Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 februari 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, er wordt weer volop gehoest en gesnotterd op school. Is er nog coronabeleid?

Lieve Tosca,

Ik weet niet of het jou ook opgevallen is, maar sinds een week of wat zitten er weer allemaal hoesters op school. De eerste pakjes papieren zakdoekjes en neussprays heb ik weer gezien op de bureaus. Ik dacht dat we daar wel vanaf zouden zijn na de pandemie, maar dat blijkt niet zo te zijn. Is er nog coronabeleid op de Hogeschool Rotterdam of mag alles gewoon weer alsof er nooit corona is geweest?

Lfs,
Zakdoek

Lieve Zakdoek,

De Hogeschool Rotterdam houdt het beleid van de overheid aan en momenteel is er eigenlijk geen beleid. Alleen de basics worden nog aangeraden: doe een zelftest bij klachten, ga in isolatie als die positief is en haal een (herhaal)prik tegen corona. Ook zijn er adviezen over ventilatie, afstand en thuiswerken. Je vindt ze hier.

Je vraag verbaast me niet. Ook in mijn team wordt er meer gesnotterd en gehoest dan een paar weken geleden en ook bij ons was dat weer even wennen na die periode van strenge regels. De afspraak is momenteel dat we bij klachten een zelftest doen en thuisblijven als die positief is. En die zelftesten kan je dus nog steeds gratis ophalen bij de receptie van alle Hogeschool Rotterdam-locaties.

‘Testen blij klachten’ lijkt een duidelijke afspraak, maar blijkt in de praktijk niet heel concreet. Want wat zijn klachten? De enige is allergisch en hoest altijd wat terwijl het bij de ander een teken van een besmetting met het een of ander zou kunnen zijn. Wij hebben afgesproken dat iedereen het eigen lijf het beste kent en dus zelf een afweging maakt. Vooralsnog werkt dat prima. 

De HR deelde een paar weken geleden op Hint (intranet) het coronaplan voor deze winter. De doelstelling is het onderwijs zoveel mogelijk door te laten gaan tijdens nieuwe oplevingen van het coronavirus. In het bericht staat: ‘In grote lijnen komt het erop neer dat het fysieke praktijkonderwijs altijd wordt aangeboden, afhankelijk van het scenario eventueel in kleinere groepen. Daarnaast richten de instituten contactmomenten in voor álle studenten en wordt bij alle organisatieonderdelen extra aandacht en ruimte op locatie geboden wanneer dat nodig is voor studenten of medewerkers.’ 

We zijn dus bijna terug in het oude normaal en dat is fijn, maar de afgelopen twee jaar zijn niet voor iedereen makkelijk te vergeten. Sommige studenten en medewerkers zijn kwetsbaar of leven met kwetsbare mensen. Het kan geen kwaad om alert te zijn op je eigen gezondheid en zo de mensen om je heen te beschermen. En probeer afspraken te maken over werken of studeren op locatie wanneer je verkouden of grieperig bent. Moet je echt naar school met neusspray, papieren en zakdoekjes of kan je je snotfontein ook een paar dagen thuishouden? Ik gok dat het laatste voor iedereen een stuk fijner is. 


Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 7 December 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, er wordt weer volop gehoest en gesnotterd op school. Is er nog coronabeleid?

  1. Thuisblijven met een snotneus is zeker beter voor de algemene gezondheid maar dan moet je ook wel de gelegenheid hebben om online de lessen te volgen anders ga je achterlopen, want als dat niet zo is en je je niet echt super ziek voelt dan snap ik dat je tegen beter weten toch naar de les komt.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top