-A8

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de man/vrouw spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top