Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

INGEZONDEN over uitval 43% eerstejaars

Gepubliceerd: 15 November 2012 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Profielen publiceerde in nummer 100 over de gevolgen van de aanscherping van de BSA-norm in 2011: Het aantal studenten dat in het eerste jaar met de opleiding stopte is 43 procent. Met name de uitstroom voor 1 februari steeg.

Naar aanleiding van dat artikel zijn vragen gerezen over het verschil tussen deze 43 procent en het uitvalpercentage van 14,6 procent dat de HBO-raad voor onze hogeschool hanteert. Johan Sevenhuijsen, directeur concernstrategie, schreef hierover een ingezonden brief.

INGEZONDEN BRIEF

Geachte redactie,

In Profielen 100 vertel ik dat in 2011/12 43 procent van de eerstejaars het tweede jaar niet haalt, na de aanscherping van de BSA-norm in 2011. Dat cijfer valt niet te rijmen met de uitvalcijfers van de HBO-raad die laten zien dat in 2010/11 14,6 procent van de eerstejaars studenten van de Hogeschool Rotterdam uitviel. Het verschil zit voornamelijk in de definitie. Profielen publiceerde  over uitval uit de opleiding waar de eerstejaars zich hadden ingeschreven (BSA plus uitstroom voor 1 februari). De cijfers van de HBO-raad gaan over uitval uit het hbo in z’n geheel. Een groot deel van de 43 procent die in het vorig jaar de opleiding verlaten heeft,  zal zijn geswitcht naar  een andere hbo-opleiding, bij Hogeschool Rotterdam zelf of een andere hbo instelling. Zij hebben zich opnieuw ingeschreven en zijn dus niet verloren voor het hbo (en tellen voor de HBO-raad dus ook niet als uitvaller). Overigens dient opgemerkt te worden dat de laatste cijfers die de HBO-raad publiceerde gaan over de lichting 2010, vóór de BSA-norm werd aangescherpt.

Dat die verhoging van de BSA norm heeft geleid tot verscherping van de selectie in het eerste jaar (en verhoging van de uitval uit de opleiding in die fase) is op zich niet onverwacht en ook niet ongewenst. De propedeuse, het eerste studiejaar is er immers juist voor bedoeld om te oriënteren, te selecteren en te verwijzen. De studenten die het eerste jaar goed doorkomen moeten dan wel in overgrote mate ook hun studie met succes afronden. Voorkómen van late uitval is in het belang van alle betrokkenen.

We trekken uit de sterk verhoogde uitstroom in het eerste jaar wel twee conclusies:

Ten eerste zijn er kennelijk nog steeds (te) veel studenten die met een studie beginnen waarin ze niet goed tot hun recht komen. Daarom  zullen wij tijdens de voorlichting en de startgesprekken met potentiële studenten zorgen dat er een nog realistischer beeld van de studie wordt geschetst. De invoering van Studie in Cijfers levert daar een bijdrage aan. We vertrouwen erop dat dat ertoe zal leiden dat studenten een bewustere keuze voor een bepaalde studie maken.

Ten tweede is het verhogen van de BSA-norm op zich kennelijk niet voldoende om studenten tot betere studieprestaties te brengen.  De ontwikkeling in het hele hbo vraagt daar wel om:  er worden door de maatschappij steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van de opleiding en van de afgestudeerden. Met het programma Studiesucces hebben we als hogeschool ondersteuning voor onze studenten gerealiseerd die allerwege geroemd wordt.

Daarnaast zal nu ook nog sterker worden ingezet op intensivering van de begeleiding van studenten in de opleidingen zelf, zodat ze zo goed mogelijk worden gestimuleerd en uitgedaagd om de eindstreep te halen.

Johan Sevenhuijsen, directeur concernstrategie

De redactie van Profielen is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ingezonden stukken. De strekking van een ingezonden stuk hoeft ook niet overeen te komen met de mening van de redactie. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden brieven in te korten of te weigeren.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top