Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo wil meer geld

Gepubliceerd: 10 January 2008 • Leestijd: 1 minuten en 22 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De uitval in het hoger onderwijs met de helft terugdringen en tegelijk de kwaliteit handhaven? Hogescholen willen graag, maar dan moet er wel extra geld uit de aardgasbaten hun kant op.

Dat zei voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad gisteren tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. ‘Het kabinet denkt dat het gras harder groeit als er hard aan wordt getrokken’, aldus Terpstra. ‘Minister Plasterk heeft prachtige ambities. Maar het is de vraag of wat hij wil wel realistisch is.’

Voor bestrijding van de totale studieuitval heeft minister Plasterk volgend jaar 11 miljoen euro gereserveerd, oplopend tot 75 miljoen euro in 2011. Voor niet-westerse allochtone studenten – de groep met de meeste afhakers in het hoger onderwijs – reserveert hij extra geld: vier miljoen euro in 2008 tot twintig miljoen in 2011.

Te weinig om de uitval aan te pakken, vindt Terpstra. ‘Willen we dat de helft van de beroepsbevolking in 2020 hoogopgeleid is, dan moeten we tegen die tijd een instroom realiseren van 170 duizend hbo-studenten. Extra havisten krijgen we er niet bij, wel meer mbo’ers.’  En onder studenten met die vooropleiding zijn nu juist de meeste uitvallers te vinden: volgens Terpstra haakt dertig procent van deze groep af, tegen 22 procent van de havisten en veertien procent van de studenten met een vwo-achtergrond. De totale uitval in het hbo bedraagt momenteel 26 procent na acht jaar.

Een bijkomend probleem is dat de fors toenemende groep niet-westerse studenten problemen heeft een hbo-opleiding vol te houden: 35 procent haakt momenteel zonder diploma af. ‘Als het wil vasthouden aan zijn eindniveau en tegelijkertijd de uitval moet bestrijden met een groeiende, meer gevarieerde studentenpopulatie, dan moet er boter bij de vis’, is Terpstra’s conclusie.

Dat geld moet volgens hem komen uit de aardgasbaten. Die zijn immers gereserveerd voor versterking van de economie, en investeren in hoger onderwijs legt een goede basis voor de toekomst. De prijs van aardgas is gekoppeld aan die van ruwe olie, waarvan één vat momenteel zo’n de honderd dollar oplevert. Het kabinet moet volgens Terpstra dus  behoorlijk verdienen. Precieze bedragen eiste hij overigens niet. ‘Maar als het kabinet ons sneller wil laten groeien, dan moeten ze niet aan het gras trekken: we hebben lucht, voeding en warmte nodig.’

HOP, Thijs den Otter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top