Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foto van Lieve Tosca

Lieve Tosca, is zonnebrandcrème wel goed voor je?

Lieve Tosca, 

Afgelopen weekend was ik met vriendinnen in het park. Ik had een tas vol lekkere dingen bij me, en zonnebrandcrème. Toen ik me insmeerde, trok een vriendin een vies gezicht. Zonnebrand was volgens haar slecht voor de koraalriffen en voor mijn gezondheid. Zij ging aan het einde van de dag met rode snoet naar huis en riep me na ‘die troep’ weg te gooien en mijn huid aan de zon te laten wennen. Is zonnebrandcrème echt zo slecht voor me? 

Lfs,
Factor50

Lieve Factor50, 

Wat goed dat je deze vraag stelt. Het nieuws dat zonnebrandproducten mogelijk slecht voor je zouden kunnen zijn, had ik gemist. En na een zonnig weekend smeren, was ik even in de war van je vraag. Zou het?

Ik belde met Linda Sumner, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding om antwoord te krijgen op je vraag. Gelukkig had zij veel kennis paraat. Ik was overigens niet de eerste journalist die Sumner bij moest praten: de laatste dagen is er veel gedoe over sunscreen free gaan. Een ontwikkeling die KWF Kankerbestrijding heel zorgelijk vindt.

Sumner legt uit: ‘Van zonnebrandproducten is wetenschappelijk aangetoond dat ze bescherming bieden tegen de gevolgen van UV-schade. Je beschermt jezelf ermee tegen huidkanker. Zonnebrandcrème is veilig, het voldoet aan de Europese wetgeving voor cosmeticaproducten. Diezelfde wetgeving schrijft ook voor dat er geen kankerverwekkende stoffen in cosmetica mogen zitten.’ 

Het advies van KWF Kankerbestrijding is dan ook om tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven. De zonkracht is dan het sterkst. Smeer je daarnaast iedere twee uur in met factor dertig. Sumner: ‘Doordat je beweegt en zweet, slijt het laagje zonnebrand. Je moet dus regelmatig bijsmeren. En factor 30 is dan genoeg. Doe dit op zonnige dagen, maar ook op bewolkte dagen, want dan kun je net zo goed verbranden. En zonnebrand is je laatste optie voor plekken die je niet op een andere manier kunt bedekken.’

Zijn al die voorzorgsmaatregelen nodig? ‘Ja’, zegt Sumner stellig. ‘Jaarlijks worden er 70.000 huidkankerdiagnoses gesteld, dat is de helft van alle kankerdiagnoses. Dat komt vooral doordat het in de jaren ‘70 en ‘80 heel hip was om te bakken. Je ziet nu dus dat dat echt niet goed voor je is. Iedere keer verbranden is er een te veel. Het is net als met sigaretten: je weet dat roken slecht voor je is, maar je weet niet welke sigaret je eventueel ziek maakt. En een kankerdiagnose krijgen is heel heftig. Bescherm je dus altijd als je de zon in gaat. Ook op bewolkte dagen.’ 

Wat je dan precies smeert, maakt niet echt uit. De Consumentenbond testte ook dit jaar weer een groot spectrum zonbescherming en slechts een klein gedeelte van de producten beschermde niet zo goed als op de verpakking stond. De andere kan je met een gerust hart gebruiken. Ook de huismerken van supermarkten en drogisterijen. 

Waar je vriendin wel gelijk in heeft is dat sommige zonnebrandcrèmes niet goed zijn voor de koraalriffen. Dat gaat om zonnebrand met octinoxaat en oxybenzone. Hawaii heeft in 2018 een wet aangenomen die zonnebrand met deze stoffen verbiedt omdat men in het laboratorium heeft gezien dat deze stoffen het koraal beschadigen. Wanneer je in Nederland een zonnebrandproduct koopt, kan je op de ingrediëntenlijst zien of deze stoffen erin zitten.

Bepaalde zonnebrandproducten zijn dus niet geweldig voor het koraalrif, maar je hebt ze als mens vaak wel nodig om op een verantwoorde manier van de zon te genieten. Het is vooral zaak om niet te verbranden. En dat kan je doen door je huid te beschermen tegen zonnestralen (met kleding, een hoed of een parasol) of door te smeren.

