Lieve Tosca, krijgen we echt 14 procent loonsverhoging?
Lieve Tosca,
Ik las dat er over de nieuwe cao onderhandeld wordt en dat de vakbonden 14 procent loonsverhogen eisen voor het personeel. Dat is een boel geld. Gaan we dat ook krijgen? En wie betaalt dat eigenlijk?
Liefs,
Dagobert
Lieve Dagobert,
Het klopt dat er wordt onderhandeld: onze huidige cao loopt op 1 april af en de nieuwe cao zou dan in moeten gaan. De vorige onderhandelingen werden eind maart 2022 afgerond. Toen kregen hbo-medewerkers een loonsverhoging van vier procent én een eenmalige bruto uitkering van 600 euro bij een fulltime dienstverband.
De huidige salariseis is een stuk hoger omdat de (hoge) inflatie de koopkracht (flink) heeft aangetast. Met die loonsverhoging willen de bonden de koopkracht voor het hbo-personeel ‘op peil houden’. En dat is niet de enige eis die de vakbonden hebben. Ze willen ook dat alle docenten die in salarisschaal 10 zitten, naar schaal 11 gaan. Ze willen het aantal tijdelijke contracten terugdringen. En er moet een arbeidsongeschiktheidsverzekering komen voor docenten die long covid hebben opgelopen.
Daarnaast moet de werkdruk omlaag. Docenten die een volledige werkweek hebben (van 1659 uur) moeten 200 uur voor ‘lucht en regelruimte’ krijgen en een maximaal aantal contacturen per week. Roosters moeten minder versnipperd voor deeltijders en een verplichte koffie- en theepauze van twintig minuten per dagdeel in een ‘alleen voor personeel toegankelijke ruimtes’ moet meer rust brengen.
Een stevig eisenpakket, wie gaat dat betalen? Profielen schreef al eerder op dat de Hogeschool Rotterdam moet bezuinigen en de centrale medezeggenschapsraad (cmr) liet vorig jaar weten dat ze zich daar best zorgen over maakt. Omdat ik ook niet weet waar het geld voor die loonsverhoging vandaan moet komen, vroeg ik het collegelid Wijnand van der Brink die ‘bedrijfsvoering’ als portefeuille heeft.
‘Een delegatie van bestuurders voert namens de Vereniging Hogescholen de onderhandeling met de vakbonden’, legt Van den Brink uit. ‘Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) geeft mee wat de ‘looncompensatieruimte’ is en daar moet dan alles mee gefinancierd worden wat de bonden vragen. Vaak is dat bedrag minder dan de eis die de bonden stellen en dan moeten de onderhandelaars terug naar het ministerie; er kan dan gekeken worden of er de looncompensatieruimte wat groter kan worden. Gezien de huidige omstandigheden schat ik in dat daar weinig ruimte ligt’, voorspelt hij.
Dat de werknemers van de Hogeschool Rotterdam het komende jaar daadwerkelijk 14 procent salarisverhoging krijgen, kan de bestuurder zich niet voorstellen. Daarvoor liggen de ruimte die het ministerie beschikbaar stelt en de eis van de bonden te ver uit elkaar. Zo ver als ze momenteel uit elkaar liggen, hebben ze volgens Van den Brink nog nooit uit elkaar gelegen.
Wanneer de bonden vasthouden aan een hoger bedrag dan de ruimte die het ministerie beschikbaar stelt, zouden de hogescholen feitelijk gezien het verschil uit eigen portemonnee kunnen bijpassen, maar dat gaat over heel grote bedragen. Van den Brink: ‘Iedere procent loonsverhoging die wij moeten betalen zonder dat OCW die compenseert, kost ons drie miljoen euro.’ En dan hebben we het nog niet eens over de andere eisen die de bonden stellen: daar hangen ook stevige prijskaartjes aan.
Van den Brink hoopt vanuit sociaal oogpunt dat er misschien anders gekeken kan worden naar de looneisen. Nu is de eis 14 procent verhoging voor iedereen, maar de bestuurder zou dat graag anders zien: ‘Mijn sociale hart zou het mooi vinden als de mensen in de lagere schalen er wat meer bij krijgen dan de mensen in de hogere schalen. En we zouden ook nog kunnen denken aan een vast bedrag voor iedereen in plaats van een percentage, of een combinatie van een vast bedrag en een percentage. Wanneer iedereen er iedere maand een paar honderd euro bij krijgt, is dat procentueel gezien een veel grotere vooruitgang voor de mensen in de lagere schalen. En dat zijn juist de schalen waar de recessie het meest gevoeld wordt.’
