Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

450 studenten introduceren ruilmunt op Zuid

Gepubliceerd: 3 September 2013 • Leestijd: 2 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vandaag helpen 450 financiële eerstejaars bij de introductie van de Zuiderling. Ze gaan met de ruilmunt op zak langs bij 50 initiatieven op Zuid. Profielen schoof aan bij de opening in Ahoy.

Wethouder Marco Florijn (werk, inkomen, zorg en bestuur) is zelf geen geboren en getogen Rotterdammer, maar inmiddels wel helemaal ingeburgerd in de havenstad. Daarom geeft hij in zijn openingstoespraak de niet-Rotterdammers onder de 450 eerstejaars mee dat er in deze stad gesproken dient te worden over OP Zuid en IN Noord. Dan staan ze straks niet voor gek als ze de wijk in trekken.

Maar Florijn heeft meer achtergrondinformatie voor de studenten. In Rotterdam-Noord wonen 400.000 mensen, op Zuid zijn dat er 200.000. Zuid heeft met meer schaarste en negativiteit te kampen dan Noord, stelt Florijn vast, al vindt hij dat slechtere imago ‘onterecht’. ‘Daarom ben ik ook zo blij dat de Hogeschool Rotterdam studenten nu al laat kennismaken met Rotterdam-Zuid.’

544 miljoen aan uitkeringen
Jaarlijks geeft de gemeente Rotterdam 544 miljoen euro uit aan uitkeringen. Een enorm bedrag. Florijn: ‘Als je pech hebt in het leven, dan moet de maatschappij een vangnet bieden. Maar wat kunnen we meer doen dan enkel maandelijks een bedrag storten? Hoe kunnen we de talenten van mensen beter benutten?’ Dat is een vraag die de wethouder zichzelf stelt en voor deze dag ook bij de studenten wil neerleggen.

Geld en geluk
Kennismaken met Zuid en haar bewoners, dat doen de studenten vandaag vooral aan de hand van de Zuiderling, de ruilmunt die deze week wordt geïntroduceerd. Initiatiefnemer Luc Manders legt de financiële studenten uit dat de bedoeling van dit ruilsysteem is om welvaart en geluk te brengen. ‘Het gaat niet om geld, want daarmee bereik je geen geluk. Dat weten we inmiddels.’

2 Zuiderlingen voor een reparatie
Eerder deze ochtend hoorden de studenten accountancy, financial service management en financieel recht en economie ook al van de HR-collegevoorzitter Ron Bormans dat geld geen doel op zich zou moeten zijn, maar een middel. De Zuiderling is een ruilmiddel. Eén ‘munt’ staat voor een half uur tijd. Je kunt iemand die de hond voor je uitlaat betalen met een Zuiderling of zelf twee Zuiderlingen opstrijken als je een uur bijles geeft. De munt die nog maar net in omloop is, wordt al gebruikt. Zo heeft dagpresentator Karin Ingelse twee Zuiderlingen betaald voor een reparatie aan haar printer.

Volgens initiatiefnemer Manders bestaan er ongeveer 2.500 van dit soort ruilsystemen in de wereld, waaronder tien in Nederland. Het is zijn ambitie dat de Zuiderling de grootste ruilmunt ter wereld wordt, te beginnen bij 10.000 tot 20.000 gebruikers in 2013. De inzet van de 450 HR-studenten is daarbij zeer welkom. De rest van de dag bezoeken zij initiatieven in Rotterdam-Zuid (zoals een breiclub, Proeftuin Feyenoord, Stichting Historisch Charlois, Wijkwaardenhuis) waar zij de Zuiderling bij de bewoners introduceren en onderzoeken hoe zij kunnen bijdragen aan de doelstellingen van deze maatschappelijke initiatieven.
Met één fysieke Zuiderling, een briefje, en een lunchpakket op zak trekken de 450 verse studenten Rotterdam-Zuid in.

Esmé van der Molen

Hoe werkt het?
Je meldt je aan via sms. Sms ZL Start naar 3010. Je betaalt eenmalig 4,50 euro en krijgt daarvoor zes Zuiderlingen. Dat is dus zes keer een half uur tijd. Meer info: www.dezuiderling.nl.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to 450 studenten introduceren ruilmunt op Zuid

  1. Prima initiatief en heel goed dat wij als HR hier maatschappelijk gezien een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Dit soort initiatieven stemmen mij hoopvol over de toekomst!

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top