Lieve Tosca, wat doen anderen om energie te besparen?
Lieve Tosca,
Deze week kreeg de hoofdhuurder van ons appartement een mail van onze energieleverancier: het maandbedrag gaat flink omhoog. Ik ben blij dat ik met drie andere studenten in een huis woon en dat we zo de kosten een beetje kunnen delen, maar dit zijn echt geen leuke bedragen meer. Ik zou eigenlijk meer moeten gaan werken om de kosten te dekken, maar daar heb ik naast m’n stage amper tijd voor. We zijn vast niet de enigen die in deze situatie zitten, wat doen anderen om energie te besparen?
Lfs,
WarmeSokken
Lieve WarmeSokken,
Jullie zijn helaas lang niet de enige die in deze situatie zitten. De hoge voorschotbedragen vliegen me om de oren. Op Instagram vroeg ik onze volgers wie er al iets deed om de energierekening binnen de perken te houden en 81 procent van de stemmers gaf aan daarmee bezig te zijn. De overgrote meerderheid dus.
Dat de prijzen voor gas en stroom de afgelopen maanden hard zijn gestegen is dus bijna niemand ontgaan en de creatieve besparingstips stroomden binnen in de Instagram-stories. Ik deel de hoogtepunten hier met jullie, op Instagram vind je de rest en als je nog aanvullende tips hebt zijn die meer dan welkom in de comments. Samen weten we meer dan alleen.
De cv-ketel/verwarming is in de meeste huizen de grootste energieslurper. Het is dus handig om daar te beginnen. Veel cv-ketels hebben de optie om de maximum-temperatuur van het water dat eruit komt te verlagen naar 60 graden. Op deze site staat uitgelegd hoe dat moet.
De temperatuur van de cv-ketel verlagen is een vrij pijnloze actie want handen wassen en douchen doe je eigenlijk liever niet met water van 90 graden. En het is in veel gevallen ook niet erg als de radiatoren minder heet worden. Het duurt iets langer voordat de ruimte op temperatuur is, maar doordat de piekbelasting van de ketel minder hoog is, verbruik je minder energie.
Plak radiatorfolie achter je radiatoren. Je hebt bij de bouwmarkt al een rol voor 10 euro. De folie zorgt ervoor dat de warmte minder snel de achterliggende muur intrekt en zo heb je meer profijt van je warme radiatoren.
Draai radiatoren in kamers waar je niet bent dicht en doe de deur van die kamer ook dicht. Kamers die je niet gebruikt hoef je niet te verwarmen.
Plak tochtstrips in kozijnen (deuren, ramen) waar kou doorheen komt. Toch het door de tochtstrip heen of heb je enkel glas? Dek de kieren dan af met een tochtrol of sluit een gang/trapgat af met een dik gordijn. Alles om de koude luchtstromen te stoppen.
Zet de verwarming zo laat mogelijk aan en als je hem aanzet, kan je overwegen hem maximaal op 19 graden te zetten. Investeer in dikke sokken en/of sloffen: als je voeten warm zijn heb je het al veel behaaglijker. Een muts houdt je hoofd lekker warm. Wol isoleert beter dan katoen en synthetische stoffen. Haal bij de kringloop een lekker dik wollen vest waar je eventueel nog een shirt of truitje onder draagt.
Heb je het snel koud tijdens het studeren? Zet dan een alarm op je telefoon om ieder half uur even te bewegen, zo blijf je ook warm. Werkt dat voor jou niet? Overweeg dan een elektrische deken te kopen die je op je bureaustoel legt. Dan zit je in ieder geval lekker warm en word je niet uit je focus gehaald.
Met een schaal simpele waxinelichtjes warm je een kleine kamer ook een beetje op en het is ook nog eens gezellig. Je kunt er ook een kacheltje van maken met behulp van een bloempot, voor wat meer effect. Om een kamer echt goed te verwarmen heb je overigens wel erg veel waxinelichtjes nodig, en die zijn natuurlijk ook niet gratis.
De ketel die je radiatoren verwarmt, verwarmt meestal ook je douchewater. Douche korter/minder warm/niet iedere dag. Zo bespaar je energie én water, de wereld zal je dankbaar zijn.
Niet alleen gas is duur, ook elektriciteit is in prijs gestegen. Vervang gloeilampen – als je die nog hebt – door ledlampen. Doe lampen uit als je een ruimte verlaat. En haal apparaten van stand-by, dat scheelt ook energie. Heeft je wasmachine een ecoprogramma? Gebruik dat dan. Korte programma’s lijken misschien zuinig maar zijn het niet.
Wees minder thuis: je kan prima op de Hogeschool Rotterdam studeren. Daar is het 19 graden en ook best gezellig! Heb je een sportschoolabonnement? Mooi, je kan daar vaak ook douchen. En wil je in het weekend warm zitten? De bieb is een fijne plek. Check hier andere warme studieplekken:
Ik hoop dat deze tips ervoor zorgen dat je geen bijbaantje hoeft te nemen naast je stage. Je doet er ook goed aan de energieprijs een beetje in de gaten te houden. Die prijs is de afgelopen dagen aan het zakken. Het zou kunnen zijn dat het voorschotbedrag over een paar weken toch wat te hoog ingeschat blijkt te zijn, dan kan je met de klantenservice vast tot een bedrag komen dat beter bij jullie gebruik past.
Hoe het ook loopt: een beetje op je energieverbruik letten kan natuurlijk nooit kwaad. Voor je portemonnee en de wereld.
Lfs,
Tosca
Kaarsen zijn wel bijzonder slecht voor de luchtkwaliteit in huis, https://www.volkskrant.nl/kijkverder/v/2021/koken-strijken-een-kaarsje-zet-u-daarna-weleens-een-raampje-open~v420757/ zeker als je alle tochtgaten lekker dichtgestopt hebt.
Samen koken ipv allemaal apart scheelt vast ook in gasverbruik (en is ook gezellig).
Goede aanvulling! Merci.
Kook eenpansgerechten, voor meerdere dagen tegelijk. Veel gerechten worden ook gaar als je na een paar minuten koken het gas uitzet ( zie https://www.nudge.nl/projects/gasuitzetten/), en pasta koken gaat supersnel met deze truc: https://www.kookfans.nl/kooktips/pasta-koken-1-minuut-gaar/
Douche op (sport)school. Ga de wintermaanden naar een warm land.
Dank voor de aanvulling! Toen ik jaaaaren geleden in Bodrum was, zag ik aanbiedingen voor de wintermaanden hangen. Voor een paar honderd euro kon je toen een maand op basis van half pension in een hotel wonen. Het schoot me laatst weer te binnen. Als ik in between houses was, zou ik het zeker overwegen!
Ook goede tips! Dank!