De kans dat we 14 procent loonsverhoging krijgen lijkt dus nihil, maar het ziet er zeker naar uit dat alle werknemers in het hbo er dit jaar een paar procenten bij krijgen. Wanneer we weten hoeveel dat er worden, publiceren we daar natuurlijk over op Profielen.
Lfs,
Tosca
Dubbel nivelleren lijkt me zeer ongewenst. De overheid nivelleert al veel jaren de salarissen, waardoor studeren steeds minder interessant wordt. Een HBO is geen politieke instelling, die zou niet vrijwillig ook nog eens aan nivelleren moeten doen. Ambitie hebben, studeren en hard werken moet lonend blijven.
Ik vind het geweldig dat het CvB hierin het goede voorbeeld geeft. Hulde!
De bestuurders in het HBO zouden in plaats van zalvende woorden richting Den Haag kunnen zeggen: Er moet meer geld bij. De regering heeft al eerder een oproep gedaan dat de salarissen meer moeten stijgen, laat ze daar dan ook de ruimte voor bieden.
Als vakbonden en werkgevers samen naar Den Haag trekken en vragen om daden en niet alleen woorden is een fatsoenlijke loonsverhoging misschien wel mogelijk. Ik ben het persoonlijk overigens eens met de woorden van Wijnand dat de lagere schalen de inflatie veel zwaarder voelen dan de meeste mensen in de docentschalen en managers, al is dat ook afhankelijk van bepaalde leefgewoontes.
Mijn oproep aan ons CvB: Vraag het ministerie om voldoende budget om een eerlijke beloning mogelijk te maken en de andere problemen in het hbo op te kunnen lossen. En daarnaast maak keuzes.
En we zouden ook nog kunnen denken aan een vast bedrag voor iedereen in plaats van een percentage.
Wanneer iedereen er iedere maand een paar honderd euro bij krijgt, is dat procentueel gezien een veel grotere vooruitgang voor de mensen in de lagere schalen. En dat zijn juist de schalen waar de recessie het meest gevoeld wordt.
Bovenstaande lijkt mij een prima idee. Ik zeg doen!
Steeds meer grote werkgevers willen aan politiek doen. Nivelleren want dat is zo “sociaal”. Het zou de werkgevers sieren als ze gewoon iedereen gelijk compenseren voor de inflatie. Op papier lijkt het loon nu heel wat, tot je je rekeningen gaat betalen of een auto wilt kopen of …. Dan is je loon wel heel snel op.
Laat de werkgevers alsjeblieft het onderwijs goed organiseren i.p.v. politicus te spelen.
Vooral van de laatste dag werken per week houd je als medewerker zo weinig over dat je dan beter een dag minder kunt gaan werken en zelf de klussen aan je huis, tuin en auto gaat doen, of zelf op de kinderen passen.
Werken moet lonend zijn en een goede werkgever zorgt daar voor!
Een paar zeer aparte reacties hier. Vreemd dat wanneer werkgevers hoge salarissen uitkeren aan de hoogste posities dit als “vrije markt” wordt gezien maar dat als werkgevers besluiten salarissen te verhogen waar de minder verdienende werknemers meer baat bij hebben dit als “politiek” wordt bestempeld.
Zou het allemaal hetzelfde kunnen zijn? Nah, dat is te voor de hand liggend, beter gebruik je andere labels voor hetzelfde, naargelang je persoonlijke voorkeur. Hadden die mensen maar met de denkcapaciteit geboren moeten worden om een HBO of WO studie af te ronden. Met alle kans en gelegenheid om dat ook uit te voeren.
Even googlen naar gemiddelde startsalarissen resulteert nog steeds in het beeld dat studeren loont en dat hoger opgeleiden gemiddeld meer verdienen dan lager opgeleiden, dus waarom exact beginnen mensen te piepen als je niet zo veel krijgt als de groepen die harder door crisissen worden getroffen?
Vertel me nog eens over hoe slecht je leven is terwijl je 1,5-2x zo veel salaris krijgt en hoe je denkt dat studeren en werken niet loont.
Jarenlang zaten docenten op de 0 lijn. Dit moet nog steeds worden ingehaald. Een salariseis van 25% zou meer recht doen aan de steeds groter worden de kloof tussen het salaris van docenten vs het commerciële werkveld.
Dat nivelleren moet stoppen! Op dit moment is het aantal inkomensafhankelijke regelingen geëxplodeerd. Of het nou gaat om inkomensafhankelijke huurverhoging, inkomensafhankelijke arbeidskorting of energietoeslag: Mensen met een laag inkomen krijgen op zo’n beetje alles een korting of toeslag. Terwijl mensen met een 1 tot 2 keer modaal inkomen de volle laag krijgen van hogere lasten en inflatie. Daarom is een percentage loonverhoging voor iedereen wel degelijk het meest eerlijk.