Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, wat gebeurt er met m’n studieschuld als ik sterf?

Lieve Tosca, 

Als ik straks m’n diploma heb, heb ik ook een torenhoge studieschuld. Een schuld die ik in 35 jaar moet terugbetalen. Laatst schoot me ineens een vraag te binnen: wat gebeurt er met m’n schuld als ik sterf? Draag ik die over op m’n nabestaanden of neem ik die mee het graf in?

Lfs, Duood 

Lieve Duood, 

Goede vraag! Vijfendertig jaar is lang, heel lang.

Gelukkig heeft DUO hier een geruststellend antwoord op: ‘In geval van overlijden vervallen de schulden van de overledene. DUO verhaalt de schuld niet op de partner, kinderen of andere familieleden. Dat geldt voor alle soorten schulden die wij invorderen.’

Het is jouw schuld en die neem jij mee het graf in. En daar hoef je – waarschijnlijk – niks voor te doen: wanneer je overlijdt wordt hier melding van gemaakt bij de Nederlandse gemeente waar je op dat moment ingeschreven staat. De gemeente geeft jouw overlijden door aan DUO.

Als je echter in het buitenland woont, moeten je nabestaanden je overlijden melden. Meer informatie daarover vind je hier.

Ik wens je hoe dan ook nog vele jaren, al dan niet met schuld.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!

Gepubliceerd: 25 October 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Lieve Tosca, wat gebeurt er met m’n studieschuld als ik sterf?

 1. Bestaan er in Nederland uberhaupt schulden die je erft? Voor zover ik weet is een schuld altijd persoonlijk en kan deze niet op nabestaanden worden verhaald (tenzij je uiteraard van de verkeerde personen gaat lenen maar laten we er geen maffia-film van maken).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

 1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
 2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
 3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
 4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
 5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
 6. Geen commerciële boodschappen.
 7. Niet op de persoon spelen.
 8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
 9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
 10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top