Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer niet-westerse allochtonen in hoger onderwijs

Gepubliceerd: 26 November 2010 • Leestijd: 0 minuten en 45 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Opnieuw volgt een groter deel van de niet-westerse allochtonen in Nederland een opleiding in het hoger onderwijs. Veertien procent van de hbo-studenten en dertien procent van de universitaire studenten was vorig jaar van niet-westerse afkomst.

Uit het Jaarrapport Integratie 2010 van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat allochtone studenten in Nederland hun achterstand langzaam maar zeker inhalen. Inmiddels 55 procent van de niet-westerse bevolking begint aan een opleiding in het hoger onderwijs, tegen gemiddeld 58 procent van de autochtone bevolking. En van de tweede generatie allochtone vrouwen (minimaal één ouder geboren in een niet-westers land) gaat een even groot percentage studeren als van de autochtone Nederlandse vrouwen.

Antilliaanse vrouwen
Opvallend is dat tachtig procent van de Antilliaanse vrouwen in Nederland naar het hoger onderwijs gaat. De verklaring van het CBS is dat relatief veel Antillianen juist voor hun studie naar Nederland verhuizen; van de eerste generatie Antillianen gaat maar liefst 92 procent naar een hogeschool of universiteit.

Jongemannen
Turkse en Marokkaanse jongemannen daarentegen blijven achter in het hoger onderwijs. Hoewel ook dit aandeel de laatste jaren is gegroeid, studeerde vorig jaar slechts 43 procent van hen aan een hogeschool of universiteit.
Studenten van niet-westerse afkomst studeren overigens nog steeds minder snel en halen minder vaak hun diploma dan hun autochtone collega’s. Vrouwen scoren daarbij in beide groepen beter dan mannen.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top