Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe maak ik die Kerst-ruzie met m’n zus goed?

Lieve Tosca, 

Wat een fijn en liefdevol feest had moeten worden, is bij ons thuis helemaal uit de hand gelopen. Ik heb aan de kersttafel ruzie gekregen met mijn zus over de manier waarop zij de corona-maatregelen negeert als het haar uitkomt. Zij is het huis uitgestormd en sindsdien praten we niet meer met elkaar. Ze heeft me ook geblokt op WhatsApp. Ik wil het graag goedmaken want ik heb iedere dag buikpijn over deze situatie. Hoe zou jij dat aanpakken?

Liefs,
Buikpijn

Lieve Buikpijn,

Ruzie hebben met mensen waar je van houdt, is rot. Ik kan me voorstellen dat je het goed wilt maken. Uit onze Instagram-poll blijkt dat je niet de enige bent die ruzie maakte tijdens de feestdagen: zestien procent van de mensen die stemde had geen vredige kerst. Dit antwoord is dus voor jullie allemaal.

Uit je brief kan ik niet helemaal opmaken wat je zus precies doet dat jou zo prikkelt, wat er tijdens het kerstdiner is gezegd en waarom ze is weggelopen. Dat maakt denk ik ook niet uit, om het bij te leggen zijn andere dingen belangrijk.

Om te beginnen is het denk ik goed om bij jezelf te onderzoeken waarom het gedrag van je zus jou prikkelt. Vind je bijvoorbeeld dat ze onverantwoorde risico’s neemt met haar eigen gezondheid of met die van haar omgeving? En waarom maakt dat jou zo boos?

Als je dat scherp hebt, is het goed om te bedenken hoe je ruzie over dit onderwerp in de toekomst voorkomt. Sommige dingen zijn buiten jouw sfeer van invloed. Wat je zus in haar leven doet, zijn haar keuzes. En daar mag je je ongenoegen over laten blijken, maar ze hoeft haar leven niet te leiden op een manier die jij goedkeurt.

Zij mag haar eigen gang gaan tot haar gedrag invloed heeft op jou. En dan moet jij beslissen hoe jij wilt handelen. Het enige waar je echt invloed op hebt, is je eigen gedrag.

Wanneer je voor jezelf weet waar ‘de pijn’ zit en hoe je daar in de toekomst mee om wilt gaan, kun je een constructief gesprek voeren waarin je je eigen grenzen aan kunt geven. Nu is het tijd om je zus te contacten. En gelukkig is WhatsApp niet het enige communicatiekanaal: bel haar of schrijf haar een brief/kaart en maak haar duidelijk dat je baalt van de situatie en graag een afspraak wilt maken om een en ander uit te praten.

Stuur aan op een gesprek waarin ruimte is om elkaar vragen te stellen en naar de antwoorden te luisteren. In zo’n gesprek hoeft niemand per se excuses aan te bieden, het is een manier om inzicht te krijgen in jullie verschillen en overeenkomsten en ruimte te vinden het contact respectvol te herstellen.

Stel: Je zus heeft op kerstavond een groot huisfeest gehad en jij bent daar boos over omdat je vindt dat ze jou en je ouders in gevaar brengt. Je kan misschien niet van haar verwachten dat ze voordat ze jou/je ouders ziet een aantal dagen in isolatie gaat, maar geen grote groepen zien én/of een zelftest afnemen voor het bezoek is misschien wel een optie.

Als ze haar gedrag niet aan wil passen, kan jij aangeven dat je haar niet of alleen op afstand en/of buiten wil zien tot de besmettingscijfers lager zijn. Probeer dan ook een andere opening te vinden om alsnog contact te houden, spreek bijvoorbeeld af samen te gaan wandelen of regelmatig te videobellen. Zodat er in ieder geval contact blijft.

In vrijwel iedere familie/vriendengroep hebben mensen wel eens ruzie, dat is vervelend maar in veruit de meeste gevallen niet onoverkomelijk. Als jullie geen onvergeeflijke dingen hebben gedaan of tegen elkaar hebben gezegd, is de lucht vaak snel geklaard.

Heb je nog meer tips of ideeën nodig? Ik heb je vraag maandag aan onze Instagramvolgers voorgelegd. Hun antwoorden vind je in de Lieve Tosca-highlight op onze pagina.

Op naar een mooie hereniging en het einde van de buikpijn.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 12 January 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, hoe maak ik die Kerst-ruzie met m’n zus goed?

 1. Helaas Buikpijn, stelde je de vraag aan een echte viruswappie. Ieder zijn mening natuurlijk.

 2. @Pablo, ten eerste is je reactie totaal irrelevant voor het onderwerp van het ingezonden stuk en verbaast het me dat een duidelijk op de persoon gespeelde reactie zonder enige inhoud ongeredacteerd is doorgekomen.

  Ten tweede, aan de hand van je reactie begrijp ik dat je nog steeds de ruwe CFR van influenza aan het vergelijken bent met de uit context getrokken gecorrigeerde mediaan van een geschatte IFR van sars-cov-2 en denkt dat dit goede wetenschap is?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top