Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, waarom vierde de HR de Dag van de Leraar niet?

Lieve Tosca,

Donderdag 5 oktober was het de dag van de leraar. Wereldwijd wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed. En terecht: leraren mogen best eens in het zonnetje worden gezet en het is belangrijk om het belang van de leraar te blijven benadrukken. Waarom kiest de Hogeschool Rotterdam ervoor om geen aandacht te besteden aan deze dag? Zonder leraren namelijk geen HR, en zonder hogeschool geen studenten die kunnen leren. Het geeft mijns inziens een gek signaal af deze dag te negeren. Vooral omdat er wel binnen het Instituut voor Gezondheidszorg waar ik werk, wel aandacht wordt gegeven aan de Dag van de Verpleging. Hoe zit dat?

Groetjes,
Daglozeleraar

Lieve Daglozeleraar, 

Goede vraag! 

Omdat ik hier ook geen inzicht in heb, stelde ik je vraag aan onze hoogste baas: Collegevoorzitter Sarah Wilton-Wels. Zij las je vraag en stuurde me een antwoord dat ik hieronder met je deel: 

‘Ik ben het van harte eens met de vraagsteller dat onze docenten het hart van ons onderwijs vormen en een waardevolle bijdrage leveren aan onze kerntaak: het klaarstomen van jonge mensen tot talentvolle professionals voor de arbeidsmarkt. Het is mooi dat op de Dag van de Leraar het docentschap wordt gekoesterd, erkend en gevierd. 

Normaal gesproken besteden we daar ook aandacht aan zoals we dat vaker doen op ‘de dag van…’. Het eerlijke verhaal is dat we deze dag hogeschoolbreed niet de aandacht hebben gegeven die het verdient. Vorige week ging onze aandacht hoofdzakelijk uit naar de maatschappelijke impact van het schietincident in Rotterdam. Dat is geen excuus, maar is wel van invloed geweest. 

Vanuit medewerker-betrokkenheid kijken we natuurlijk verder dan alleen berichtgeving over specifieke momenten. Er wordt vanuit onze organisatieonderdelen tijd en ruimte vrijgemaakt voor binding en teambuilding als waardering voor de inzet van docenten én alle andere medewerkers die zorgen voor de kwaliteit van ons onderwijs, ons onderzoek en onze bedrijfsvoering.’

Dank voor je antwoord Sarah!

Nog ruim elf maanden tot de Dag van de Leraar 2024, ik heb hoge verwachtingen!

Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Gepubliceerd: 11 October 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

4 Responses to Lieve Tosca, waarom vierde de HR de Dag van de Leraar niet?

 1. At the Willem de Kooning Academy we celebrated the Day of the Teacher in an informal setting at the Education Station supported by our Vitality office.

 2. Vorig jaar heb ik de directeur van ons instituut hierop gewezen. Het antwoord was dat IVL een dag in november heeft, te weten 3 november: De dag van de Lerarenopleider.
  Wel leuk: Onze studenten van de lerarenopleiding wiskunde kregen op 5 oktober op feestelijke wijze hun propedeuse uitgereikt!

 3. Fijn om te lezen dat er op verschillende plekken binnen de HR wel aandacht aan de Dag van de Leraar is besteed!!

 4. Het antwoord vind ik eerlijk gezegd wat onzinnig. Er staat mij er niks van bij dat de afgelopen jaren er wel aandacht is besteed aan deze dag, ik heb mijn mailbox er even op nagekeken. Het schietincident gebruiken als excuus, komt mijns inziens zwak over. Het lijkt me namelijk heel sterk dat je pas enkele dagen voor de Dag van de Leraar als hogeschool nadenkt over de manier waarop je hier aandacht aan besteedt, toch? Voor volgend jaar heb ik dus hoge verwachtingen. Hij staat nu vast al in de agenda van het bestuur, dus kan niet missen.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top