Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, kan ik beminnen zonder de revolutie in de steek te laten?

Lieve Tosca, 

Ik vrees dat ik geen betekenisvolle romantische relaties kan opbouwen omdat ik te geobsedeerd ben door revolutionair communistisch gedachtegoed. Toen ik onlangs de liefde bedreef met een persoon waarvan ik zeker wist dat zij de ware was, riep ik tijdens de act niet haar naam, maar: ‘Onteigen de huisbazen! Nationaliseer alle banken! Organiseer de werkende klasse!’ Dit gebeurde een paar dagen nadat ik haar PvdA-stemmende vader een ‘klassenverrader’ en ‘kapitalistische hond’ noemde, sindsdien was zij al een beetje boos op me. Slechte timing! 
Ben ik niet gemaakt voor de liefde? Kan ik beminnen zonder de revolutie en de kameraden in de steek te laten?

Liefs,
KarlMarx

Toen ik deze vraag maandagavond op Instagram voorlegde, geloofden onze volgers niet dat deze vraag echt was. Ik weet niet of de vraag echt is, een beetje aangezet of compleet uit de duim gezogen, maar het leek me goed hem toch te beantwoorden. Omdat ik als Lieve Tosca geen eisen stel aan de vragen die mensen stellen en omdat ik denk dat KarlMarx niet de enige is die struggelt met ‘opposites attract’. 

Lieve KarlMarx,

Ergens op de wereld moet een roodbloedige vrouw rondlopen die ‘onteigen de huisbazen’ ook ziet als een hete aanmoediging tussen de lakens. Eentje die jouw dirrrty talk weet te counteren met stoute revolutionaire statements waar zelfs jij het warm van krijgt. Die vrouw, die moeten we voor je vinden want ik vrees dat je het bij je huidige een beetje hebt verspeeld.

Ik denk dat veel vrouwen gecharmeerd zijn van een vurige man met stevige overtuigingen, maar met stevige overtuigingen komen vaak ook stevige meningsverschillen. En hoe je hiermee omgaat, bepaalt je succes in de liefde en in het leven.

Wanneer je in relaties vooral de nadruk legt op de verschillen, kom je nooit dichter bij elkaar. Wanneer je elkaars verschillen accepteert en de overeenkomsten benadrukt, is de kans op een betekenisvolle (romantische) relatie een stuk groter. Als het je dan ook nog lukt om respectvol te discussiëren over de onderwerpen waarop jullie van mening verschillen, ben je helemaal een winnaar. Iemands vader een kapitalistische hond noemen, is geen winnaarsgedrag.

Volgens een niet nader te noemen volksvertegenwoordiger zijn alle vrouwen een beetje links tot ze de juiste man tegengekomen. Het is dus aan jou om de vrouwen te vinden die na de eerste kennismaking niet rechts worden, maar zich achter jou en jouw gedachtegoed scharen of er in elk geval mee kunnen leven. Ze moeten er zijn, maar waar?

Ik neem aan dat je deze revolutie niet in je eentje bekokstooft, je bent vast onderdeel van een groep geestverwanten. Zit daar niemand tussen die je interessant vindt? Heb je ooit op een forum een foto of bericht gezien dat je interesse wekte? Of tijdens een demonstratie of bijeenkomst iemand gezien waar je oog langer aan bleef plakken dan nodig was?

Wanneer je nu iemand te binnen schiet, zou je kunnen overwegen daar werk van te maken. Een uitnodiging voor een glas (rode) wijn via Zoom of in het park is zo gemaakt. Nee heb je, ja kun je krijgen. In het slechtste geval is ze niet zo leuk als je dacht. Pech.

Laat het spook van de onvervulde liefde niet eeuwig door jouw lege straten dolen. Er zou ook ruimte moeten zitten tussen het verraden van je kameraden en een betekenisvolle relatie opbouwen met iemand die niet honderd procent achter jouw standpunten staat. Dat maakt je niet direct een salonsocialist, maar gewoon een mens van vlees en bloed.

Moedig voorwaarts!
Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 31 March 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

14 Responses to Lieve Tosca, kan ik beminnen zonder de revolutie in de steek te laten?

 1. Ik denk dat dit een goed geslaagde grap is.

  Anders is dit een beetje eng.

 2. Ja superschattig hoor dat revolutionaire communistische gedachtegoed. Of zijn we vergeten dat er tientallen miljoenen zijn afgemaakt en uitgehongerd in de vorige eeuw onder het mom van communisme en ‘revolutie’? Zullen we de volgende keer een Nazi sympathisant iets laten insturen? Leuk, kijken of hij een fascistisch vriendinnetje kan vinden met dezelfde opvattingen!

 3. Ik struggle als pro-feministische heteroman zelf enorm met intimiteit met vrouwen. Ik jaag ze niet weg met radicale slogans, maar ik durf mij niet te profileren als potentiële partner richting wie ik leuk vind, omdat ik erg bang ben de grenzen van een vrouw te overschrijden. Gelukkig kan ik prima zonder seks en zonder partner.

