Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Voorlichting gehandicapte studenten kan beter

Gepubliceerd: 11 December 2008 • Leestijd: 1 minuten en 9 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.



Gehandicapte studenten worden in het hbo steeds beter voorgelicht over voorzieningen en regelingen waar ze gebruik van kunnen maken. Aan de universiteiten zit er minder schot in de zaak.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het expertisecentrum Handicap + Studie. In het hbo stijgt de waardering voor de voorlichting richting de zes, terwijl die twee jaar geleden maar net boven de vijf uitstak. Universiteiten kregen vorig jaar al een zes, maar zakken nu iets terug.

Van alle hbo-instellingen krijgt de Christelijke Hogeschool Ede de meeste waardering. Die kan alles bieden: een goede intake, hulpmiddelen, aanpassingen van het onderwijs, voorlichting, speciale begeleiding en begripvolle docenten. Gemiddeld scoort de hogeschool een 6,7.

De HAS Den Bosch en NHTV Breda volgen op de voet met een 6,6: anderhalve punt meer dan de hekkensluiters, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden en de Hotelschool Den Haag. Die laatste krijgt een bedroevende vier voor de voorlichting. De Hogeschool Rotterdam scoort een 6,0. Speciale begeleiding en het begrip van docenten scoren het slechts met respectievelijk een 5,8 en 5,9.

Het meeste applaus klinkt voor de universiteiten van Wageningen en Twente, die een 6,8 op het eindrapport krijgen. Geen enkele universiteit krijgt een onvoldoende, hoewel de Erasmus Universiteit Rotterdam met de hakken over de sloot gaat: 5,5. Alleen de begripvolle docenten weten er een zes te scoren.

Uit eerder onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut bleek dat ongeveer veertien procent van alle studenten een handicap heeft. Zeven procent ondervindt daadwerkelijk hinder bij het volgen van onderwijs. Tweevijfde van die groep heeft last van dyslexie (moeizaam lezen) of dyscalculie (moeizaam rekenen). Bewegingsbeperking komt maar bij zes procent van de gehandicapte studenten voor.

Gehandicapte studenten staken hun studie ruim twee keer zo vaak als studenten zonder functiebeperking, becijferde het ministerie van OCW vijf jaar geleden. Het zou jaarlijks om ongeveer tweeduizend studenten gaan.

De gegevens van Handicap + Studie staan in een brochure, die gebaseerd is op een rapport van onderzoekscentrum Choice. Dat rapport verschijnt deze maand.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top