Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wanneer zien we de loonsverhoging van de nieuwe cao op onze bankrekening?


Lieve Tosca, 

Vorige week was er goed nieuws over de hbo cao: alle medewerkers krijgen een stevige loonsverhoging. Wanneer krijgen we die loonsverhoging, meteen bij het juli-salaris?

Lfs, Vakantieman 

Lieve Vakantieman,

Die nieuwe cao is goed gelukt he? Iedereen gaat er netjes op vooruit!

Een korte samenvatting van de afspraken voor de mensen die dit uitgebreide artikel nog niet hebben gelezen: 

– Alle medewerkers gaan er 6,36 procent op vooruit. Iedereen onder schaal 13 krijgt meer. Schaal 1 krijgt er zelfs 14 procent bij. 
– Bij de nieuwe cao hoort een eenmalige bonus van 833 euro bij een fulltime aanstelling. Parttimers krijgen een gedeelte van dit bedrag. Deze bonus wordt bij het salaris van september gestort. 
– Medewerkers krijgen meer bescherming bij arbeidsongeschiktheid.
– Op 1 september 2025 moeten alle docenten minimaal in schaal 11 zitten. Functies die niet aan de criteria voldoen, krijgen een andere benaming dan ‘docent’. Hier wordt na de zomervakantie verder over gesproken.

Een mooie sociale overeenkomst!

De oude cao liep in april af en de nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht in. Douwe Dirk van der Zweep onderhandelde voor de Algemene Onderwijsbond (AOb) over de cao en legt uit wat dat betekent: ‘De afspraak dat de cao per april ingaat, is vooral bedoeld om geen gat te laten vallen tussen de twee cao’s. Op die manier krijg je later geen discussie of een bepaalde handeling in die periode wel was toegestaan en welke versie van de cao gold in die periode.’ 

De eenmalige uitkering van 833 euro (bij een fulltime aanstelling) is volgens de vakbondsman bedoeld als compensatie voor het later afsluiten van de cao. De salarissen gaan namelijk niet met terugwerkende kracht vanaf april omhoog. Van der Zweep: ‘Voor de lonen heeft de ingangsdatum van april geen gevolgen, daarvoor is afgesproken dat ze per juli omhoog gaan.’

Dat betekent overigens niet dat je die loonsverhoging al in juli op je bankrekening ziet. Hogeschool Rotterdam krijgt de wijzigingen niet tijdig verwerkt voor het salaris dat op 25 juli wordt uitbetaald. Collegelid Wijnand van den Brink legt uit: ‘Het is een complex geheel van afspraken dat secuur ingevoerd moet worden, dat kunnen we niet meer realiseren voor de salarisbetaling van juli. De salarisadministratie doet haar uiterste best en de verhoging zal uiterlijk in de salarisrun van september worden verwerkt. De uitbetaling is met terugwerkende kracht vanaf juli.’ 

De volgende salarisbetalingen zijn op vrijdag 25 augustus en maandag 25 september.

Fijne vakantie allemaal!

Lfs,
Tosca 

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Gepubliceerd: 12 July 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, wanneer zien we de loonsverhoging van de nieuwe cao op onze bankrekening?

  1. Tuurlijk, we kunnen mensen de ruimte insturen, we kunnen klonen, we hebben chatbots en AI, maar loonsverhoging op tijd uitbetalen is een brug te ver……..

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top