Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 maart 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, ik heb de man van m’n dromen gevonden, maar z’n hond eet poep

Lieve Tosca,

Ik denk dat ik eindelijk de man van mijn leven gevonden heb. Hij is attent, respectvol, intelligent en gedisciplineerd. Hij heeft dezelfde zwarte humor als ik, houdt van dezelfde muziek uit de jaren ’80 en ’90 waar geen mens meer naar luisteren wil, helpt me in mijn jas en houdt alle deuren voor mij open. Er is wel een groot nadeel: hij heeft een hond die poep van zichzelf en andere viervoeters eet. Ik vind het vies en zodra hij in de buurt komt sla ik op tilt. Ik vind het lastig om dit bespreekbaar te maken, omdat zijn baasje echt dol op Max is en hem beschouwt als een kind. Het is voor mij een deal breaker aan het worden, want ik zal nooit kunnen wennen aan het idee dat Max poep eet en mij vervolgens enthousiast begroet met een lik. Tegelijkertijd wil ik deze nieuwe liefde niet loslaten, want ik zie mezelf oud worden met hem. Wat kan ik nu het beste doen?

Liefs,
Mokkaprinsesje 

Lief Mokkaprinsesje, 

Ik snap dat je hiervan op tilt slaat. Ik ben een hondenliefhebber, maar wordt ook onpasselijk bij het idee van een natte lap vol poepbacteriën in m’n gezicht. En we zijn niet alleen: Ik stelde je vraag maandagavond via Instagram aan onze volgers en tien procent vond dit normaal gedrag van een hond, veertig procent accepteert het en de overige vijftig procent vindt het ook te goor.

Een klein Google-rondje leerde me dat poep eten (coprofagie heet het officieel) een veelvoorkomend probleem is. Niet voor de honden zelf trouwens, maar voor de mensen waar ze mee leven, want honden vinden poep lekker. Er is een kleine kans dat Max bepaalde voedingsstoffen tekortkomt en die uit poep haalt, de dierenarts kan hier meer over vertellen. Wanneer dat niet het geval is, is het gedrag dat je af kan leren. Hier zijn boeken over volgeschreven en er zijn ook voldoende gewillige trainers die kunnen helpen als het zelf niet lukt.

Het internet vertelde me ook dat honden hun baasjes in het gezicht likken als een teken van liefde. Dat likken is een slechte combinatie met poep eten, maar eigenlijk is het überhaupt niet zo hygiënisch omdat dieren allerlei bacteriën bij zich dragen die niet heel goed zijn voor het menselijk lichaam. Lees hier een check-artikel van Nu.nl over dat onderwerp. De conclusie van de veterinair microbioloog die zij spraken: ‘Aaien en knuffelen kun je gerust doen, maar was daarna goed je handen. En wees extra alert als je immuunsysteem niet optimaal werkt.’ 

Aangezien je deze man graag in je leven hebt, zal je moeten praten. Verzamel je moed en vertel deze man dat je knettergek op hem bent en graag je leven met hem wil delen. Vertel daarna wat het gedrag van Max met jou doet en vertel dat je graag samen op zoek gaat naar een oplossing. Als jullie echt willen, is er vast een manier waarop jij en Max samen kunnen leven zonder dat een van jullie op tilt slaat. Waar een wil is, is een weg. 

En als deze man ook denkt in jou de ware te hebben gevonden, zal hij minstens een beetje moeite willen doen om te voorkomen dat je op hem afknapt vanwege het gedrag van z’n hond. 
Succes!

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 22 February 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, ik heb de man van m’n dromen gevonden, maar z’n hond eet poep

 1. Onze hond at vroeger paardenpoep langs de weg. Hij stink daarna uit zijn mond… we gaven hem eerst pepermunt maart dat hielp niet echt… uiteindelijk miste hij iets van eiwitten of zo en hielpen eierkoeken. En halve eierkoek per dag was genoeg om hem te laten stoppen met poep eten… ik hoop dat je er wat aan hebt!

 2. Echte liefde overwint alles. Zelfs een poepetende hond. Je nieuwe liefde zal ook nare gewoonten hebben, en hij is een mens. Dus ik zeg: neus dicht, en gaan!

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 5. Geen commerciële boodschappen.
 6. Niet op de persoon spelen.
 7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top