Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 oktober 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

portret van Saloua

‘Ik haal enorm veel motivatie uit het ontwerpen en dragen van mijn eigen kleding’

Saloua Garrouj is 22 en vierdejaars ondernemerschap en retailmanagement. Ze ontwerpt haar eigen kleding en laat die maken in de oudste medina in Fez. ‘Alle vrouwen die in het atelier werken, hebben een verhaal.’

‘Elke zomervakantie gingen we naar Fez, waar mijn moeder vandaan komt. Met mijn opa liep ik dan rond door de medina (de oude binnenstad, red.). In Fez zit de oudste medina ter wereld. Mijn opa liet me dan alles zien. Die medina bestaat uit 900 straatjes dus iedere keer had mijn opa wel wat anders te vertellen. Op een van die wandelingen kwamen we een atelier tegen met allemaal vrouwelijke ambachtslieden. Ik liet daar een jurkje maken en dat was supermooi. Iedere zomervakantie kwam ik terug om weer wat te laten maken. Tot ik op een gegeven moment bedacht: ik ga mijn eigen kleding hier laten maken.

‘Het kiezen van de stoffen, de knopen, de borduursels: ik doe het allemaal zelf’

‘En dat is gelukt. Ik run nu dus mijn een eigen kledingbedrijf Sliwaa. Dat is een koosnaampje dat ik ooit van mijn opa kreeg. Alle kleding die ik maak, ontwerp ik zelf. Het kiezen van de stoffen, de knopen, de borduursels: ik doe het allemaal zelf. Daarna stuur ik het op naar het atelier in Fez, waar de vrouwen met mijn ontwerpen en stoffen aan de slag gaan.

‘Alle vrouwen die in dat atelier werken, hebben een verhaal. Het zijn alleenstaande moeders of analfabeten, sommige vrouwen hebben in het verleden wel eens iets verkeerds gedaan. En nu zitten ze met z’n allen in het atelier waar ze van hun hobby hun werk hebben gemaakt. Voor mij is dat extra mooi, extra bijzonder.

‘Ontwerpen en naaien doe ik al van jongs af aan. Dat komt door mijn oma en mijn moeder, die waren ook altijd bezig met mooie jurken ontwerpen en laten naaien. Ik moest altijd mee naar de naaister en daar zat ik dan uren naar te kijken terwijl zij aan het passen waren. Dan moesten de mouwen weer anders of de kralen waren niet goed. En nu doe ik het zelf. Het is echt mijn passie en mijn hobby geworden.

‘Ik moest altijd mee naar de naaister en daar zat ik dan uren naar te kijken terwijl zij aan het passen waren.’

‘Ik maak voornamelijk kleding met Arabische elementen, zoals borduursels. Die combineer ik met rokken en vesten die ik maak. Het is tijdloze kleding met een Arabisch en traditioneel tintje maar tegelijkertijd met een moderne twist. Die kun je namelijk heel goed combineren met alledaagse kleding; ik vind het belangrijk dat je het ook gewoon kunt dragen op een doordeweekse dag. Ik focus me momenteel wel echt op Arabische vrouwen en ik hoop ooit ook richting Arabische Emiraten te gaan. Maar ik heb ook Nederlandse klanten gehad, mensen die het helemaal niet kennen maar het wel heel mooi vinden.

‘Ik zit nu in mijn vierde jaar en vorig jaar heb ik stage gelopen in mijn eigen bedrijf, via de Incubator Academy. Zo heb ik de eerste stappen kunnen zetten en dat is heel goed gegaan. Ik maak nu echt al een beetje omzet, heb een website en steeds meer klanten. Ik ga wel afstuderen bij een ander bedrijf, ik denk dat ik daar heel veel dingen kan leren die ik later zelf kan toepassen. Daarna wil ik me volledig focussen op mijn eigen bedrijf en het groter en succesvoller maken. Hopelijk kan ik er mijn fulltime werk van maken. Wel vanuit Nederland, want dit is echt mijn land. Ik ben hier geboren en mijn vrienden wonen er.

‘Ik ga wel afstuderen bij een ander bedrijf, ik denk dat ik daar heel veel dingen kan leren die ik later zelf kan toepassen.’

‘Op dit moment ben ik bezig met het ontwerpen van mijn nieuwe collectie. Dat kost enorm veel tijd ook omdat het natuurlijk allemaal op afstand is. Daarnaast heb ik ook een sierradenlijn gelanceerd, ook met de hand gemaakt. Een mooie aanvulling en ook erg leuk om te doen. In de toekomst wil ik denk ik wel mijn eigen atelier om het allemaal zelf te doen.

‘Mijn opa is natuurlijk supertrots. Ik ga nu ook gewoon zelf naar Fez toe. Daar laat ik mijn opa van alles zien, zoals nieuwe stoffenwinkels. Dat vindt hij geweldig. Alles wordt daar op de authentieke manier gemaakt. De stof wordt met de hand geweven. Daardoor is mijn kleding in de toekomst wel wat duurder. Ik vind het ook heel belangrijk dat de vrouwen onder goede omstandigheden werken. In mijn vakanties zit ik soms ook gewoon naast ze, om mee te naaien, dat vind ik superleuk. Daarnaast vind ik het prachtig om de vrouwen te helpen en werk voor ze te creëren.

‘Ik haal ook enorm veel motivatie uit het ontwerpen en dragen van mijn eigen kleding. Als ik complimenten van wildvreemden krijg, dan is dat echt heel leuk. Dan ben ik wel een beetje trots.’

Ken of ben jij iemand met een verhaal voor Humans of HR? We horen het graag! Stuur een mailtje naar profielen@hr.nl

Tekst en foto: Sanne van der Most

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 3 November 2023 • Humans of Hogeschool Rotterdam

Humans of HR

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top