Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ook twee pabo’s willen trage studenten lozen

Gepubliceerd: 12 September 2013 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Net als de Universiteit Leiden probeerden twee zelfstandige pabo’s zwakke studenten weg te sturen, ook al is dat wettelijk niet toegestaan. De een houdt nog vol, de ander bindt in.

Afgelopen week ontstond ophef over de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden, die studenten in hun vijfde jaar wegstuurde als ze onvoldoende studiepunten hadden behaald. Dat is tegen de wet, stelde minister Bussemaker in de Tweede Kamer.

Vijfde poging
Het blijkt vaker te gebeuren. Als studenten van hogeschool De Kempel (een zelfstandige pabo met achthonderd studenten) vier keer een onvoldoende halen voor een vak, dan mogen ze geen vijfde poging meer wagen. Zulke studenten kunnen geen diploma meer behalen, bevestigt bestuursvoorzitter Taeke van den Akker: ‘Ze mogen gerust vakken blijven volgen. Ze kunnen alleen niet meer bij ons afstuderen. Ze kunnen niet meer alle studiepunten behalen.’

Van den Akker begrijpt dat dit misschien niet is toegestaan. Dinsdag zei minister Bussemaker in de Tweede Kamer dat onderwijsinstellingen geen ‘verkapt bindend studieadvies’ mogen hanteren in latere studiejaren. De Kempel voert overleg met de Onderwijsinspectie, omdat een student een klacht heeft ingediend.

Vertrekcontract
De Katholieke Pabo Zwolle (zevenhonderd studenten) pakte het anders aan. Daar moesten studenten een contract ondertekenen en beloven dat ze na verloop van tijd zouden vertrekken als ze niet genoeg punten hadden. ‘We hebben één keer een student willen uitschrijven, maar het blijkt niet te mogen. Daarom hebben we de student toch weer ingeschreven’, zegt opleidingsmanager Henk Swart. De student had steun gevraagd van de LSVb en die heeft ‘terecht geïntervenieerd’, aldus Swart.

Onlangs moest de rechter nog Avans Hogeschool terugfluiten, die een ouderejaars student van de opleiding wilde weren. De hogeschool had met de student afgesproken dat zij haar studie zou staken als ze geen voldoende haalde voor haar afstudeertraject. Zulke afspraken mag een hogeschool helemaal niet maken, oordeelde de rechter.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top