Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen rente voor pechstudenten kost 9 miljard euro

Gepubliceerd: 25 October 2023 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws

Het voorstel van D66 en SP om de rente op de studieschuld van ‘pechstudenten’ op nul procent te zetten kost 9 miljard euro, schat demissionair minister Dijkgraaf. De maatregel zou op zijn vroegst op 1 januari 2026 kunnen ingaan.

De partijen willen de rente vastzetten op nul procent voor studenten die tot 2024 hebben gestudeerd. Het gaat daarbij om alle studenten die onder het leenstelsel een opleiding volgden, ongeacht hoe lang ze dat deden. 

Leidingwater en sierteelt 

De 500 miljoen euro die de maatregel volgens SP en D66 jaarlijks gaat kosten, willen de twee partijen betalen door de btw op leidingwater en bloemen en planten te verhogen. Grootverbruikers betalen nu geen belasting boven een verbruik van 300 kubieke meter per jaar. Als dat voordeel in 2025 vervalt, zou dat 100 miljoen euro per jaar opleveren.

Het afschaffen van het verlaagde btw-tarief op de sierteelt zou 400 miljoen euro schelen. De sierteelt valt sinds 1975 onder het lage btw-tarief van 9 procent – een bos bloemen moest voor iedereen betaalbaar zijn – maar stijgt in de plannen van D66 en SP naar 21 procent.

Grote financiële gevolgen

Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf (D66) begrijpt de zorgen van studenten en oud-studenten heel goed, zei hij dinsdag tijdens in de Tweede Kamer. Maar hij wees erop dat met name het voorstel van D66 en SP ‘grote financiële, uitvoeringstechnische en beleidsmatige gevolgen’ heeft. Hij schat de kosten op zo’n 9 miljard euro en daar moet wel financiële dekking voor zijn.

Het voorstel om de rente te bevriezen zou ook betekenen dat er een nieuw terugbetaalregime voor de leenstelselstudenten ontstaat. Daar moet DUO zijn systemen voor aanpassen en dat zou op zijn vroegst op 1 januari 2026 kunnen lukken.

GroenLinks stelde voor om de rente op studieschulden in elk geval komend jaar te bevriezen op het rentetarief van 2023, namelijk 0,46 procent. Maar ook die motie ontraadde de minister. Hij ziet er geen ruimte voor op de OCW-begroting en bovendien moet de wet dan voor het eind van dit jaar gewijzigd worden. Dat lijkt hem geen realistisch scenario.

Tekst: HOP, Hein Cuppen
Illustratie: Demian Janssen

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top