Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Fenne met Elske Doets

‘Eerst dacht ik: waarom zou ik meedoen aan iets wat alleen voor vrouwen is?’

Fenne van Putten (rechts op de foto) is eerstejaars engineering en wil uiteindelijk minister van Defensie worden. ‘Waarom eigenlijk niet? Ik had al meer ervaring met de organisatie dan de minister voordat ze begon.’

‘Ik deed dit jaar mee aan de Young Lady Business Academy, een ondernemersweek georganiseerd door zakenvrouw Elske Doets. Toen ik er voor het eerst een bericht over kreeg in de schoolmail dacht ik in eerste instantie: waarom zou ik meedoen aan iets wat alleen voor vrouwen is? Ik speel rugby en ben niet echt een feminist. Ik vroeg me af of het wel wat voor mij was, maar toch leek het me ook wel interessant. Ik deed mee en moest pitchen wat ik wilde worden. Het werd minister van Defensie.

‘Ik speel rugby en ben niet echt een feminist.’

‘Tijdens mijn vorige opleiding heb ik stage gelopen bij Defensie. Met mijn stagebegeleiders had ik het er een keer over hoe het toch kon dat de minister van Defensie helemaal geen ervaring had met de organisatie. Ank Bijleveld was destijds minister en zij maakte zo veel fouten. De oude garde bij Defensie hoor je dan meteen weer zeggen dat vrouwen niks kunnen en niet de leiding moeten hebben. Ik vind dit niet terecht, het ligt volgens mij meer aan de onervarenheid. Tegen mijn stagebegeleider zei ik voor de grap dat ik dan maar minister zou moeten worden. ‘Moet je gewoon doen’, zei ze. Dat kan natuurlijk niet dacht ik in eerste instantie. Maar waarom eigenlijk niet? Ik had al meer ervaring met de organisatie dan de minister voordat ze begon. Ik ben dus een plan gaan maken.   

‘Tegen mijn stagebegeleider zei ik voor de grap dat ik dan maar minister zou moeten worden.’

‘Ik ga eerst twee jaar engineering studeren en daarna twee jaar technische bedrijfskunde. Vervolgens wil ik officier van de technische dienst worden bij de landmacht. Vanuit die functie is het de bedoeling dat ik naar een hogere rang groei, en uiteindelijk de leiding krijg over de hele technische sector van Defensie. Ik wil connecties maken met de marechaussee, de marine en de luchtmacht, en terwijl ik doorgroei wil ik me aanmelden bij een politieke partij. Zodra ik op missie ben gegaan, projecten heb opgestart en een groot netwerk heb opgebouwd, weet ik dat ik mensen achter mij zal hebben die vertrouwen in me hebben. Met die ervaring, kennis en het netwerk kan ik de verantwoordelijkheid aan voor die enorme organisatie.

‘Wat voor minister ik uiteindelijk wil worden? We moeten wel met de stroom meegaan, dus ik zou wel een duurzame minister willen zijn. Tot nu toe is duurzaamheid wel een lastig onderwerp bij Defensie. Door verouderd materiaal dat niet wordt vervangen omdat er geen geld is, is er best veel CO2-uitstoot. Als dit de komende jaren ook niet gebeurt dan moet ik dat maar gaan regelen. Ik wil ook meer vrouwen in de organisatie want die denken anders dan mannen. We weten allemaal dat vrouwen minder spiermassa hebben, maar de kennis van vrouwen is wel nodig binnen de organisatie. Meer diversiteit zou goed zijn, met een juiste balans staan we sterker.

‘Ik wil ook meer vrouwen in de organisatie want die denken anders dan mannen.’

‘Eigenlijk zou ik vorig jaar al intreden bij Defensie, maar door een fout in mijn dossier ging dit niet door. Ik heb in 2016 een ongeluk gehad waardoor ik voor vijf jaar ben afgekeurd, maar in het dossier stond dat dit in 2019 was. Ook ben ik vanwege een heel lullig ongeluk met rugby in 2020 voor een jaar afgekeurd. In de laatste minuut van een rugbywedstrijd maakte iemand een verboden tackle op mij. Daardoor viel ik hard op mijn achterhoofd en ben ik een tijd buiten bewustzijn geweest. Ik hield er een taalgebrek aan over en had veel moeite met bewegen. Ik heb heel lang moeten revalideren en af en toe heb ik er nog steeds wel last van. Soms heb ik meer rust nodig omdat ik hoofdpijn heb, of ik zeg ‘popsneeuw’ als ik ‘sneeuwpop’ bedoel. Maar dat is niet zo erg en ook wel grappig. Ik ben hartstikke dankbaar dat ik weer gewoon functioneer, want ik had ook in een rolstoel kunnen belanden.

‘Met mijn pitch heb ik de finale gewonnen van de Young Lady Business Academy .’

‘Dat ik afgekeurd werd vond ik alleen echt heel jammer, ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik het hoorde. Maar als ik er nu naar kijk is het misschien ook wel goed dat ik eerst ga studeren. Ik heb hierdoor extra goed kunnen nadenken over mijn toekomst en met mijn pitch heb ik de finale gewonnen van de Young Lady Business Academy. Van de honderdtwintig deelnemers hoorde ik uiteindelijk bij de dertien winnaars. De prijs is een test waarbij mijn talenten worden onderzocht, zowel neurologisch als via mijn DNA. Het resultaat zal in een persoonlijk gesprek toegelicht worden. Zo kom ik te weten welke eigenschappen ik van mijn ouders heb en welke ik zelf heb ontwikkeld. Ik leer hierdoor meer over mezelf: wat ik kan, wie ik ben, en of ik misschien onbewuste eigenschappen heb die ik nog verder kan ontwikkelen. Hopelijk helpt het om mijn doel te bereiken.

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst: Wietse Pottjewijd
Foto: Fenne van Putten

Gepubliceerd: 28 January 2022 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to ‘Eerst dacht ik: waarom zou ik meedoen aan iets wat alleen voor vrouwen is?’

  1. Je doet nu een aanname: het ligt aan de onervarenheid. Dus als ik ervaren genoeg ben, dan maak ik die fouten niet. Hoe weet je of deze hypothese klopt? De minister wordt gevoed door adviezen / adviseurs die wel weten hoe het loopt. Dus ik vraag mij dan hardop af: luistert ze wel? Of krijgt ze de verkeerde adviezen? Of speelt er iets anders? Is het voor jou mogelijk te ontdekken hoe de fouten zijn ontstaan? Ervaring in een organisatie helpt zeker. Maar of het direct de oplossing is, betwijfel ik. Gefeliciteerd met het winnen van de finale en ik wens je een gouden toekomst :). Blijf vragen!

  2. Talent linken aan DNA vindt ik een beetje een enge stelling. Ook zonder genetische aanleg kun je veel bereiken zelfs in fysieke sferen. Het ontwikkelen van talent gebeurt (in mijn opzicht) door doelbewust beoefenen en doorzettingsvermogen over vooral een lange tijd. Wat dan je DNA heeft gegeven is dan meer een kort voorzetje.

    Over doelbewust oefenen, oftewel deliberate practice in het Engels, kun je lezen in “The Secrets from the New Science of Expertise” geschreven door Peak, en over doorzettingsvermogen in “Grit” door Duckworth.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top