Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, is zo’n hbo-opleiding wel vier jaar van m’n leven waard?

Lieve Tosca,

Met mijn mbo-opleiding tot intercedent op zak, heb ik de afgelopen jaren voor een uitzendbureau gewerkt. Het is leuk werk en ik vind het tof om mensen aan een nieuwe werkplek te helpen, maar ik mis ook uitdaging. Ik overweeg nu de hbo-opleiding human resource management te gaan doen, maar een vraag knaagt aan me: is zo’n vervolgopleiding wel vier jaar van m’n leven waard?

Grts,
Jobhop

Lieve Jobhop, 

Ik heb zelf absoluut geen spijt van mijn journalistiek-opleiding, die was absoluut vier jaar van m’n leven waard. Maar mijn leven was toen heel anders dan het nu is en of ik weer zou willen studeren is van eindeloos veel dingen afhankelijk. Dat geldt voor jou waarschijnlijk ook.

Om te beginnen is het misschien interessant om te kijken of je ook op een andere manier kan groeien. Is er een manier om je on the job (bij je huidige werkgever of een andere) te ontwikkelen? Ook belangrijk: heb je financiële ruimte om voltijd te gaan studeren of wordt het sowieso een deeltijdtraject? En als dat zo is, past die manier van studeren wel bij jou? Misschien hoeft het niet meteen vier jaar te zijn: heb je een al een associate degree overwogen? Deze tweejarige opleidingen kunnen ook een verdiepingsslag geven aan je carrière en/of een tussenstap zijn naar een bacheloropleiding.

Omdat ik zelf ook alle antwoorden niet heb, heb ik je vraag op meerdere plekken uitgezet. Ik vroeg onze Instagramvolgers – vooral studenten en docenten van de Hogeschool Rotterdam – of zij een hbo-opleiding vier jaar van het leven waard vinden of vonden. Tachtig procent zegt van wel. ‘Beste keuze ooit’, roept een van onze volgers. Maar, zegt een ander: ‘Past het bij jou?’ En ook hier de tip om naar een Ad-opleiding te kijken.

Ik legde je vraag ook voor aan het team studievoorlichting van de hrm-opleiding. Hun antwoord was uitgebreid en interessant, ik deel het hier met je: ‘Bij hrm draait het om vraagstukken rondom arbeid. De focus ligt in de eerste plaats op de mensen en daarna op de organisatie en de maatschappelijke omgeving, wat het de meest mensgerichte van de zakelijke opleidingen maakt. 
Als hrm-adviseur ben je een vakvolwassen gesprekspartner op alle niveaus binnen een organisatie. Je wordt vooral ingezet bij verandertrajecten, het formuleren van (personeels)beleid, het inrichten van de organisatie, werving, talentmanagement, opleiding en scholing, organisatieverandering en cultuur, arbeidsverhoudingen, gezondheidsmanagement en arbeidsrecht.’ 

Ook vroeg ik de collega’s van studievoorlichting of ze jou – als professional die al een diploma op zak heeft – een voltijd- of een deeltijdstudie aan zouden raden. Zij raden je aan om naar voltijd- en deeltijdvarianten te kijken om te ontdekken welke leerstijl het beste bij je past: ‘Als je de opleiding voltijd gaat volgen, krijg je op de “algemene manier” les met onder andere tentamens, werken in projectgroepen, verslagen en presentaties. Als deeltijdstudent ga je bij de Career Academy studeren, dat kan alleen als je al een baan hebt. Studenten leren hier de stof die ze krijgen meteen toe te passen in de praktijk. Elk half jaar sluiten ze een module af met een onderzoek en presentatie. Dit is gewoon een ander stijl van leren.’ Je vindt er hier – onder het kopje opbouw – meer over.

Als je de meer vragen hebt over de opleiding, heeft de hogeschool antwoorden voor je. Deze week zijn er online open dagen waar je in gesprek kan met mensen van de opleiding. In februari zijn er weer fysieke open dagen waarbij je door het pand kan lopen, mensen kan ontmoeten en de sfeer kan opsnuiven.

Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb met dit antwoord, succes met je zoektocht!

Lfs Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 9 November 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, is zo’n hbo-opleiding wel vier jaar van m’n leven waard?

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top