Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minder hbo’ers naar de universiteit

Gepubliceerd: 1 February 2013 • Leestijd: 1 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal hbo’ers dat doorstudeert aan een universiteit is voor het eerst in jaren gedaald. Universiteitenvereniging VSNU denkt dat dure schakelprogramma’s daar de oorzaak van zijn.

Jarenlang steeg de instroom van hbo-studenten naar de universiteit. Maar in 2012 daalde het aantal inschrijvingen met maar liefst veertien procent, blijkt uit de definitieve cijfers van de VSNU. In 2011 wilden nog iets meer dan negenduizend hbo’ers doorstuderen, in 2012 waren dat er 7.772.  Daarbij gaat hem om hbo’ers met een bachelordiploma en om hbo’ers die hun propedeuse hebben behaald. Maar die laatste groep is volgens een woordvoerder nog maar klein.

Schakeljaar
Als afgestudeerde hbo’ers naar de universiteit willen, moeten ze meestal een schakelprogramma volgen voordat ze de masteropleiding van hun keuze kunnen doen. Voormalig staatssecretaris Halbe Zijlstra besloot in de zomer van 2011 dat een schakeljaar tegen het lage wettelijke collegegeld maximaal dertig studiepunten mag bevatten. Premasters die langer dan een half jaar duren, worden opgevat als tweede studie en die bekostigt de overheid niet.

Instellingen mogen er een hoger collegegeld voor vragen, dat kan oplopen tot meer dan tienduizend euro. Voor veel hbo’ers wordt doorstuderen dus erg duur.

Kwaliteit
De totale instroom van eerstejaars daalde met drie procent ten opzichte van 2011. Dat is volgens voorzitter Karl Dittrich helemaal niet erg: ‘Wij richten ons niet op kwantiteit maar op kwaliteit’.

De hardste klap valt bij ‘taal en cultuur’ studies (-12 procent). Alleen techniekopleidingen en opleidingen binnen de sectoren ‘natuur’ en ‘landbouw’ zijn het afgelopen jaar iets populairder geworden.

Harde knip
De VSNU maakte begin december al bekend dat het aantal bachelor- en masterdiploma’s onder invloed van de dreigende langstudeerboete flink was gestegen. Nu is ook duidelijk hoeveel: het aantal uitgereikte masterdiploma’s steeg met zestien procent, het aantal bachelorstudenten met een diploma op zak zelfs met zeventien procent.

Volgens de VSNU is niet alleen de langstudeerboete daar verantwoordelijk voor: ook de invoering van de harde knip tussen bachelor en master zorgt voor meer afgestudeerden.

De definitieve instroomcijfers per universiteit heeft de VSNU nog niet bekend gemaakt.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top