Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, vrouwen knappen af op m’n dyslexie, wat kan ik hieraan doen?

Lieve Tosca,

Ik ben alweer een tijdje vrijgezel en omdat ik niet veel nieuwe mensen ontmoet, probeer ik het nu via datingsites. Ik match wel met vrouwen, maar bij het chatten gaat het vaak mis. Ik ben dyslectisch en vind het moeilijk om foutloos te schrijven. Lezen kost me ook moeite. Ik merk dat vrouwen hierop afknappen. Wat kan ik hieraan doen?

Liefs, Romantisuc

Lieve Romantisuc,

Daten via datingsites en -apps is een doorlopende cursus omgaan met teleurstellingen. Hoe knap, slim, gevat en beschikbaar je ook bent, je wordt zomaar ingeruild voor een ander. Die ander is niet per se nog leuker, knapper, slimmer of grappiger dan jij, maar het zou wel kunnen. En precies die mogelijkheid maakt dat weinig mensen echt moeite doen om iemand beter te leren kennen.

Spelfouten kunnen een afknapper zijn, maar ik zou er niet meteen van uitgaan dat jouw spelkwaliteiten de reden zijn dat iemand niet meer reageert. Tenzij het je expliciet gezegd wordt, kunnen er wel honderd dingen zijn waarom iemand niet meer reageert. Til er niet te zwaar aan en doe wat de andere gebruikers ook doen: doorswipen!

Voor jou als persoon met dyslexie is een datingsite/-app die volledig gebaseerd is op een paar foto’s en geschreven communicatie misschien niet de meest effectieve manier van kennismaken. Maar de meeste online daters zitten op dit soort apps. Als je het hier wilt blijven proberen kun je overwegen snel te vertellen dat schrijven niet je sterkste kant is en overgaan op (video)bellen.

Als je het spannend vindt snel telefoonnummers uit te wisselen, kun je ook een dating-app proberen die gebaseerd is op video. Ik wil je ook op het hart drukken het online daten niet op te geven omdat het moeizaam gaat. Voor mij was slechte taalbeheersing ook altijd een afknapper, tot ik op Tinder de man ontmoette met wie ik nu getrouwd ben. En hij is zoveel leuker dan de blarentrekkende taalfouten die hij maakt, dat ik hem die lachend vergeef.

Taal is slechts een onderdeel van wie je bent, laat het je niet definiëren in je zoektocht naar liefde.

Lfs, Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 17 November 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, vrouwen knappen af op m’n dyslexie, wat kan ik hieraan doen?

 1. Als een match afknapt op het feit dat je dyslexie hebt, zijn ze naar mijn idee het niet waard om te daten! Dyslexie hebben is geen keuze, het is niet iets wat je kan veranderen. Volgens mij gaat het in relaties (o.a.) om persoonlijkheid, hoe je met elkaar omgaat en niet zozeer of je foutloos schrijft. Overigens heeft mijn vriend dyslexie en zijn we al jaren heel gelukkig samen 🙂

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top