Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, waar kan ik de koning zien, donderdag?

Lieve Tosca, 

Donderdag is het Koningsdag en komt de koninklijke familie naar Rotterdam. Ik ben helemaal niet koningsgezind, maar nu ze komen wil ik ze zien ook. Waar heb ik de meeste kans om Willem-Alexander, Maxima of de prinsessen te spotten?

Lfs,
OranjeBoven

Lieve OranjeBoven,

Woah, Rotterdam maakt zich klaar voor een feestje zeg. Afgelopen week kleurde het station oranje, groen wit en nu ook een paar panden van de Hogeschool Rotterdam aan de Wijnhaven. Er staat wat te gebeuren donderdag in 010, op alweer de tiende Koningsdag van Willem-Alexander. 

Om 10 uur begint het programma op de Binnenrotte en ook de live-uitzending op tv. Als je alles wilt zien, ga je lekker warm en droog voor een scherm zitten en zie je zo de hele route die de familie door onze Rotstad aflegt.  

Als je de Oranjes live wil zien, moet je een plekje zoeken langs de route. En als je een plekje hebt gevonden, zie je ze waarschijnlijk maar een paar minuten want ze moeten binnen twee uur die hele route afleggen en ondertussen ook nog gezellig praten met belangrijke Rotterdammers, zoals onze eigen Jacoliene:

Echte fans staan al in alle vroegte klaar langs de route om een glimp van het royale gezin op te vangen. Zo staan ze vooraan en hoeven ze zich niet meer te verplaatsen terwijl de politie en veiligheidsdiensten toegangswegen afzetten en verkeer omleiden. 

Met een dikke jas (weersvoorspelling: koud maar droog) thermoskan koffie/thee en een klapstoeltje, blend je helemaal in met deze crowd. Als je een plekje in de buurt van een toilet kiest (zie kaartje hieronder) hoef je je post niet langdurig te verlaten en kan je rustig wachten tot het spektakel begint.

Het bezoek begint om 11 uur op het Afrikaanderplein. De rest van de route – gaat volgens de website Koningsdag in Rotterdam – zo:

Route koninklijke familie in Rotterdam Koningsdag 2023

Via de Pretorialaan wandelt de koninklijke familie naar de Maashaven. Daar stappen ze op een watertaxi en steken de Nieuwe Maas over naar de Leuvehaven. Vanaf Plein 1940 (bij het beeld van de Verwoeste Stad) wandelen ze via de Blaak, dwars door de Markthal naar de Binnenrotte waar het Koningsdagfestival is. Om 13.00 uur neemt de koninklijke familie daar afscheid van het Rotterdamse publiek. Het Koningsdagfestival gaat nog tot 17 uur door, tegen die tijd hebben de royals de stad waarschijnlijk al lang en breed verlaten.

Aan mensen in een rolstoel en blinden en slechtzienden is ook gedacht, op de Pretorialaan op Zuid, de Blaak ter hoogte van Plein 1940 en op de Binnenrotte bij het Koningsdagfestival zijn kijkplatformen gemaakt voor mensen in een rolstoel. Op de Binnenrotte is ook audiodescriptie aanwezig voor blinden en slechtzienden. Als je hier gebruik van wilt maken, moet je je aanmelden. 

Veel plezier morgen!
Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 26 April 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top