Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, krijg ik volgend jaar ook studiefinanciering of is dat alleen voor nieuwe studenten?

Lieve Tosca, 

Komend collegejaar krijgen nieuwe studenten studiefinanciering. Ik begin in september aan m’n derde jaar en heb de afgelopen jaren geleend. Krijg ik nu ook studiefinanciering? En wat moet ik doen om m’n lening om te zetten in de nieuwe regeling?

Liefs,
Geefgeld

Lieve Geefgeld,

Dikke kans dat ook jij vanaf september studiefinanciering krijgt. Of eigenlijk: een basisbeurs, zo wordt de regeling genoemd door Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
De Tweede Kamer heeft in februari al ingestemd met de herinvoering van de basisbeurs. De Eerste Kamer moet nog over het plan stemmen, dat gebeurt waarschijnlijk in juni. Daarna is de nieuwe regeling helemaal zeker en wordt er ook over gecommuniceerd.

Gelukkig weten we al een paar dingen: studenten die bij hun ouders wonen, krijgen 110, 30 euro per maand, uitwonende studenten krijgen in collegejaar 2023-2024 maar liefst 439,20 euro per maand. De basisbeurs voor uitwonende studenten is 274,90 euro per maand en wegens de inflatie komt daar in ieder geval één jaar 164,30 euro per maand bovenop.

Als dit je eerste studie is, viel je de afgelopen twee jaar onder het leenstelsel en krijg je de komende twee jaar een basisbeurs. Hoe je die basisbeurs moet aanvragen, is nog niet bekend. DUO schrijft hier over op haar site: ‘Als de plannen definitief zijn, kunnen studenten hun basisbeurs gaan aanvragen. Die gaat dan in per 1 september 2023. Als je voor de basisbeurs in aanmerking komt, krijg je in juli van ons een bericht.’ 

Nog even geduld dus. Het lijkt erop dat alles in de komende maanden duidelijk gaat worden.

We plaatsten eerder een artikel dat veel vragen over de basisbeurs beantwoordt. Misschien vind je daar nog extra informatie waar je wat aan hebt: 

Mocht je straks toch nog vragen hebben, dan mag je me gewoon weer schrijven.

Succes met het afronden van je tweede collegejaar.

Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 31 May 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, krijg ik volgend jaar ook studiefinanciering of is dat alleen voor nieuwe studenten?

 1. Let wel dat de basisbeurs afbouwt in bedrag naarmate je langer studeert. Van die 300 euro per maand blijft nog een schamele 90 euro per maand over als je al een paar jaar studeert. En het allerleukste: Het aantal jaren dat je nu al hebt gestudeerd wordt meegenomen, dus wanneer de basisbeurs in gaat maar je hebt de afgelopen jaren al gestudeerd dan is je startende basisbeurs al veel lager

 2. Hi Tjeerd,

  Waar heb je deze informatie vandaan?
  Ik ben dat nog niet tegengekomen.

  Grt Tosca

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top