Met de kennis die ik nu heb, gooi ik morgen gewoon weer een flesje zonnebrandcrème in m’n tas

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 18 May 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Lieve Tosca, is zonnebrandcrème wel goed voor je?

  1. Er waaien tegenwoordig wel heel veel complotjes rond, je zou er bijna hooikoorts van krijgen..

  2. Het lastige aan zulk soort verhalen vind ik altijd dat de beste les is om de consequenties te moeten ervaren maar je wenst ook niemand huidkanker toe.

    Verder is de zon volledig natuurlijk en iedereen weet dat alles wat natuurlijk is, goed voor je is. Net als arsenicum, asbest, belladonna, paternosterboontjes, zoutzuur, water in je longen en opgegeten worden door krokodillen… je moet er gewoon even aan wennen.

  3. @S.Heikamp, zo is het meer net .Toch zorgelijk dat er wéér een complotverhaal opduikt dat 1 op 1 schadelijk is voor de gezondheid en dat KWF weer bakken met geld gaat kosten om het tegendeel te communiceren. Zonde van de tijd en van het geld, dan kun je inderdaad maar beter rondtoeteren dat krokodillen niet gevaarlijk zijn, toch? 😉

  4. We leven in een rare tijd vind ik. Ongeacht wat je doet, of zegt, met welke intenties dan ook. Er is altijd wel iemand die er bezwaar tegen heeft, of een probleem aan de andere kant van de wereld aan jouw acties of handelen koppelt – en ook van mening is dat er iets over gezegd mag – of moet zelf – worden.

    Ik was afgelopen zaterdag op de markt en wilde een bakje aardbeien kopen, maar de mevrouw naast mij merkte terloops even op dat deze aardbeien door onderbetaalde gastarbeiders geplukt worden. Toen ik vroeg waar ze zich mee bemoeide, antwoorde ze: “Ik zeg het toch maar even”… ik heb toen meteen 5 doosjes aardbeien gekocht, in de hoop dat er dan meer geld bij de gastarbeiders terecht komt.

    Een paar weken geleden met de eerste lente zon, besloot ik met de old-timer die ik van mijn vader geërfd heb voor het allereerst een ritje te maken… nadat ik vijf jaar bloed, zweet en tranen heb besteed aan het restaureren van deze oude Volkswagen Kever. Toen ik bij de pomp stond om de tank vol te gooien, merkte de man naast mij op: “Mooie klassieker, maar eigenlijk kan het niet meer om in zo’n oud model zonder katalysator e.d. te rijden…”. Ook toen ik hem vroeg waar hij zich mee bemoeide, kwam er zo’n antwoord als “Ik zeg het maar even…”.

    Ik vind het eigenlijk ongepast om steeds door vreemden aangesproken te worden over dit soort kleinigheden. Ik probeer zo milieu bewust mogelijk te leven, ga het hele jaar door met de fiets naar mijn werk, eet voor het merendeel biologisch, ik ga met de trein op vakantie etc… maar nog vinden mensen zonder deze kennis dat ze ongevraagd opmerkingen over mijn aankopen en gedrag mogen maken.

    @Factor50: ik zou gewoon lekker factor 50 blijven smeren, wellicht dat het ergens een negatief effect heeft op de koralen riffen bij Samoa… de vraag is hoe belastend een kankerbehandeling voor het milieu is… “ik zeg het maar even…”

  5. @Afke, Yup. Jammer genoeg blijft het gemakkelijker om 10 brandjes van totale onzin te starten, dan voor mensen met feitelijke kennis om deze te blussen. Het helpt ook niet als bedrijven echt de fout ingaan, dat wekt onmiddelijk angst op en angst is een krachtigere raadgever dan kennis. Achter ieder complot en in iedere complotdenker zit een gevoel van onveiligheid.

    Misschien zou het helpen als het KWF investeert in social-media campagnes die mensen op de feiten wijzen, dat hoeft denk ik geen bakken geld te kosten (of doen ze dit al?). Dan bevind het tegenwicht zich op dezelfde platformen en bereikt het hopelijk (eventueel indirect) dezelfde doelgroep die deze onzin voorgeschoteld heeft gekregen.

    Als dat niet werkt, kunnen ze altijd nog krokodillen loslaten op de badplaatsen bij hoge zonkracht, ik heb net even gegoogled en er bestaat nog geen krokodillen-complot dus dit is een veilige oplossing.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top