Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 november 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat kan ik doen tegen het schelden met ‘homo’ in mijn omgeving?

Lieve Tosca,

Ik ben er nog niet helemaal uit wat mijn seksualiteit betreft, maar ik denk dat ik meer op jongens val. Eigenlijk vind ik dit heel lastig, want in mijn vriendengroep roept iedereen de hele tijd ‘homo’ naar elkaar als je bijvoorbeeld iets niet kan of durft. Ik weet dat ze het lollig bedoelen, maar het voelt niet goed. Alsof homo’s minderwaardig zijn. Ik heb eigenlijk geen zin er iets van te zeggen, maar ik zou wel willen dat het stopt. Wat zou jij doen?

Liefs,
LoveIsLove

Lieve LoveIsLove,

Jij wil graag dat je vrienden hun gedrag aanpassen zonder dat je iets hoeft te zeggen. Ik wil graag de loterij winnen zonder loten te kopen. Helaas heb ik slecht nieuws voor ons allebei: zolang wij geen actie ondernemen, gaan wij niet winnen.

Als ik jou was, zou ik actie ondernemen. Welke actie dat is, is afhankelijk van wat je met je vrienden wil delen. Ik kan uit je brief niet opmaken of je vrienden op de hoogte zijn van je struggels rondom je seksuele voorkeur, maar ik vermoed van niet.

Als je je vrienden bewust wil maken van hun gedrag zonder veel weg te geven over jezelf, is de vraag ‘Waarom zeg je dat eigenlijk?’ handig. Deze zorgt ervoor dat ze even moeten nadenken over hun woorden. Vaak levert dit een ongemakkelijke situatie op omdat mensen helemaal geen goede reden om het woord homo in deze context te gebruiken.

Ik heb deze vraag een paar keer gesteld in situaties waarin mensen dingen zeiden die ik niet oké vond. Soms werden mensen rood omdat ze beseften dat wat ze zeiden helemaal niet ‘leuk’ was en pasten ze hun gedrag aan.

Ik heb een autistisch broertje en als mensen soms zeggen dat iemand ‘heel autistisch’ doet terwijl diegene niet op het spectrum zit, vraag ik soms wel eens waarom ze dat zeggen. Op die vraag volgt vaak een stilte of wat gestotter.

Als ik daarna refereer aan mijn eigen situatie en vertel dat ik het vervelend vind dat mensen ‘autistisch’ gebruiken om bepaald gedrag aan te duiden, doen ze het daarna vaak niet meer. Of in ieder geval niet meer waar ik bij ben.

Als je je vrij voelt om met je vrienden over je (twijfels over je) geaardheid te praten, zou ik m’n vrienden zo snel mogelijk laten weten dat het jou kwetst als ze het woord homo op deze manier gebruiken. Als is het maar omdat de meeste mensen hun vrienden niet graag kwetsen. Als ze wisten dat jij je iedere keer als zij een ‘grapje’ maken afgewezen voelt, is er een grote kans dat ze hun woorden met meer zorg kiezen.

Ik wil je ook aanraden dit niet allemaal alleen te doen. Er zijn veel meer mensen die uitzoeken wie ze aantrekkelijk vinden en waarom. Als je hier met andere studenten over wil praten, kun je contact leggen met de HR Pride (link naar intranet), een netwerk binnen de Hogeschool Rotterdam waar een van de studenten uit dit artikel veel aan heeft:

Coming Out Day op HR: ‘Er worden veel homofobe grapjes gemaakt’ 

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 13 October 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, wat kan ik doen tegen het schelden met ‘homo’ in mijn omgeving?

  1. Ah kijk, hier kan ik een gericht advies geven. Ik hou ook niet van schelden met seksualiteiten, gendergerelateerde woorden, onschuldige beroepsgroepen als sekswerkers en dergelijke. Liever scheld ik met woorden die voor iedereen ongeacht identiteit ongeveer even offensive zijn – het moet wel offensive zijn anders heeft schelden geen zin natuurlijk – en daarbij ben ik uitgekomen op 1 heerlijk woordje dat de meeste frustraties best wel goed weet te verwoorden. Het is het werkwoord gebiedende wijs “sterf,” en is even goed te gebruiken tegen mensen, dieren, planten, voorwerpen en situaties. LoveIsLove, schreeuw het woord eens een paar keer uit zonder mensen erbij en kijk hoe je je erbij voelt. Werkt dit voor jou, zegt het dan voort en promote deze Identity Neutral Offensiveness binnen je vriendengroep. Dan hoef je niet eens uit de kast te komen als je je daar niet prettig bij voelt. Overigens hoop ik dat je dat uiteindelijk wel ook gegund is.

  2. Moeilijk, maar daarover moet je het gesprek echt aan gaan. Mijn zus vindt ‘gay’ ook nog steeds een hilarisch woord om te gebruiken over van alles en nog wat, en roept over mensen die trans zijn dingen zoals ‘ja maar dat was eerst een man’. Ik ga het gesprek iedere keer met haar aan. Waarom gebruik je ‘gay’ op die manier? Het is 2021, dat doen we niet meer. En ‘ZIJ is transgender’, niet DAT, en wat maakt het überhaupt uit, het heeft geen invloed op jouw leven of iemand cis- of transgender is.

    Het nadeel is dat ik mijn zus misschien één keer in de maand zie, en ze in kringen rondhangt waar zulk soort taalgebruik heel normaal is. Ik heb dus té weinig invloed om haar gedrag te veranderen in vergelijking met haar vriendenkring. Maar ze moet toch iedere keer weer heel even slikken als ik haar bevraag erover, en vraag dat soort dingen niet bij mij in de buurt te roepen. Overigens heb ik haar en mijn familie ook nog niet verteld dat ik bi ben, gewoon ook vanwege mijn zus haar gedrag (en omdat ik haar niet vertrouw d’r mond erover te houden naar haar vrienden). Ik snap dus volkomen waar je vandaan komt. Maar omdat jij jouw vrienden vaker ziet kan die status quo wellicht wel veranderen, en als ze weigeren… dan is het misschien tijd voor nieuwe vrienden.

    Overigens nog een tip in groepen waar een nieuw persoon dit soort taal gebruikt, of voor in een klas: ‘dat doen wij hier niet’. Iedereen wil bij de groep horen, en door iemand gelijk ‘buiten te sluiten’ over hun taalgebruik stopt het ook snel. Het opent dan ook niet een discussie die pijnlijk kan zijn voor sommigen in de groep. Het is gelijk ‘pas je aan, of je hoort er niet bij’.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top