Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe houden andere mensen Dry January een beetje spannend?

Lieve Tosca,

Deze januari doe ik mee aan Dry January. Na een december met veel katers leek dat me wel een goed idee. Ik heb energie voor tien, maar ik kan geen Rivella meer zien. Hoe houden andere mensen Dry January een beetje spannend?

Lfs,
0.0

Lieve 0.0, 

Ik ben trots op je. Het is ondertussen al 25 januari en als je nog niet begonnen bent met drinken, ga je deze maand wel volmaken. Zeker als je de tips leest die ik voor je heb verzameld – en er misschien een paar uitvoert. 

Dikke bedankt voor alle lieve mensen die Profielen op Instagram volgen en de afgelopen dagen de moeite hebben genomen leuke nieuwe alcoholvrije drankjes te tippen. Ik waardeer jullie bijdragen enorm: samen weten (en proeven!) we meer dan alleen. Heb je aanvullingen? Deel die dan vooral in de comments.

Ik denk aan de antwoorden te zien dat mensen Dry Januari een beetje spannend houden door niet iedere avond Rivella te drinken. En dat is is wel een goede tip: ga op ontdekkingstocht in de supermarkt/de drankenwinkel.

Het schap alcoholvrije biertjes wordt in de supermarkt en bij de slijter groter en groter. En ook het aanbod in alcoholvrije wijn groeit. Ik zag tijdens de feestdagen ook alcoholvrije bubbelwijn. Geen idee of het druivensap met prik is of echt lekker, maar het bestaat dus wel. Zelfs sterke drank – denk aan likeur, whisky en gin – is er nu in een 0.0-variant.

Misschien tijd voor een alcoholvrije borrel om nieuwe favorietjes te ontdekken?

Ik zag in de comments op Instagram een selectie aan alcoholvrij speciaalbier (Brugse Sportzot, Playground IPA) en limonades (crodino, ginger beer, ginger ale, siroop met tonic, kombucha, kokoswater) langskomen. En de tip om ‘mocktails’, alcoholvrije cocktails te maken. Met bruiswater/tonic, siroop/ranja, verse kruiden/groente/fruit, ijsklontjes en eventueel een alcoholvrije mixer (Seedlip, Gimber, Martini Vibrante) heb je al snel een feestelijk glas. 

En als je toch aan het ontdekken bent, vergeet dan de theewinkel niet. Er zijn eindeloos veel losse (kruiden)theeën die warm of koud echt heel anders smaken dan wat je in zakjes koopt.

Kortom: ga op avontuur en verras jezelf. Die fles Rivella kan altijd nog open, als er helemaal niks spannends meer te mixen valt. Cheers!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 25 January 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

3 Responses to Lieve Tosca, hoe houden andere mensen Dry January een beetje spannend?

 1. Anders gewoon thee, koffie, light dranken of crystal clear. Waarom is er ‘spanning’ nodig bij drinken? Is een alcoholvrij feestje of samenzijn ook echt minder leuk als je geen ‘spannende’ vervanger hebt??? Misschien is het gezonder om gezelligheid überhaupt los te koppelen van eten en (alcohol) drinken. Wat een triestheid als je geen maand zonder alcohol kan of zelfs niet zonder iets wat daar op lijkt.

 2. Als sporadisch best stevige drinker ben ik ook naargeestig op zoek naar alcohol-loze maar lekkere drankjes (frisdrank is me te zoet en koffie/thee/water komt me soms de keel uit), en heb ook alcoholvrije varianten van wijn en whisky geprobeerd. Bij deze mijn persoonlijke bevindingen:

  Alcoholvrije witte wijn: best redelijk te doen, standaard witte wijn heeft al niet zo veel smaak dus hier viel weinig aan te verpesten.
  Alcoholvrije rode wijn: deze hebben vaak een smaak van nat karton, ik heb geen aanrader kunnen vinden. Het is geen druivensap maar het is ook niet lekker.
  Alcoholvrije whisky: dit is een leugen, het is wel alcoholvrij maar geen whisky. Het is water met wat smaakstofjes en suiker. De meest accurate omschrijving van de smaak die ik er voor heb gehoord was “verdunde hoestdrank”.

  @Barbara Velthuysen: ik interpreteer “spanning” in deze situatie metaforisch voor “lekker” of “smaakvol”. En ja, consumeren is minder leuk als hetgene wat je consumeert minder lekker is. Gek hè.

  Het is overigens ook erg triest om zo veroordelend over je medemens uit de hoek te komen, alsof jouw smaakprofiel een universeel goed is. Zullen we eens kijken hoe blij jij wordt als we dingen die jij lekker vindt om arbitraire redenen uit je leven bannen en dan zeggen dat het triest is wanneer je je onvermijdelijk onbevredigd voelt?

 3. Hi droge maatjes, als je van bier houdt, probeer dan eens Jever Fun; echt lekker, laag in carbs en natuurlijk 0.0. Te koop bij Albert Heijn en de Hema 🙂
  De alcoholvrije wijnen kunnen mij ook niet bekoren, op een enkele bubbel na, wat Hamersma ook zegt, ik vind nepwijn niets anders dan een soort droog druivensapje. Maar daar hoef ik geen 6-10 euro voor te betalen toch?
  En ach ja, zoveel mensen zoveel meningen, zoveel (voor)oordelen. Leven en later leven.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top