Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

In de ideale haven heerst totale transparantie

Gepubliceerd: 21 June 2011 • Leestijd: 2 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hoe ziet de ideale haven er uit? Vijftig studenten brainstormden tijdens de Pressure Cooker van eind april over de Rotterdamse haven van het jaar 2030. Het is goed om te durven dromen, sprak Cees Jan Asselbergs van havenorganisatie Deltalinqs na afloop. ‘Veel bedrijven zijn namelijk vooral gefocust op dat wat ze nu doen.’

Het was de tweede keer dat de Hogeschool Rotterdam een ‘Pressure Cooker’ organiseerde. Vier dagen lang hebben vijftig studenten van verschillende opleidingen op RDM Campus elkaar geïnspireerd, uitgedaagd en geprikkeld om vernieuwende ideeën en scenario’s te ontwikkelen voor de haven van 2030. Groepjes studenten, aangevuld met professionals, richtten zich elk op een ander thema. In het oog springend was het verhaal van de groep ‘Digitale haven’. ‘Ik was er erg van onder de indruk’, laat Pressure Cooker-programmamanager Anne Bos na afloop weten over de analyse die werd gepresenteerd door Yan Ong, vierdejaars trademanagement gericht op Azië. ‘De haven moet toe naar totale transparantie’, vertelt Ong. ‘Zodat op elk moment precies duidelijk is welke vraag en aanbod er is, en de diverse havenbedrijven elkaars vracht kunnen meenemen. Zo’n systeem reageert constant ad hoc op de actuele situatie.’

Bewust wantrouwen
De groep ‘Digitale haven’ betitelt dit toekomstbeeld als ‘bewust vertrouwen’, een situatie die moet volgen op het ‘bewuste wantrouwen’, waarin er sprake is van gecontroleerde transparantie. De sticker ‘onbewust wantrouwen’ kan worden geplakt op het huidige tijdsbeeld. ‘We weten dat dingen niet gaan zoals we willen en worden ons daarvan bewust, onder andere via sociale media’, aldus Ong. Het ‘onbewuste wantrouwen’ – de situatie waarin dat wat door autoriteiten wordt gecommuniceerd als waarheid wordt aangenomen – beginnen we achter ons te laten. Je hoeft het maar over Facebook, Twitter, Wikileaks en Rotterdam Open Data te hebben en je realiseert je dat de groep van Yan Ong geen onzin vertelt. Sterker nog: transparantie lijkt onontkoombaar. Daarmee leveren de studenten een analyse die zich niet beperkt tot de haven alleen.

Pressure Cooker in 5 woorden
Pressure Cooker leverde naast toekomstscenario’s voor de haven ook daaraan gekoppelde woorden en begrippen op. Sommigen zijn nieuw en beklijven misschien wel.

Backpackergevoel
Pressure Cooker duurde vier dagen en speelde zich af op RDM Campus. Van ‘s ochtends negen tot ‘s avonds laat werd er gewerkt. Overnachten deden de studenten in het naburige tuindorp Heijplaat. ‘In primitieve bedden in woninkjes die gesloopt worden’, vertelt Kelly de Haas (deeltijdstudent commerciële economie). ‘Het gaf een beetje een backpackergevoel. Dat had wel wat.’

Brienenoordbruggevoel
Het Brienenoordbruggevoel kwam uit de koker van de groene groep (stad, haven en regio) die een Rotterdam 2030 presenteerde om trots op te zijn. Trots vanwege de duurzaamheid van de haven en vanwege de culturele diversiteit. ‘Een stad waar je wilt thuiskomen, het Brienenoordbruggevoel dus’, aldus een van de studenten over het gevoel dat Rotterdamse automobilisten zullen herkennen.

Containerglijbanen
De blauwe groep (mobiliteit en bereikbaarheid) dacht aan de introductie van containerspeedboten. En aan containerglijbanen met daarop slimme containers die zelf hun weg kunnen vinden.

De gemotiveerde student
‘Pressure Cooker is vrijwillig. Je zit hier met alleen maar gemotiveerde studenten’, vertelt IBMS-student Pim van Leeuwen (international business and management studies). Dat dat bovendien studenten zijn met verschillende achtergronden en van diverse opleidingen, werkt ook mee, geeft Lars Wijnhoven (vierdejaars logistiek en technische vervoerskunde) aan. ‘Ik werkte met een studente samen die heel creatief is. Zij kwam op een idee en ik keek daar vervolgens op een meer logistieke manier naar.’

Zzp’ers
Meerdere groepen brachten in dat werknemers in de toekomst eigenlijk niet meer bestaan. In 2030 zijn we allemaal zzp’ers die betrokken zijn bij hun werk en voor wie niet zozeer geld, maar de kwaliteit van het leven belangrijk is.

Jos van Nierop
Foto: Lauriëtte de Ruiter

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top