Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieve Tosca, welk advies gaat me door m’n eerste jaar helpen?

Lieve Tosca,

Deze week begin ik aan m’n HR-opleiding en ik heb het gevoel dat ik alle hulp in de wereld nodig heb om dit jaar te halen. Op de basisschool was het kantje boord havo-advies en op de havo was ik geen hoogvlieger. Hbo zal waarschijnlijk struggelen worden voor me. Wil jij ouderejaars en docenten vragen welk advies hen het meest heeft geholpen? Mijn dank is groot!

Lfs, Laagvlieger

Lieve Laagvlieger,

Goed dat je aan je hbo-opleiding gaat beginnen, ondanks dat je het spannend vindt! Ik denk dat je absoluut niet de enige bent die het jaar met deze gevoelens begint. En dat is oké: we’re in this together.

Via onze Instagramstories hebben we ouderejaars en docenten advies gevraagd en massaal gekregen. Het advies dat veruit het meest gegeven werd is: zorg dat je bijblijft

Je docenten hebben een planning voor je gemaakt: iedere les wordt er stof behandeld en/of ga je iets leren in de praktijk. Die planning vind je in de cursushandleiding, net als de leerdoelen en hoe je getoetst wordt. Erg handig voor je focus, dus lees die handleiding goed. In de cursushandleiding staat meestal ook welke voorbereiding van je verwacht wordt, bijvoorbeeld het lezen van bepaalde literatuur. Zorg dat je de stof voor de les tot je neemt zodat je in de les met die kennis aan de slag kan (en verwerk je kennis na de les, maak opdrachten et cetera). 

Maak tijdens de voorbereiding een lijstje van wat je niet snapt of waar je meer over zou willen weten. Als die vragen in de les beantwoord worden: mooi. Als er zaken van je lijstje onduidelijk blijven, kan je in de les vragen stellen. En dat is een tip die ook heel vaak werd gegeven: stel vragen! 

Stel je vragen aan klasgenoten, tijdens de les aan je docent of loop de docentenkamer in voor hulp als je na de les nog vragen hebt. Je docenten zijn in dienst van de Hogeschool Rotterdam om jou meer te leren over je toekomstige beroep. Trek ze aan hun mouw (fysiek of digitaal) als je ze nodig hebt. 

Ook samen studeren kan je helpen. Als je het fijn vindt met anderen te studeren, kan je met je klasgenoten een studiegroep(je) beginnen. Er zijn op vrijwel alle hogeschoollocaties genoeg grote tafels om samen aan te kunnen studeren. Als je het samen doet, kan je vragen stellen en ben je misschien minder snel verleid om een serie te kijken of een spelletje te spelen. Dit kan natuurlijk ook via een Teams-vergadering.

En dan een tip van mij: Trek aan de bel wanneer het niet gaat. Het eerste jaar van je studie kan heel pittig zijn. Je bent in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen en je moet allemaal nieuwe dingen leren. Veel studenten ervaren ergens in hun studie planningsproblemen, stress, faalangst of een gebrek of motivatie. Op de afdeling Studentenwelzijn werken studentenwelzijnsadviseurs, decanen en peercoaches die je kunnen helpen. Neem contact met ze op wanneer je voelt dat je vastloopt. Hoe eerder hoe beter.

Benieuwd naar al het advies dat studenten en medewerkers gaven? Je vindt het terug in de Lieve Tosca-highlight (bolletje met dezelfde foto als boven dit stuk) op ons profiel.

En wist je dat we een wekelijkse nieuwsbrief hebben waarin we nieuws over de Hogeschool Rotterdam delen? Tot de herfstvakantie delen we wekelijks tips en trics voor nieuwe studenten (denk aan studietips, maar ook info over financiën en het studentenleven). Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en ontvang ‘m iedere donderdag rond lunchtijd in je mailbox.

Met dit advies moet je een mooie start kunnen maken. Ik hoop dat je een leuke introductie hebt en het eerste jaar afrondt met je P.
Heel veel succes en plezier de komende tijd.

Lfs,
Tosca

Tosca Sel is hoofdredacteur van Profielen en beantwoordt wekelijks een vraag over je studie, het leven of de liefde. Heb je ook een vraag voor haar? Mail Lieve Tosca op t.sel@hr.nl en ze beantwoordt hem snel. Wil je meepraten over de Lieve Tosca-vraag? Via de @profielenmagazine stories op Instagram wint Tosca iedere maandagavond advies in. Jouw advies is welkom!
Gepubliceerd: 30 August 2023 • Lieve Tosca

Lieve Tosca

Reacties

Laat een reactie achter

One Response to Lieve Tosca, welk advies gaat me door m’n eerste jaar helpen?

  1. Kom je er niet uit met het vinden van geschikte bronnen (literatuur) voor je opleiding dan kan je ook altijd terecht bij de Mediatheek. Loop gewoon even binnen of neem contact op via de website ( hr.nl/mediatheek ).

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top