Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Ongekende stijging’ energiekosten baart Hogeschool Rotterdam zorgen

Gepubliceerd: 7 September 2022 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De energierekening van de Hogeschool Rotterdam stijgt flink. De instelling betaalt dit jaar bijna anderhalf miljoen euro meer aan gas en elektriciteit. Ook andere instellingen in het hoger onderwijs betalen fors meer.

Update 15:45 uur: reactie ministerie OCW toegevoegd.

De HR ziet ‘een ongekende stijging van de energie-uitgaven’, laat woordvoerder Carmen Mo-Ajok weten. In 2021 betaalde de hogeschool 2,8 miljoen, dit jaar is dat al 4,2 miljoen euro.  

Net als andere onderwijsinstellingen verwacht de HR dat de prijzen nog verder omhoog gaan. ‘Voor volgend jaar verwachten we een stijging naar 5,2 miljoen’, zegt Mo-Ajok. ‘Uiteraard baart dit ons zorgen, zeker als dezelfde stijgende trend de komende jaren doorzet.’ De hogeschool probeert, zoals waarschijnlijk alle instellingen, energie te besparen.

Samen 30 miljoen

De hogescholen betaalden vorig jaar miljoenen aan energiekosten: de veertien grootste hbo-instellingen kwamen samen tot zo’n 30 miljoen euro, blijkt uit hun jaarverslagen. 

De hoogste kosten waren in 2021 voor de Hogeschool van Amsterdam (3,6 miljoen euro) en Fontys (3,8 miljoen). Hoe deze hogescholen er nu voor staan is niet bekend. Deze en andere hogescholen die we benaderden durfden nog geen voorspelling te doen over hun energierekening.

Universiteit Utrecht verwacht verdrievoudiging

Universiteiten betalen nog veel meer aan energie. Ze hebben over het algemeen minder moderne gebouwen dan hogescholen en doen ook meer aan onderzoek. Het gaat bij universiteiten dan ook om nog veel grotere bedragen. In 2021 besteedden de universiteiten samen al bijna 100 miljoen euro aan water en energie, blijkt uit de jaarverslagen.

Van alle universiteiten betaalde Utrecht het meest: 16 miljoen euro. De tarieven staan dit jaar nog vast, laat een woordvoerder weten, maar voor volgend jaar houdt de universiteit rekening met een verdrievoudiging van de kosten naar 48 miljoen euro.

Hele winter ‘warmetruiendag’

De Universiteit Maastricht verwacht eveneens hogere tarieven, nu de instelling weg moet bij de Russische energieleverancier Gazprom. De rekening gaat stijgen met 5 à 8 miljoen euro, voorspelde collegevoorzitter Rianne Letschert op Radio 1. De gebouwen gaan waarschijnlijk eerder dicht om stookkosten te drukken en voortaan is het de hele winter ‘warmetruiendag’.

De Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging UNL weten nog niet precies wat de stijgende energiekosten voor hun leden gaan betekenen. Ze zijn de gevolgen aan het inventariseren, laten ze weten.

Reactie ministerie: ‘prijsstijging gedeeltelijk gedekt’

Het ministerie van OCW is in gesprek met het hoger onderwijs, laat de woordvoerder van minister Dijkgraaf desgevraagd weten. Met de jaarlijkse loon- en prijsbijstellingen en de verlaagde energiebelasting kunnen instellingen de prijsstijgingen ‘in elk geval gedeeltelijk dekken’.

Tekst: HOP, Bas Belleman en Hein Cuppen
Illustratie: Demian Janssen

 Profielen, het onafhankelijke nieuwsmedium van de Hogeschool Rotterdam, deelt wekelijks artikelen op Linkedin. Ben jij onze nieuwe connectie?

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to ‘Ongekende stijging’ energiekosten baart Hogeschool Rotterdam zorgen

  1. We worden met zijn alle leeggeroofd hier en de enige reactie uit Den Haag is “Ach, het valt wel mee; hier heb je een ‘korting’ op je belasting” maar ze doen zogenaamd alsof ze niet weten dat we toch nog het dubbele betalen aan belasting omdat de basisprijzen 4-6 keer zo hoog zijn. En ook nog BTW er bovenop heh, vergeet dat niet. Het is toch een schande!??

  2. De gasprijs is op dit moment in Nederland twee keer zo hoog als in België…….. Laten we ons eigen gas maar gauw weer gaan winnen, jarenlang voor een appel en een ei aan onze oosterburen en aan de Russen (!) verkocht.

    Leuk ook die gas- en olieboycot van Rusland. De roebel is nog nooit zo sterk geweest en nog nooit hebben de Russen zoveel geld verdiend aan gas en olie. Iets met schieten in je eigen voet, zo was het spreekwoord toch? De EU heeft de oplossing. We spreken af hoeveel wij maximaal voor het gas willen betalen aan Rusland. Zou Putin daar iets voor voelen?

  3. Politici pakken dit probleem op de verkeerde manier aan in mijn visie. Er is in de wereld een beperkt aanbod aan gas. Dan kan je er voor kiezen om iedereen geld te geven om de hogere kosten te betalen maar dat betekend dat je dat gas op een zeer hoog geprijste wereldmarkt moet wegkopen bij andere landen.

    Tijd om eens echt aan de slag te gaan met energiebesparing en dan op de hands-on manier. Niet meteen naar energielabel A willen maar begin eens met eenvoudigere besparingen. Bijvoorbeeld van die houten platen achter de verwarming. 0,0 geisoleerd terwijl de relatieve temperatuur t.o.v. de rest van de kamer daar het grootst is door de radiator! Zo ook met enkelglas ruiten achter de verwarming. Deze jaren 60-80 woningen renoveren levert een veel grotere en goedkoper te reasliseren besparing op dan gas voor een hoger tarief te kopen of alleen maar nieuwe huizen te bouwen.

    En de douche warmtewissellaar, wanneer komt dit eens van de grond? Vrijwel niemand kent het terwijl het bijna de helft van de douchekosten scheelt. De overheid zou start-ups voor dit soort bedrijven moeten stimuleren en de regeldruk hiervoor moeten verlagen. Dan slaan we pas écht 2 vliegen in 1 klap. Niet meer afhankelijk van Rusland maar uberhaupt niet van (Russisch) gas!

    Een deel van het gasgebruik is maar voor huishoudens maar ook in de industrie valt nog veel te winnen! Branders beter afstellen en meer hergebruik van warmte stimuleren. Zo gaan onze productiekosten omlaag en de levensstandaard omhoog! Met deze prijzen zijn dit soort maatregelen binnen no-time terugverdient!

    Wacht niet langer en begin vandaag!! met besparen. Plak die PIR-platen achter je verwarming. Bij mij heeft dit al voor 15-25% aan besparing gezorgd (i.c.m. het beter regelen van de radiatorthermostaat).! We nemen maar voor 15% van ons verbruik aan Russisch gas af. Als we samenwerken met de EU kunnen we die prijs drukken door in heel Europa energie te besparen! Niet door in de kou te zitten maar door met technisch goede oplossingen te komen!!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top