Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, zal ik het kerstdiner met mijn vriendengroep door laten gaan?

Lieve Tosca, 

Met mijn vriendengroep willen we graag een kerstdiner organiseren, maar mijn ouders en het kabinet vinden dat geen goed idee in deze lockdownperiode. Mijn ouders houden zich grotendeels aan de regels en ik ook, maar ik heb gewoon verschrikkelijk veel zin in eten met een groep. Zal ik mij aan de regels houden of het gezellig maken met mijn vrienden? Allemaal vooraf een zelftest doen is een optie.

Lfs, Kerstvrouw

Lieve Kerstvrouw,

Deze vraag is de afgelopen weken in vele vormen gesteld. Soms ging-ie over Kerst, soms over oud en nieuw, soms over huisfeestjes. De knaldrang is groot, maar de onzekerheid ook. En dat siert jullie, vragenstellers. Als we allemaal een beetje nadenken over onze omgeving en rekening houden met elkaar, moet er een manier zijn om deze feestdagen redelijk veilig door te komen.

Omdat ik deze vraag moest beantwoorden, heb ik de afgelopen dagen het coronanieuws gevolgd, de persconferentie gekeken en de technische corona-briefing van de Tweede Kamer digitaal meegepakt. En dat komt omdat de deskundigen het ook niet meer weten. Omikron is nieuw en de deskundigen denken pas in januari een beter beeld te hebben van het virus en de bijbehorende risico’s.

Ik heb eigenlijk geen goed antwoord voor je anders dan: volg de regels van het kabinet.
Maar omdat deze vraag zo vaak gesteld is, denk ik dat dat geen bevredigend antwoord is. Dus ik zal jullie meenemen in mijn bevindingen.

Waar de deskundigen het momenteel over eens zijn: de besmettingen met de deltavariant (dat we ondertussen een beetje kennen en waar veruit de meesten immuniteit tegen hebben opgebouwd door besmetting of vaccinatie) dalen en de besmettingen met omikron nemen heel rap toe. Die nieuwe virusvariant is veel besmettelijker dan delta en lijkt zich weinig aan te trekken van de immuniteit die we de afgelopen anderhalf jaar hebben opgebouwd. Mensen raken geïnfecteerd en besmetten elkaar in een tempo dat we niet eerder hebben gezien. Hoe ziekmakend omikron is en welk percentage van de zieken naar het ziekenhuis moet, is nog onduidelijk. Maar een besmettelijker virus – ook als het minder ziekmakend is dan delta – is geen goed nieuws. Vandaar die lockdown en het dringende advies om tijdens de feestdagen niet meer dan vier mensen thuis te ontvangen.

Laten we het met deze kennis in het achterhoofd hebben over dat bezoekadvies. In de laatste persconferentie kreeg Nederland de richtlijn om op normale dagen maximaal twee mensen thuis te ontvangen. Op eerste en tweede kerstdag en oud en nieuw mogen dat er vier zijn. Ik vroeg onze Instagramvolgers of ze van plan waren zich aan dit advies te houden. Zestig procent van de stemmers zei nee.

Ik denk dat het echt het allerbeste is om je contacten de komende periode te beperken omdat er zoveel onduidelijk is nog. En we weten allemaal dat je een risico neemt als je veel mensen ziet, dat het k*t kan zijn om corona te krijgen en dat herstel van long-COVID soms vreselijk lang duurt (negen maanden voordat ik m’n brein weer goed kon gebruiken) en dat meer besmettingen zeer waarschijnlijk betekent dat we langer in lockdown zitten.

En ik vind jullie eigenwijze eikels die denken het beter te weten dan de overheid en risico’s nemen met je eigen en andermans gezondheid. Tegelijkertijd ben ik zelf van plan oud en nieuw met zes gasten te vieren. Ik ben dus zelf net zo’n eikel.

Als je ondanks alles tóch bij elkaar wil komen voor een feest(je), doe het dan met de nodige voorzorgsmaatregelen, want in een pandemie betekent het dat je – ook als je je goed voorbereidt! – het risico loopt besmet te raken. Het onderstaande plan is niet water-/virusdicht.

Vooraf allemaal een zelftest doen is een must. Spreek af dat iedereen voor het feest een zelftest doet en die uitslag deelt. Mensen die positief testen of zich niet lekker voelen, blijven thuis. Niet leuk, maar wel zo veilig.

Tijdens het feest: afstand houden en ventileren.

Doe na een dag allemaal nogmaals een test en deel die resultaten weer; veruit de meeste mensen zijn al 48 uur voordat ze klachten ontwikkelen of positief testen besmettelijk.

Als iemand die op het feest was positief test, zijn jullie allemaal een ‘nauw contact’; hou daarom afstand van kwetsbare mensen. Volgens de richtlijnen van de GGD kan je als nauw contact op de vijfde dag na het contact een test bij de GGD laten afnemen. Afhankelijk van de uitkomst kan je de rest van je vakantie aanvangen.

Ik maak uit je vraag op dat je bij je ouders woont. Wanneer je je huis met anderen deelt, moet je afspraken maken over de risico’s die je neemt en bespreken waar je huisgenoten comfortabel mee zijn. Als jij per se wilt feesten, maar je ouders of andere huisgenoten zich kwetsbaar zijn of zich kwetsbaar voelen, moet je rekening met elkaar houden. Misschien kan je afspreken dat je ergens gaat logeren tot iedereen na 48 uur een negatieve zelftest heeft laten zien?

Het voelt misschien als gezeur, maar samenleven met anderen betekent geven en nemen. De kans dat er iets echt mis gaat, is misschien niet zo groot. Maar je (groot)ouders met corona besmetten waarna ze ziek worden, naar het ziekenhuis moeten or worse is mijn grootste nachtmerrie.

Bestel hier nog gratis zelftesten als je dat de afgelopen 14 dagen nog niet hebt gedaan.

Fijne feestdagen. Hou het veilig en wees lief voor elkaar.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 22 December 2021 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, zal ik het kerstdiner met mijn vriendengroep door laten gaan?

  1. Dat zelftesten vooraf als check is een leuk idee maar is er al enige data beschikbaar of die zelftesten ook Omikron besmettingen kunnen detecteren? Als ik me niet vergis werkt de zelftest door aanwezigheid van antilichaampjes tegen sars-cov-2 te meten.

    Gezien Omikron een variant is waartegen opgebouwde immuniteit van zowel infectie als vaccinatie niet goed tegen werkt, impliceert dat zodanige mutaties dat deze variant ook andere anti-lichaampjes behoeft om de infectie te bestrijden. Worden die wel gemeten in een zelftest?

  2. Goede vraag!

    Gezien het kabinet bleef hameren op zelftests tijdens de feestdagen was ik er vanuit gegaan dat dat onderzocht was.

    RTL Nieuws meldt: “We horen dat het goed gaat met die zelftesten. De structuren van het virus worden nog steeds herkend.” Maar, zegt hij: “Het RIVM doet onderzoek in het laboratorium. Je zou het daar even moeten vragen.”
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5275663/werkt-de-zelftest-nog-wel-met-de-omikronvariant

    Waarschijnlijk wel, dus.
    En voor de rest veel onduidelijkheid.

    Iedere ontmoeting blijft een risico. Tis niet anders.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top