Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Autonomie niet aangetast door migratiewet

Gepubliceerd: 27 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Universiteiten en hogescholen moeten straks aan de IND doorgeven of hun niet-Europese studenten genoeg studiepunten halen. Daarmee wordt de autonomie van instellingen niet onaanvaardbaar beperkt, volgens hoogleraar Paul Zoontjens.

Een aantal hoger onderwijsinstellingen is bezorgd dat zij door de Wet modern migratiebeleid een ‘verlengstuk’ van justitie worden. De Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) gaat namelijk vanaf volgend jaar de verblijfsvergunning intrekken van studenten die zonder goede redenen minder dan de helft van hun studiepunten halen.

Overdreven bezorgdheid
Maar volgens Paul Zoontjens, hoogleraar onderwijs- en vreemdelingenrecht aan de Universiteit van Tilburg, is de beperking van de autonomie van hoger onderwijsinstellingen niet nieuw. Hij vindt de bezorgdheid dan ook overdreven. “Universiteiten en hogescholen zijn allang aan de minister of de korpschef verplicht alle gegevens te verstrekken die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de vreemdelingenwet.” Studenten zonder geldige verblijfsvergunning moeten bijvoorbeeld al bij de IND worden aangemeld. In de wet modern migratiebeleid – een wijziging van de vreemdelingenwet 2000 – komt er “een nieuwe categorie van gegevensverschaffing bij”, aldus de hoogleraar.

‘Onderwijsnummer’
Voor het basisonderwijs gelden andere regels, vertelt Zoontjens. Daar krijgen leerlingen die geen verblijfsvergunning hebben – en dus geen burgerservicenummer (BSN) – een zogeheten ‘onderwijsnummer’, dat op het oog niet is te onderscheiden van een BSN. Als een basisschool weet dat een kind illegaal is, houden het ouders het uit angst misschien thuis, redeneert men, en dat moet voorkomen worden.
De vreemdelingenwet wordt aangescherpt omdat de overheid wil dat studenten van buiten de Europese Economische Ruimte (EU, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) naar Nederland komen voor studie en niet om geld te verdienen. Dat lijkt Zoontjens legitiem. “Het moet niet zo zijn dat onze ‘autonome’ instellingen een eigen vorm van vreemdelingenbeleid kunnen voeren, buiten de nationale kaders om.”

HOP, Marijke de Vries

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top