Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe kom ik aan een huis zonder school/werk te missen?

Lieve Tosca, 

Mijn partner en ik zijn op zoek naar een appartement of woning in Rotterdam. We worden uitgenodigd voor bezichtigingen, maar het is moeilijk daar steeds tijd voor vrij te maken. We moeten er steeds school of werk voor missen en het levert tot nu toe niks op. Er zijn vaak meer dan zes kandidaten uitgenodigd en we zijn het tot nu toe nog nooit geworden. Ik kan toch moeilijk dagdelen blijven vrijmaken voor vruchteloze bezichtigingen?! Hoe doen anderen dat? Blijven die voor eeuwig in hun studentenkamer wonen? Voor sociale huur komen we niet in aanmerking.

Lfs, Zoekertje

Lief Zoekertje, 

Balen dat het vinden van een geschikte woning niet opschiet. Ik kan me voorstellen dat deze zoektocht jullie helemaal leegtrekt. Het eindeloze checken van het aanbod, bedenken of deze wijk/woning iets voor jullie is, bezichtigingen plannen en hopen dat je het deze keer wel wordt, is een bodemloze energieput.

Helaas heb ik geen goed nieuws voor je: er lijken geen quick fixes te zijn. Ik vroeg onze volgers op Instagram hoe vaak zij een woning hadden bezichtigd voordat ze konden verhuizen en een kwart had daar meer dan 15 bezichtigingen voor nodig. 

De kans dat jullie zoektocht nog wel even duurt, is groot. En ik denk dat het slim is om na te denken over de voortzetting en hoe je de bijbehorende lasten verdeelt: misschien is het niet nodig om allebei naar alle eerste bezichtigingen te gaan maar pas aan te haken wanneer jullie het huis daadwerkelijk toegewezen hebben gekregen?
En is het mogelijk om alleen nog aan de randen van de dag te bezichtigen? Of alleen in vakanties?

Het is irritant om zoveel tijd vrij te maken voor bezichtigingen, maar het gaat om jullie toekomstige woning en dat is nou eenmaal belangrijk. Net als eten. En ik kan me ook eindeloos ergeren aan het feit dat ik iedere keer weer boodschappen moet doen en dan ook nog moet koken en opruimen en afwassen, maar zonder kan ik niet leven. Dus ik doe het maar, en jij vast ook.

Goed, dan over die woningen.
Wanneer sociale huur afvalt, kan je grofweg twee kanten uit: kopen of huren in het particuliere circuit. Ik heb wat tips voor jullie op een rijtje gezet.

Onderzoek of het mogelijk is om te kopen. Hebben jullie al eens een gesprek met een  hypotheekadviseur gehad om te ontdekken wat jullie mogelijkheden zijn, al dan niet met financiële hulp van ouders(door geld te lenen/schenken of garant te staan voor de lening)? Ik zie op Funda dat er vandaag ruim 150 koopwoningen onder de 200.000 euro te koop zijn. De maandlasten daarvoor liggen rond de 1000 euro bruto als je het hele bedrag leent. Dat zouden interessante opties kunnen zijn, zeker nu de markt een beetje afgekoeld is.

Je moet soms een beetje door het uiterlijk van die huizen heen kijken, maar met een lik verf en eventueel een nieuwe keuken maak je zo een paleisje. En als het goed is woon je er een tijdje, dus het opknappen heeft ook geen bloedspoed.

Wees aardig tegen de verhuurmakelaars. Verhuurmakelaars hebben vaak niet het laatste woord als er gekozen moet worden wie welk huis mag huren, maar ze kunnen je wel helpen door je op passend aanbod te wijzen, je een beetje lekker in te plannen voor bezichtigingen en door eventueel een goed woordje voor je te doen bij mensen die hun woningen willen verhuren (als de voorwaarden kloppen).
Af en toe eens bellen, niet al te afstandelijk zijn tijdens bezichtigingen en mailtjes van meer dan twee woorden sturen kan echt helpen. Het zijn net mensen. 

Vertel IEDEREEN dat je een huis zoekt. Gebruik jullie netwerk – en alle mogelijke Facebookgroepen en andersoortige platformen – net zo lang tot je het zelf niet meer kan horen of zien. En deel je wensen daarna nog zeker tien keer. Je weet nooit hoe een koe een haas vangt. Misschien heeft die ene collega wel een nicht die (tijdelijk of niet) uit haar mooie woning wil voor een jaartje werken in het buitenland. Of een vriendin van een nicht die op proef samen gaat wonen en onderhuurders zoekt. Zorg dat jullie zoektocht top of mind is zodat mensen aan jullie denken zodra ze horen over een huur-kans. Beter een keer te veel dan te weinig gespamd.

Overweeg anti-kraak of tijdelijke huur. Het is niet perfect, je weet vaak niet hoe lang je in zo’n woning mag en opknappen is vaak ook niet de moeite waard: maar het is goedkoop en er is aanbod. In Rotterdam heb je Ad Hoc, Villex, Liveable, Interveste en Alvast die alternatieve woonruimtes aanbieden.
Als je hier begint, kan je vrij gemakkelijk sparen voor de toekomst. En met een beetje creativiteit, maak je van een oud klaslokaal of een afgeragde flat een paleis voor twee. En het is vast niet heel veel slechter dan de kamers die jullie nu bewonen.

Mochten andere mensen tips en trics hebben, deel ze in de comments. Zoekertje kan jullie hulp goed gebruiken.

Succes! Ik hoop dat jullie snel wat vinden.

Lfs,
Tosca

En voor wie geen woning zoekt maar een kamer, daar schreven we eerder dit over:

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 21 June 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top