Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, hoe vind ik als langstudeerder een studiemaatje?

Lieve Tosca, 

De afgelopen jaren ervaar ik bij het afronden van mijn studie veel obstakels. Doordat ik alleen nog mijn scriptie moet schrijven en daarnaast al een aantal jaar vertraging heb opgelopen, heb ik helaas geen klasgenoten meer. Ik heb geprobeerd om in de bibliotheek van de hogeschool te werken, maar daar voel ik geen verbinding. Ik mis iemand om mee te sparren. Ook mis ik de gezelligheid die het studeren leuk maakt. Mijn idee was om een studiemaatje te zoeken maar ik weet niet waar ik moet beginnen. Heb jij suggesties of tips voor mij?

Liefs,
Vertrager

Lieve Vertrager,

Balen dat je de verbinding met de hogeschool mist, ik kan me voorstellen dat dat niet helpt met de motivatie om die scriptie te tikken. Ik hoop dat je de kracht vindt om je opleiding af te ronden en dat ik wat nuttige tips voor je heb weten te verzamelen.

Ik was in de veronderstelling dat iedere opleiding een ‘bezemklas’ had voor studenten die uit het reguliere programma gevallen zijn, maar dat lijkt niet per se waar te zijn. De hogeschool doet veel moeite om uitvallers weer te laten studeren. Denk hierbij aan initiatieven als ‘de Afstudeerzaak’ waar re-integrerende hogeschoolmedewerkers uitvallers begeleiden.

Elbert Visser, coördinator van de Afstudeerzaak, zegt: ‘Vaak worden er in opleidingen wel bijeenkomsten gepland om vertragers elkaar te laten ontmoeten. Maar niet bij alle opleidingen helaas.’ Hij raadt je aan contact op te nemen met je studieloopbaancoach (slc’er) of met je afstudeerbegeleider om te ontdekken of er op jouw opleiding zoiets georganiseerd wordt.

Ik stelde je vraag ook aan onze volgers op Instagram en die herkenden de situatie. Zo meldden zich mensen in de reacties die wel samen wilden studeren. Ik zal hen – en iedereen die daar behoefte aan heeft – vragen onder dit bericht te reageren zodat jullie een gezamenlijke studiesessie kunnen plannen.

Een docent vertelde dat er bij electrotechniek een huiskamerproject is gestart voor langstudeerders. Als je daar studeert, zou je dat eens op kunnen zoeken. Een student opperde op locatie in de buurt van je opleiding te gaan studeren omdat dat ‘wel eens leuke gesprekken oplevert’. Een ander oppert contact te leggen met een docent om af en toe een kop koffie te drinken en de voortgang te bespreken en weer een ander vraagt zich af of jouw opleiding een studievereniging heeft? Als dat zo is zou je daar ook studiemaatjes kunnen vinden.

Succes met de laatste loodjes, ik hoop dat de comments-sectie onder dit artikel volstroomt met mensen die samen met jou naar de eindstreep toe werken.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!


Gepubliceerd: 29 March 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, hoe vind ik als langstudeerder een studiemaatje?

 1. Misschien is het handig om de opleiding erbij te vernoemen. Het is makkelijker om te sparren met iemand van je eigen opleiding denk ik?

 2. Erg herkenbaar. Als vertrager verlies je een stuk verbondenheid dat klasgenoten en studeren in het algemeen met zich mee brengt. Mocht iemand zoeken naar een studiemaatje, ik studeer zelf Bedrijfskunde en zit in mijn scriptiefase. Stuur gerust een berichtje naar 0866577@hr.nl

 3. Beste student,
  Bedankt voor het delen van je verhaal! Binnen IGO (Instituut voor de Gebouwde Omgeving, locatie Academieplein) ben ik coördinator van het instituutsbrede project Langstuderen en vertragen. Ik ben verantwoordelijk voor het richting geven om samen met IGO-collega’s studiesucces bij de zittende studenten met studievertraging (vertragers & langstudeerders) te boeken. Misschien kan ik iets voor je betekenen?

 4. Beste student,
  Ook bij de opleiding Bouwkunde (IGO) hebben we een Studie-huiskamerproject. Iedere maandag van 14.00 tot 16.30 op Academieplein, A-vleugel 3de verdieping is iedereen van harte welkom om samen te studeren. Kom langs! Er zitten peercoaches en docenten om je te helpen met vragen. Daarnaast kan je met je vragen terecht bij Team Studiesucces StudiesuccesBk@hr.nl

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top