Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wanneer zijn m’n flirterige appjes grensoverschrijdend?

Lieve Tosca,

Als single man app ik regelmatig met vrouwen. Soms voor de gezelligheid, regelmatig voor de geiligheid. Na al het nieuws over The Voice en Marc Overmars waarin ‘grensoverschrijdend’ gedrag centraal staat, voel ik me heel kwetsbaar. Hoe kan ik sexten zonder over grenzen te gaan (of erger: later beschuldigd te worden)?

Lfs,
Aubergine

Lieve Aubergine, 

Dank dat je deze vraag stelde. Ik kan me voorstellen dat je niet de enige bent die hiermee worstelt. Als we het nieuws mogen geloven zijn er in ieder geval verschillende BN’ers en een voetbaldirecteur die geen idee hebben wanneer ze over andermans grenzen gaan. Als ze al door hebben dat er andere mensen zijn die niet op hun avances en/of dickpics zitten te wachten.

First things first: Flirten en sexting kunnen verschrikkelijk leuk en geil zijn. En een beetje spannend dus, maar laten we er daarom niet mee stoppen. Laten we vooral kijken hoe we het met een beetje respect voor elkaar kunnen doen.

Bij zowel flirten als sexten moet een van de betrokken partijen beginnen. En het spannende gedeelte komt hier: wanneer je een voorzetje hebt gegeven, moet je afwachten wat de ander doet. Als die afhoudend reageert, moet je stoppen met je pogingen het neutrale contact de flirterige of geile kant op te duwen. Stop je niet, dan ga je over de grenzen van de ander heen. 

Uit mijn vrijgezellentijd herinner ik me broeierige berichtjes in de late avond nog goed. Ze begonnen vaak met wat gepraat over koetjes of kalfjes tot onvermijdelijke ‘Wat ben je aan het doen/Wat heb je aan?’ vraag in het scherm verscheen. En als je een van die vragen ziet, weet je vaak wel hoe laat het is: SEXYTIME. 

Als ontvangende partij is dit hét moment om te bedenken wat je met dit contact wil. En duidelijk communiceren wanneer dit voor het eerst gebeurt, schept duidelijkheid voor later.

Wat ik deed als ik zo’n bericht kreeg? Afhankelijk van mijn intenties deed ik mee of stuurde ik het contact een kant op die mij beter schikte. Ik heb wel eens geschreven: ‘Zullen we dit voortzetten wanneer we elkaar live zien? Dat lijkt me een stuk spannender’. Maar ook: ‘Hoe is het met je vriendin? Weet ze dat je dit soort gesprekken voert met andere vrouwen?’ Dit werd door lang niet alle mannen als afwijzing herkend trouwens.

Ik heb helaas ook wel eens geappt: ‘Ik wil ons contact graag zakelijk houden omdat ik je niet op die manier aantrekkelijk vind en we elkaar morgen weer op kantoor zien.’ En superhelaas ook: ‘HOUOPMETME! Hoe vaak moet ik nog NEE zeggen voordat je stopt met appen?!’

Je leert iemand pas echt kennen na een afwijzing. Veruit de meeste mannen die ik afwees, staakten hun versierpogingen. Een klein aantal probeerde het een paar weken later nog eens; een handjevol was zo hardnekkig dat ik ze overal blokkeerde. 

Als je stopt met flirten/sexten zodra iemand heeft laten weten geen interesse te hebben, ga je niet over grenzen heen. Wanneer je je echt heel netjes wil gedragen, kan je toestemming vragen om in de flirterige modus te gaan samen. ‘Mag ik je iets ondeugends vragen?’ is daar een goede beginvraag voor. Je maakt dan je intenties duidelijk, maar hebt nog geen compromitterend materiaal van jezelf gestuurd. Win-Win!

Wanneer je zo’n appje krijgt en er niet van gediend bent, kan het antwoord eenvoudig ‘nee, liever niet’ zijn. En als je als man ‘nee, liever niet’ leest, begrijp dit dan als ‘nee’.

Kijk hoe simpel het kan zijn. Als het hierbij blijft, vallen er geen slachtoffers.

Veel flirt/sextplezier,

Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 9 February 2022 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

5 Responses to Lieve Tosca, wanneer zijn m’n flirterige appjes grensoverschrijdend?

  1. Het lijkt mij aftasten in dit ouderwetse spel, het lijkt mij dat mannen over het algemeen wel een beetje moeten weten hoe dit spel moet plaats vinden.

    Dat ‘dickpics’ niet normaal zijn, lijkt mij goed te begrijpen voor elke man. Ik snap dan ook niet dat zulke acties worden ondernomen.

    Maar ergens las ik dat een opmerking zoals ‘Je bent mooi’ al grensoverschrijdend is. Ik mag toch hopen dat de meeste mensen dit niet grensoverschrijdend vinden.

  2. Het kan zijn dat ik de impliciete afwijzing niet herken, ik ben zelf nog niet in een flirt situatie geweest, maar als ik door zou hebben dat ze niet geïnteresseerd, denk ik dat ik zou stoppen. Waar ik zelf mee zit is als ik een interessant T-shirt zie bij een meisje (bijv. van een band of game merk) ik ben dan geneigd om iets te zeggen, zonder andere intenties. Maak ik mij dan schuldig aan “straat intimiteiten”?

  3. Hi Arjan,

    Volgens mij is dit niet zo ingewikkeld: je kan tegen iemand in een leuk shirt gewoon zeggen dat-ie een leuk shirt heeft.
    Dat is een leuk compliment en op geen enkele manier intimiderend.
    Het wordt pas grensoverschrijdend wanneer je hem/haar ongevraagd confronteert met jouw seksuele gevoelens bij dat shirt.
    Dus ‘Wat zie jij er lekker uit in dat shirt’ vind ik echt niet oké.

    Grts Tosca

  4. Complimenten voor de mensen die de vragen durven stellen. Daar begint alles mee, je verplaatsen in de ander, de vraag stellen als je het niet weet, voor je een stap zet. Helemaal goed. Dan weet iedereen: deze persoon is oprecht nieuwsgierig of het gedrag gepast is en dat maakt al heel veel verschil.

  5. Je zou zeggen dat mensen aan een half woord genoeg zouden moeten hebben, maar dat is niet zo. En ook heel duidelijk “Hou op” en keihard “NEE” zeggen is niet altijd genoeg. Tosca stelt voor dat je die mensen, die zo hardnekkig blijven volhouden, of appjes of mailtjes blijven sturen tot aan dickpics toe, dan maar overal moet blokkeren. Helaas, is dat niet altijd mogelijk, bv. niet als het om je collega gaat of je docent! Ook op Hogeschool Rotterdam komt het helaas voor dat mensen aan “NEE” niet voldoende hebben en anderen blijven lastig vallen. En helaas weten leidinggevenden vaak niet wat ze hiermee aan moeten – zij willen de zaak vaak sussen of in den minne schikken. In het slechtste geval wordt het slachtoffer van sexting daar zelfs voor gestraft: overgeplaatst naar een ander team of er gebeurt niets, terwijl de dader rustig blijft zitten waar ie zit of zelfs kan doorgaan met zijn ongewenste gedrag. Daarom lijkt het mij een belangrijke aanvulling dat je in zulke situaties naar de vertrouwenspersonen kunt stappen. Heeft dat zin? Ja, dat heeft zin. De vertrouwenspersonen op HR nemen je klacht serieus en als je klacht gegrond wordt verklaard kunnen er maatregelen volgen of een waarschuwing worden uitgedeeld. Bewaar de app correspondentie, want je staat sterker met bewijs.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top