Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, mag ik voor vakantiedagen een thuiswerkvergoeding declareren?

Lieve Tosca, 
Het einde van de maand is in zicht en als medewerker van de Hogeschool Rotterdam moet ik dan m’n thuiswerkdagen en reisdagen opgeven. Vroeger kreeg ik iedere maand – ook in de zomervakantie – reiskosten bij m’n salaris. Mag ik nu ook m’n vakantiedagen als thuiswerkdagen opgeven?
Groet,
Kanhetwelgebruiken

Lieve Kanhetwelgebruiken, 

Goede vraag! Winter is coming en het zou zonde zijn om geld te laten liggen. De vraag is alleen of je er recht op hebt. Op de Hint-pagina ‘Reiskosten woon-werkverkeer en thuiswerkvergoedingen’ staat bij de veelgestelde vragen dat een ziektedag en een vakantie-/verlofdag niet aangemerkt kan worden als een werkdag en dat je dit soort dagen ook niet kunt declareren.

Was dat vroeger wel zo? Ik herinner me ook dat ik voorheen in juli en augustus een reiskostenvergoeding kreeg. Collega Chrysan Piliokis (beleidsadviseur personeel en onderwijs) weet hoe de vork in de steel zit: ‘Voorheen werkten we met een gemiddeld aantal reisdagen per jaar en de uitbetaling van de reiskostenvergoeding woon-werkverkeer werd uitgesmeerd over twaalf maanden. Dat betekent dat je in een gewerkte maand eigenlijk te weinig kreeg maar dat werd gecompenseerd door de uitbetaling tijdens de vakantieperiode.’ 

Toen we tijdens de corona-pandemie een lange periode thuis zijn gaan werken, is het reisbeleid veranderd en mogen medewerkers 2 euro thuiswerkvergoeding per dag of een reisdag declareren, waarbij maximaal 20 kilometer enkele reis wordt vergoed, voor 0,19 cent per kilometer.
Als medewerker vul je aan het eind van de maand in op welke dagen je thuis en op kantoor hebt gewerkt en dan krijg je uitbetaald waar je recht op hebt.
Piliokis: ‘Dus de werkdagen waarop je hebt gereisd naar je locatie of thuis hebt gewerkt. Er wordt niet meer uitgesmeerd en niet-werkdagen kun je dus niet declareren.’ 

Als je het wel kan gebruiken, is het in ieder geval slim om voor het komende collegejaar op de laatste of eerste werkdag van de maand een reminder in je agenda te zetten zodat je eraan denkt je reiskosten en/of thuiswerkvergoeding te declareren. Je hebt twee maanden de tijd om dit te doen en als je het vergeet, loop je die euro’s mis en dat is zonde.

Het is misschien niet het antwoord waar je op hoopte, maar ik hoop dat je er wat aan hebt.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 31 August 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, mag ik voor vakantiedagen een thuiswerkvergoeding declareren?

  1. Zelf gebruik ik Google Maps bij het invullen van de reis-/thuiswerkvergoeding. Wanneer je de locatiegeschiedenis hebt aanstaan, kun je eenvoudig per dag nagaan of je thuis was of op een HR-locatie. Wanneer je vanwege privacyredenen niet wil dat Google je locatie weet, is dit geen optie natuurlijk.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top