  Jouw probleem lijkt me, zoals je het omschrijft, wat oppervlakkiger. Politieke slogans, kritiek op reactionaire schoonvaders en de liefde hoeven elkaar niet in de weg te staan, want er zijn genoeg vrouwen die niet slechts 1 keer per maand de rode vlag uithangen (har, har). Jij zult ook ooit jouw Rosa Luxemburg vinden. <3

  @R: ik vind dat zowel communisten als nazi's recht hebben op liefde, op het stellen van vragen en op advies in de liefde. Nodig het bruinhemd in kwestie zeker eens uit, ik ben benieuwd.

 4. Hi Bart,

  jouw pro-feminisatische hetereo-struggeles zijn denk ik herkenbaar voor velen.
  Heb je een iets meer specifieke vraag? Ik ga graag voor je op zoek naar een antwoord.

  Lfs Tosca

 5. Hoi Tosca. Kan ik daar even over nadenken en je een mailtje sturen als ik t weet? 🙂

 6. Natuurlijk, geen haast! Ik heb nog twee brieven liggen, dus ik kan nog even vooruit.

 7. @R: Beetje kort door de bocht om nu te doen alsof communistisch gedachtegoed niet zou mogen omdat daar in het verleden misbruik van is gemaakt. Het gedachtegoed heeft in zichzelf, in tegenstelling tot het door jou aangehaalde nazistische en fascistische gedachtegoed, geen elementen van geweldverheerlijking of rassenhaat in zich.

 8. @R: Dat vind ik een zeer luie analyse van het communisme. Er waren in de 20e eeuw inderdaad regimes die de marxistische idealen misbruikten om vreselijke dingen te doen maar ik denk dat dat soort gedrag (een dictatuur van de bureaucratie) niet exclusief aan het communisme is. Denkers als Marx, Engels, Kautsky en Liebknecht draaien zich om in hun graf bij het idee van een DDR.

  Vergeef mij op dit punt trouwens het lichtelijke “whataboutisme”, maar het kapitalisme en imperialisme heeft in de afgelopen 100 jaren meer mensenlevens gekost dan elk communistisch regime. Dat vinden wij echter allemaal prima, immers is dat belangrijk voor onze “welvaart”: 😉

  Verder sluit ik mij aan bij wat Robin Martijn zei!

 9. Hoi Karl,
  Gewoon “Radicale Communist” in je tinderbio zetten.
  Dan filter je ze er zo uit.
  Peace

 10. Hey Karl Marx,

  het mag misschien bijna 1 april zijn, jouw bericht is niet de eerste keer dat ik een hoor van een Marxist die naast de middelen van productie ook de liefde wilt delen. Ik heb op dating apps meerdere vrouwen voorbij geswiped waarvan jij rode sterren in de ogen van zou krijgen. Dus weet dat je kamaraad er is. Op OKCupid kun je vragen invullen waarop matches bepaald worden, inclusief vragen over politiek. Er is zelfs de vraag of je communisme een goed concept vind. Helaas heb ik de rode gelijkmakers naar links geveegd (ik ben zelf een vuile centrist), dus ik kan je niet direct matchmaken. Maar ik herriner dat in Amsterdam een single socialist met een heus hamer en sikkel wandkleed van 3 bij 2 meter.

 11. @Robin Martijn, @Senad Delic. Dit is een veelgehoord argument over communisme. ‘Nee wat we in de 20e eeuw zagen was geen ECHT communisme’ ‘Nee zo bedoelde Marx het niet’. Echter liep het wel telkens uit op een totalitair regime en miljoenen doden. Zullen we het anders nog een keer proberen en dit keer hopen dat er niet 30 miljoen mensen doodgaan en verhongeren?

  Ik ben het met je eens hoor Senad dat kapitalisme en imperialisme ook zeer veel (misschien wel meer) mensenlevens hebben geeist de afgelopen eeuwen, maar ik denk dat we met ons huidige sociaal democratische systeem al best wel in de goede richting zitten als we kijken naar de geschiedenis en de fouten die zijn gemaakt. Natuurlijk zijn er andere huidige problemen als racisme, gebrek aan representatie etc. en een groter wordende kloof tussen arm en rijk. Ik denk dat ons huidige maatschappij ook alleen in stand zal blijven door deze kloof niet nog groter te laten worden en door onze sociale systemen in stand te houden en te verbeteren.

  Ik schrik er alleen vaak van als ik jonge mensen van mijn leeftijd met een roze bril over communisme, Karl Marx en revolutie zie praten, niet beseffend dat circa 100 jaar geleden er ook jonge mensen rondliepen die dat wel goede ideeën vonden om vervolgens hun buurman naar de gulag te sturen omdat hij iets rijker, en dus slecht was.

 12. Ik wil maar even zeggen: uit empirisch onderzoek blijkt dat vrouwen in de socialistische landen meer tevreden waren over hun seksleven dan vrouwen in kapitalistische landen. Zie Kristen Ghodsee (2019): Why Women Have Better Sex Under Socialism.

 13. Ik kan uit ervaring zeggen dat het erg leuk is om een relatie te hebben met iemand die ‘onteigen de huisbazen’ ook ziet als een strijdkreet.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top