Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Na 9 jaar obstakels is ‘vuilnisman’ Yoeri toch afgestudeerd

Gepubliceerd: 5 July 2023 • Leestijd: 2 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

HR’s bekendste langstudeerder, Yoeri Meulemans, is afgestudeerd. De studieloopbaan van de Profielen-blogger ging niet altijd over rozen en tussendoor was hij ook nog even vuilnisman. Maar gistermiddag rondde hij zijn studie civiele techniek af met een 7,9.

Yoeri (midden) vertelt na het afstuderen over zijn brugmodellen aan zijn opa (links) en de tweede lezer van zijn afstudeerwerk (rechts).

‘Ik heb mij vijf jaar langer op mijn afstuderen kunnen voorbereiden dan mijn meeste studiegenoten’, grapt Yoeri als de afstudeersessie op de eerste verdieping van locatie Academieplein aanvangt.

Afstuderen op renovatie van een brug

Yoeri Meulemans, die in september 2014 begon aan zijn bacheloropleiding civiele techniek, studeerde de afgelopen periode af bij Irado, een bedrijf dat doet in  afvalbeheer en onderhoud van de openbare ruimte. Zijn afstuderen richtte zich op de renovatie van de fiets- en voetgangersbrug over de Schiedamse Schie tussen Rotterdam en Schiedam.

Het is nu een zogenoemde rolbrug maar in zijn afstudeerwerk concludeert Yoeri dat een ophaalbrug in de toekomst misschien wel de beste optie is. Tijdens de afstudeerbijeenkomst illustreert hij dat met houten modellen die hij de afgelopen tijd thuis in elkaar heeft geknutseld. ‘Dat heb ik nog nooit gezien’, reageert een van de leden van de examencommissie over die modellen die Yoeri heeft gemaakt en meegenomen.

Zonder overleg in de media

Yoeri’s goed voorbereide en zelfverzekerde presentatie wordt gevolgd door ietwat onzekerheid als hij vragen krijgt over bijvoorbeeld het verschil in onderhoudskosten tussen de verschillende brug-varianten.

Als hem wordt gevraagd wat hij tijdens het afstuderen geleerd heeft, vertelt Yoeri de aanwezigen dat hij – zonder Irado en de gemeente Schiedam erover te informeren – met SCHIE TV in contact treedt over de huidige slechte staat van de rolbrug. ‘Daar was de gemeente niet zo blij mee’, vertelt Yoeri die dat nu goed begrijpt, en zoiets niet meer zal doen. Een leermoment dus.

Tijdens zijn studie sprong de student vaker uit de band. In negatieve maar vaak ook in positieve zin. In 2016 haalt hij Profielen erbij als hij een Rotterdams dominostenen-record vestigt. 19.769 stenen vallen er om, ondanks een wesp die roet in het eten lijkt te gooien.

Wedstrijdzeilen na mislukte stage

Later krijgt de student met ADHD en autisme te maken met een mislukte stage die hem een flinke knauw geeft. Hij schrijft er in zijn blogs meerdere malen over. Yoeri stopt erna tijdelijk met zijn studie en gaat wedstrijdzeilen.

Terug als student valt Yoeri wederom op. Aan het begin van de coronacrisis gaat hij ‘thuis’ studeren midden op de Kralingse plas, in zijn zeilboot. Docenten geloven zijn ‘MS Teams-achtergrond’ van de Kralingse plas niet maar het was echt geen grap.

Fel tegen coronamaatregelen

Ondertussen sprak Yoeri – nooit bang voor een stevige mening – zich fel uit tegen de coronamaatregelen, bijvoorbeeld als lid van Het Panel van Profielen. ‘Het zaait tweedeling, ook binnen de hogeschool’, reageert hij op een stelling over mondkapjes.

In de coronaperiode komt hij ook aan een bijzondere bijbaan: vuilnisman bij Irado. Het bedrijf bezorgt hem uiteindelijk een afstudeerplek. En daarmee zijn diploma, gisteren.

