Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe kom ik onder Sinterklaas met de familie uit zonder de ‘zure oom’ te zijn?

Lieve Tosca,

Mijn zus – die drie kinderen heeft – vindt het leuk om met de hele familie Sinterklaas te vieren en wil graag dat ik erbij ben. De kinderen krijgen een hele lading cadeaus. De volwassenen geven elkaar cadeautjes waar we gedichten bij schrijven. Met m’n broer en ouders erbij is dat een stevige stoot werk. Ik doe mee voor de kinderen, maar ik merk ook dat ik ieder jaar meer tegenzin krijg. Hoe vertel ik dat ik niet meer meedoe zonder ze te kwetsen of die zure oom te zijn?

Liefs,
ZurePiet

Lieve ZurePiet, 

Oef, wat een lastig dilemma. Enerzijds denk ik: maak er een leuke dag van, die kinderen willen ook niet eeuwig Sinterklaas vieren en zo zie je je familie weer eens. Anderzijds is het een boel werk voor een bijeenkomst waar jij met tegenzin heen gaat. Dus waarom zou je dan gaan hè, voor wie doe je dat dan?

Volgens mij is het lastig om anderen te kwetsen wanneer je vertelt waarom jij er geen zin in hebt. Er is een kans dat de angst om voor ‘zure oom’ versleten te worden, vooral in jouw hoofd zit. Zolang je anderen niets verwijt en je familie gewoon hun feestje gunt, zouden ze niet zoveel aanstoot moeten nemen aan je afmelding. En wanneer je aangeeft dat je geen zin hebt in Sinterklaas, maar wél uitkijkt naar een andere bijeenkomst waar je iedereen weer ziet (Kerst?) is de kans dat ze je afmelding als een persoonlijke afwijzing opvatten nihil. 

Ik kan me trouwens wel voorstellen dat je familie teleurgesteld is als je niet komt. Als zij erg gehecht zijn aan Sinterklaas ‘met het hele gezin’ vieren, zouden ze het jammer kunnen vinden dat jij er niet bent.

Misschien is er een middenweg door het feest wat anders te vieren. Lootjes trekken bijvoorbeeld met de volwassenen en alleen een cadeau kopen en gedicht schrijven voor je ‘lootje’. Dat scheelt veel werk. Of speel het inmiddels populaire dobbelspel (iets minder geschikt met kleine kinderen). Wellicht hebben lezers nog andere leuke ideeën voor een alternatieve Sint. De comments staan open!

Hoe dan ook: als je familie om je geeft, zullen ze hoe dan ook je keuze respecteren. Ze vinden het vast ook fijn om te weten dat jij met veel plezier ergens anders bent en niet met tegenzin bij hun op de bank een banketletter naar binnen zit te proppen.

Lfs,
Tosca 

Weet jij al wie je wil nomineren voor de Student van het Jaar 2022 verkiezing? Stuur jouw nominatie uiterlijk 23 november 2022 in via het formulier in onderstaand artikel:

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 16 November 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, hoe kom ik onder Sinterklaas met de familie uit zonder de ‘zure oom’ te zijn?

 1. Tippie van de gezinspiet:
  Stel voor om 2 sinterklaasvieringen op 1 dag te doen, zie het draaiboek hieronder.

  Begin van de middag is er sinterklaas voor de kids, met shitload cadeaus en sinterklaasliedjes. Alles waar jij en je broer?? eigenlijk helemaal niet bij willen zijn.
  Einde middag kom jij als zure oom binnen, kookt of besteld een gerecht dat JIJ lekker vind maar de kids ook (iets met een P, pizza, patat, pasta (prosecco???). Gegarandeerd dat de kids blij zijn om jou te zien, maar ook de ouders zijn blij dat ze niet hoeven koken. Hiermee transformeer je echt naar de zoete oom! En jij hebt toch wat quality time met de kids, maar niet een hele middag!

  Het avondprogramma is zonder kids, met een gedicht en klein cadeautje voor de volwassenen. Of lootjes.
  Als je uitlegt dat je kwaliteit van deze tijd verkiest over kwaniteit…. i think this might work

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top