Oma: ‘Wat een opluchting’

Yoeri – het afgelopen jaar ook lid van de centrale medezeggenschapsraad – is er blij mee, net als zijn aanwezige grootouders (‘Wat een opluchting’, reageert zijn oma) en zijn ouders. Kort nadat bekend wordt dat Yoeri écht is afgestudeerd, en ook nog met een 7,9, wordt hij innig omhelsd door zijn geëmotioneerde moeder. ‘We merkten thuis dat hij plezier had in zijn afstudeeropdracht, dat was mooi.’

Yoeri’s vader is trots, laat hij later blijken. ‘Chapeau jongen, je hebt doorgezet!’

Zelf is Yoeri ook blij met zijn afstuderen en met zijn cijfer. Hoewel hij stiekem misschien op iets meer had gerekend. ‘Als ik hoger had gehaald dan een 8,0, dan had ik een rondje gegeven bij mijn zeilvereniging. Deze 7,9 is nu wel én een mooie én een goedkope uitkomst voor mij, haha.’

Tekst en foto: Jos van Nierop

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

7 Responses to Na 9 jaar obstakels is ‘vuilnisman’ Yoeri toch afgestudeerd

  1. Gefeliciteerd Yoeri! Een welverdiend diploma voor iemand die tijdens zijn studie zich enorm heeft mogen ontwikkelen. Als student veel kennis opgedaan, maar vooral als mens enorm veel geleerd. Door en soms ondanks de studie. Je mag trots zijn op jezelf, je doorzettingsvermogen en je veelzijdigheid. En vergeet niet ook als schrijver! Ik heb genoten van de samenwerking vorig jaar in de CMR. Heel veel succes in je verdere loopbaan. Ik weet een ding zeker: Jij komt er wel, doorpakker!

  2. Van harte gefeliciteerd, Yoeri! Een paar dagen geleden kwam ik je tegen en toen heb ik jou als collega-blogger voor het eerst ontmoet. Je liet me jouw fantastisch mooie scriptie zien. Geen laf stapeltje A4-tjes met een nietje erdoorheen, maar een rijk geïllustreerd boek met harde kaft.
    Jammer dat je nu niet meer kan bloggen voor Profielen. Maar veel succes met de volgende stappen in je leven! Het ga je goed.

  3. Hai Yoeri,
    Van harte gefeliciteerd met het behalen van je diploma! En wat een mooi cijfer! Ik heb er nooit aan getwijfeld dat jij het niet zou halen. Tot September !!!!

    Ik wil je een hele fijne (zeil) zomervakantie wensen. En daarna gaan we weer aan de slag, Ik zie je op 28 Augustus om 09.00 uur.

  4. Ah, ik zie dat de openbare agendafunctie van Profielen eindelijk in gebruik is genomen 😉

    (En ook hier: gefeliciteerd Yoeri!!)

  5. Van harte gefeliciteerd Youri, wat een mooi nieuws! Veel geluk voor de toekomst, maak er iets moois van!

  6. Gefeliciteerd Yoeri,

    We zullen je missen. Het zal wel stil worden na de vakantie. Niemand die zomaar binnenloop om de wereldproblematiek te bespreken. Kom gerust nog een keertje terug. En ik wens je een fijne vakantie toe met veel wind en zon. Ik zie je bij de diploma-uitreiking.

  7. Nogmaals gefeliciteerd Yoeri,

    Om met zoveel tegenslagen alsnog je diploma te halen, PETJE AF. Het doorzettingsvermogen wat jij de afgelopen jaren toonde is bijzonder te noemen, waarvoor ik alleen maar mijn diepste respect voor uit kan spreken.
    Je was vaak met het ene bezig, en in je hoofd al weer met iets anders of iets nieuws, maar in ieder geval nooit met EEN enkele opdracht.
    Dat ik wel eens dacht jongen neem je rust. Maar ook ik had dat wel eens mis, want dat heb je wel bewezen met een zeer verdiend diploma.
    Ik wens je in je verdere leven en carrière ontzettend veel succes en plezier. En wanneer je je hart blijft volgen komt dat wel goed. Ook stopt je stage periode hier nu, maar de deur zal altijd open staan.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top